Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

σαν σήμερα

11 Οκτώβρη 1531 - Ο Ούλριχ Ζβίγγλιος σκοτώνεται σε μάχη με τα ρωμαιοκαθολικά καντόνια της Ελβετίας.

Ο Ζβίγγλιος ένας από τους ηγέτες της αναμόρφωσης του καθολικισμού αφού το 1522 εξασφάλισε  την υποστήριξη των αρχών της Ζυρίχης, στράφηκε εναντίον των χριστιανών ("αναβαπτιστών"), κάτι που οδήγησε στη δίωξή τους.

Το "μεγάλο συμβούλιο" (η ιερή εξέταση των προτεσταντών) ξεκίνησε τις διώξεις εναντίον των "αναβαπτιστών", επειδή αρνούνταν να βαπτίσουν τα νήπιά τους. Το 1525 εκδόθηκαν οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις και οι προτεστάντες στην Ζυρίχη εκτέλεσαν έξι χριστιανούς. Ακολούθησε πογκρόμ σε όλη την επικράτεια.

Οι οπαδοί του Ζβίγγλιου κατάργησαν την μεσιτεία των αγίων, την μετουσίωση κατά το δείπνο του Κυρίου, την προσκύνηση των εικόνων και αγαλμάτων, την αγαμία του κλήρου, το καθαρτήριο πυρ, αλλά δεν αποχώρησαν από το ευρύτερο δόγμα του καθολικισμού αφού δεν είχαν το βιβλικό βάπτισμα και την πίστη στην μονότητα του Θεού στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Ετσι αποτέλεσαν ακόμη μία διαίρεση του τριαδικού καθολικισμού από τις πολλές που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα

 Ο Ζβίγγλιος ίδρυσε στη Ζυρίχη θεολογική σχολή, στην οποία ο ίδιος και άλλοι δίδασκαν την θεολογία της αναμόρφωσης.

Το παράδειγμα της Ζυρίχης γρήγορα μιμήθηκαν και άλλα καντόνια της Ελβετίας. Σε κάποια όμως καντόνια οι παπικοί συγκράτησαν το αναμορφωτικό ρεύμα, κυρίως στην κεντρική χώρα. 

Το 1531 η συμμαχία του Ζβίγγλιου εφάρμοσε έναν αποτυχημένο αποκλεισμό τροφοδοσίας στα ρωμαιοκαθολικά καντόνια, τα οποία απάντησαν με μία αντεπίθεση. Οι δύο πολιτικές-θρησκευτικές εξουσιαστικές ομάδες συγκρούστηκαν και στρατιωτικά για τον έλεγχο της Ελβετίας.

Η σύρραξη έγινε το έτος 1531, στη μάχη του Κάππελ κοντά στη Ζυρίχη στην οποία οι αναμορφωμένοι καθολικοί νικήθηκαν από τους παπικούς, ενώ ο Ζβίγγλιος σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης σε ηλικία 49 ετών.