Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ (1)


Πρόλογος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν γιατί ζουν. Η ζωή περνάει κι αυτοί μπλεγμένοι στον έντονο ρυθμό της εποχής μας δεν βρίσκουν ούτε χρόνο να σκεφτούν.

Στ’ αλήθεια είναι άσχημο να ζει κανείς χωρίς σκοπό. Μόνο να κουράζεται, να υποφέρει, να τρώει, να κοιμάται! Γι’ αυτό πολλοί είναι δυστυχισμένοι βαθιά στην ψυχή τους παρ’ όλα τα αγαθά που ίσως έχουν.

Αυτή η μελέτη έρχεται να βοηθήσει κάθε ένα που πραγματικά θέλει να γνωρίσει τον ανώτερο σκοπό της ζωής.


1. Γιατί ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο;

Στο βιβλίο της Αποκάλυψης (δ:11) ο λόγος του Θεού μας λέει ότι τα πάντα κτίστηκαν για το θέλημα του Θεού. Αυτός θέλησε αυτή τη δημιουργία. Διαβάζουμε ακόμη στην επιστολή προς Εφεσίους (α:3-6) ότι ο Θεός κατά την ευδοκία του θελήματός Του, δηλ. μέσα από μια καλή διάθεση που είχε πριν ακόμα γίνει ο κόσμος είδε τον άνθρωπο. Ήταν μια επιθυμία του Θεού λοιπόν να έχει κοινωνία και σχέση αγάπης με όντα τα οποία ελεύθερα θα το αποφάσιζαν. Γι’ αυτό έπλασε τον άνθρωπο.

2.  Εκπληρώθηκε ο σκοπός του Θεού απ' την αρχή;

ΟΧΙ. Ο πρώτος άνθρωπος - ο Αδάμ και η Εύα - εξέπεσε και μαζί μ’ αυτόν όλοι οι απόγονοί του.

Ησ.νθ:2 “Άλλ’ αι ανομίαι σας έβαλον χωρίσματα, μεταξύ υμών και του Θεού υμών. Και αι αμαρτίαι σας έκρυψαν το πρόσωπον αυτού από σας, διά να μη ακούη”.

3.  Φταίει ο Θεός που ξέπεσε ο άνθρωπος;

ΟΧΙ. Όταν ο Θεός σκεφτόταν να δημιουργήσει τον άνθρωπο, τον ήθελε κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του (Γεν.α:26). Ένα από τα στοιχεία της εικόνας του Θεού είναι και η ελευθερία βούλησης και αποφάσεων, κάτι που το έδωσε στον άνθρωπο. Ο Θεός είναι Πνεύμα (Ιωάν.δ:24) που σημαίνει ότι δεν έχει σχήμα και μορφή. Μέσα απ’ αυτή την ελευθερία ο άνθρωπος διάλεξε το δρόμο της παρακοής και της αμαρτίας κι έτσι απομακρύνθηκε απ’ το Θεό (Γεν.β:16,17 και γ:1-19).

4.  Γιατί ο Θεός δεν έκανε έτσι τον άνθρωπο, ώστε να μην μπορεί ν’ αμαρτήσει;

Αν τον έκανε, τότε θα ήταν ένα κατώτερο δημιούργημα, όπως τα ζώα, και δεν θα μπορούσε να είχε κοινωνία αγάπης μαζί του. Τι αισθάνεσαι όταν ακούς μια κούκλα με κασέτα να σου λέει: Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ.

5.  Γιατί άφησε το διάβολο να τον παρασύρει;

Ελευθερία σημαίνει δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο τουλάχιστον. Αν έχεις μόνο μια εκλογή τότε δεν υπάρχει ελευθερία.

Αν για μένα που είμαι άνδρας, υπάρχει μόνο μία γυναίκα πάνω σ’ όλη τη γη, το να της πω ότι την διαλέγω για γυναίκα μου δεν θα είχε κανένα νόημα. Όμως αν υπήρχαν δύο, κι εγώ τη διάλεγα ανάμεσα στις δύο, αυτό θα την τιμούσε σαν το αποτέλεσμα της ελεύθερης εκλογής μου.

Ο Θεός άφησε το διάβολο και ακόμα τον αφήνει για να δοκιμάζονται οι άνθρωποι και να φανερωθούν ποιοι πραγματικά αγαπούν το Θεό και θέλουν την αιώνια αγάπη Του. Γι’ αυτούς ενδιαφέρεται ο Θεός. Αυτοί θα αποτελέσουν το λαό που θα είναι αιώνια μαζί Του.

Ιακ.α:12 “Μακάριος ο άνθρωπος όστις υπομένει πειρασμόν διότι αφού δοκιμασθή, θέλει λάβει τον στέφανον της ζωής, τον οποίον υπεσχέθη ο Κύριος εις τους αγαπώντας αυτόν”.

6.  Τι θα γίνουν όσοι δεν θα εκλέξουν το Θεό;

Αυτοί, επειδή με την εκλογή που κάνουν ταυτίζουν τον εαυτό τους με το διάβολο, θα ριφθούν μια μέρα στη λίμνη του πυρός όπου ήδη θα είναι ο κύριός τους (Αποκ.κ:10.15 και κα:8 Ματθ.κε:41-46).

7.  Τι έκανε ο Θεός μετά την πτώση του ανθρώπου;

Έθεσε σ’ εφαρμογή το σχέδιο που είχε πριν γίνει ο κόσμος, για σωτηρία και αποκατάσταση. Στη Ρωμ.γ:23 διαβάζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι εξ’ αιτίας της αμαρτίας στερούνται τη δόξα του Θεού, δικαιώνονται όμως δωρεάν με τη χάρη και την απολύτρωση την εν Χριστώ Ιησού, Τον Οποίο (Χριστό) ο Θεός προέθεσε μέσο εξιλεώσεως δια της πίστεως στο αίμα Του.

Το Χριστό σαν αμνό εσφαγμένο (θυσία - Γολγοθάς) ο Θεός Τον είχε γνωρίσει πριν γίνει ο κόσμος (Α’ Πετρ.α:20), όπως ακριβώς είχε προγνωρίσει και την εκκλησία (Εφεσ.α:3-6 και Ρωμ.η:29-30).

Ακόμα διαβάζουμε στη Ρωμ.ς:23 ότι ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος και ότι δεν υπάρχει δίκαιος ουδέ εις (Ρωμ.γ:10).

Αυτό το μισθό, της δικής μας αμαρτίας, πλήρωσε ο Ιησούς Χριστός. Έτσι, Αυτός που δεν γνώρισε αμαρτία έγινε για μας αμαρτία για να γίνουμε εμείς δικαιοσύνη του Θεού δι’ Αυτού (Β’ Κορ.ε:21). Διάβασε ακόμα Γαλ.γ:13 και Α’ Πετρ.β:22 και 24.

Ο Θεός λοιπόν από αγάπη προμήθευσε οδό επιστροφής και σωτηρίας για τον πεσμένο άνθρωπο (Ιωαν.γ:16)!

8.  Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της σωτηρίας;

Σε μια παρόμοια ερώτηση, ο απόστολος Πέτρος γεμάτος με το Πνεύμα του Θεού απάντησε: “Μετανοήσατε, και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού, εις άφεσιν αμαρτιών και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος” Πράξ.β:38. Το σχέδιο της σωτηρίας λοιπόν περιλαμβάνει 3 στάδια:

1) Μετάνοια.

2) Βάπτισμα στο όνομα του Ιησού Χριστού.

3) Λήψη Αγίου Πνεύματος.

(Θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις όλα τα παρακάτω εδάφια μέσα από την Αγία Γραφή).

Για να συνοψίσουμε:

• Σαν άνθρωπος χρειάζεσαι σωτηρία (Ρωμ.γ:23, Ησ.νγ:6, Ρωμ. γ:12, Λουκ. ιθ:10).

• Όμως δεν μπορείς να σωθείς μόνος σου (Ιακ. β:10, Ιωαν.ιδ:6, Ιωαν.ιε:5).

• Γι’ αυτό ο Θεός προέβλεψε για τη σωτηρία σου (Ιωαν.γ:16, Εφεσ.β:8,9, Τιτ.γ:5-7).

• Όμως πρώτα πρέπει ν’ αναγνωρίσεις την αμαρτία σου μπροστά στο Θεό (Α’Ιωαν.α:8,  Β’ Κορ.ζ:10).

• Να ζητήσεις και να δεχτείς τη συγχώρεσή Του Α’Ιωαν.α:9 και να ζητήσεις από το Χριστό να έλθει μέσα στην καρδιά σου και να γίνει ο Κύριος της ζωής σου.

Το επόμενο βήμα (το δεύτερο στάδιο) είναι όπως είδαμε παραπάνω, να βαπτιστείς στο όνομα του Ιησού Χριστού, γιατί είναι εντολή του Κυρίου (Ματθ.κη:19, Μαρκ.ις:15,16, Πράξ.β:38, Πράξ.ι:47, Ιωαν.ιδ:15).

Το τρίτο στάδιο είναι απ’ τη μεριά του Θεού. Το Άγιο Πνεύμα δίδεται από το Θεό. Είναι επαγγελία, υπόσχεση (Ιωήλ β:28, Πράξ.β:38 Ματθ.γ:11, Ιωαν.ζ:37, Ιωαν.ιδ:15) για τον καθένα που πιστεύει, επιστρέφει και πειθαρχεί στο Θεό.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ