Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Αναζητώντας την αλήθεια - 050



Ο διωγμός εξαπλώνει τη φλόγα του ευαγγελίου


A. Διωγμός στην Ιερουσαλήμ

Αν δεν συνέβαινε ο διωγμός στην Ιερουσαλήμ, το Ευαγγέλιο ίσως να μην έφτανε σε όλο τον κόσμο. Ο Στέφανος, ένας από τους διακόνους της πρώτης εκκλησίας, ήταν ο πρώτος μάρτυρας. Μετά το θάνατό του, ο Σαούλ έγινε ο επικεφαλής διώκτης των Χριστιανών, που τους διασκόρπισε σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια. Μετά, αυτοί πήγαν παντού κηρύττοντας το λόγο. Εξαπλώθηκαν στην Αντιόχεια, όπου αρχικά ονομάστηκαν Χριστιανοί, στη συνέχεια στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας. Ένας άλλος τρόπος που διαδόθηκε ο λόγος του Θεού ήταν από τους Εβραίους που ήταν στην Ιερουσαλήμ για την ημέρα της Πεντηκοστής. Είχαν έρθει από πολλές χώρες του τότε γνωστού κόσμου. Επίσης, αυτοί που έλαβαν το Άγιο Πνεύμα πήραν το μήνυμα πίσω στην πατρίδα τους. Ο επόμενος διωγμός στην Ιερουσαλήμ ήταν με τη δολοφονία του αποστόλου Ιακώβου από τον Ηρώδη. Σκόπευε να σκοτώσει και τον Πέτρο, επειδή είδε ότι αυτό θα ευχαριστούσε τους Εβραίους, αλλά ο άγγελος του κυρίου τον ελευθέρωσε από τη φυλακή.

B. Διωγμός στη Ρώμη

Οι πιο τρομακτικοί διωγμοί που υπέστη η εκκλησία, συνέβησαν μετά που η πόλη της Ρώμης καιγόταν για δέκα ημέρες. Άνθρωποι ποδοπατούσαν ο ένας τον άλλο σε μια προσπάθεια να γλυτώσουν από τη φωτιά. Όταν η πυρκαγιά τελικά έσβησε, εξαπλώθηκαν φήμες ότι ο Νέρων ο τότε Καίσαρας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είχε ξεκινήσει τη φωτιά για να διασκεδάσει. Προκειμένου να απομακρύνει τις υποψίες για τον εαυτό του, ο Νέρων ρώτησε ποιοι ήταν η πιο μισητοί στους δρόμους. Η απάντηση ήταν, «Οι Χριστιανοί!», κι έτσι κατηγορήθηκαν! Πάρα πολλοί πέθαναν. Ο Πέτρος και ο Παύλος ήταν η πρώτοι απόστολοι που μαρτύρησαν αυτή την περίοδο. Η ιστορία αναφέρει ότι Πέτρος σταυρώθηκε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω, κάτι που ο ίδιος ήθελε, επειδή είπε ότι ήταν ανάξιος να σταυρωθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως ο Κύριος. Μάζες Χριστιανών αποκεφαλίστηκαν, σταυρώθηκαν, και κάηκαν ζωντανοί στην πυρά στους κήπους του Νέρωνα για να χρησιμεύσουν σαν ανθρώπινες λαμπάδες. Τους πέταξαν στα άγρια θηρία, και η τιμωρία τους έγινε συχνά η κύρια ψυχαγωγία στις δημόσιες γιορτές.

Τεράστια πλήθη μαζευόταν για να απολαύσουν το θέαμα, χαιρετώντας την αγωνία του θανάτου τους με γέλια και χειροκροτήματα. Οι Χριστιανοί έγιναν το άθλημα της εποχής κατά τη διάρκεια των πρώτων αιώνων.

Όλοι οι απόστολοι, με εξαίρεση τον Ιωάννη, πέθαναν με φρικτό θάνατο. Ο Ιάκωβος, ο αδελφός του Ιωάννη, ήταν ο πρώτος που πέθανε. Αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη. Τον Φίλιππο τον έδειραν, τον έριξαν στη φυλακή, και αργότερα τον σταύρωσαν. Ο Ματθαίος δολοφονήθηκε στην Αιθιοπία. Ο Ιάκωβος ο μικρότερος, σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων χρονών, ξυλοκοπήθηκε και λιθοβολήθηκε από τους Εβραίους, και τελικά του διέλυσαν το κεφάλι με ρόπαλο. Ο Ματθίας, που πήρε τη θέση του Ιούδα, λιθοβολήθηκε στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε. Ο Ανδρέας, ο αδελφός του Πέτρου, σταυρώθηκε σε ένα σταυρό, που τα δύο άκρα του μπηγμένα στη γη σχημάτιζαν ένα X. Ο Ιούδας ο Θαδαίος σταυρώθηκε.

Ο Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), ενώ κήρυττε στην Ινδία, τον έγδαραν μέχρι που πέθανε. Ο Θωμάς μαρτύρησε τρυπώντας τον με ένα δόρυ καθώς κήρυττε στην Ινδία. Ο Σίμων ο ζηλωτής κήρυξε στην Αφρική και στη Βρετανία όπου και σταυρώθηκε. Ο Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής, ρίχτηκε σε ένα καζάνι με βραστό λάδι στη Ρώμη και διέφυγε χωρίς τραυματισμό. Αργότερα εξορίστηκε στο νησί της Πάτμου, όπου έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης. Ανακλήθηκε από την εξορία και ήταν ο μόνος απόστολος που διέφυγε το βίαιο θάνατο. Έχουμε ήδη πει ότι ο Πέτρος σταυρώθηκε ανάποδα και ο Παύλος αποκεφαλίσθηκε. Άλλοι που είχαν φοβερό θάνατο ήταν ο Μάρκος, που σύρθηκε μέχρι που κομματιάστηκε από το λαό της Αλεξάνδρειας, και ο Λουκάς κρεμάστηκε σε μια ελιά από τους ιερείς της Ελλάδας.