Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ (3)

Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Ο Θεός στις μέρες μας καλεί προσωπικά ένα λαό από κάθε έθνος φυλή και γλώσσα, εργάζεται στη ζωή του μια βαθιά αλλαγή και τον ετοιμάζει για να τον πάρει κοντά Του στην αιώνια δόξα και ευτυχία.
 
Ο λαός αυτός σήμερα εκπροσωπεί το Θεό στον κόσμο κι εργάζεται για τη σωτηρία των αμαρτωλών με τη διάδοση του μηνύματος του ευαγγελίου σ’ όλα τα έθνη.
 
1.  Ποιος ήταν ο λαός του Θεού στην Π. Διαθήκη;

Στην Π. Διαθήκη ο λαός του Θεού ήταν ο Ισραήλ (Δευτ. ι:15).

2.  Γιατί κάλεσε αυτό το λαό ο Θεός;

Ο Θεός ήθελε ένα λαό μέσα από τον οποίο θα γεννιόταν ο Σωτήρας Χριστός. Όμως δεν κάλεσε τον Ισραήλ, αλλά κάλεσε τον Αβραάμ - ένα άνθρωπο πιστό που αγαπούσε το Θεό - και του υποσχέθηκε ότι στο σπέρμα του θα ευλογήσει όλα τα έθνη.

Γεν.ιβ:1-3 “Ο δε Κύριος είπε προς τον Αβραάμ, έξελθε εκ της γής σου, και εκ της συγγενείας σου, και εκ του οίκου του πατρός σου, εις την γην την οποίαν θέλω σοι δείξει και θέλω σε κάμει εις έθνος μέγα και θέλω σε ευλογήσει, και θέλω μεγαλύνει το όνομά σου και θέλεις είσθαι εις ευλογίαν και θέλω ευλογήσει τους ευλογούντας σε και τους καταρωμένους σε θέλω καταρασθή και θέλουσιν ευλογηθή εν σοι πάσαι αι φυλαί της γης”, και κβ:18 “και εν τω σπέρματί σου θέλουσιν ευλογηθή πάντα τα έθνη της γης διότι υπήκουσας εις την φωνή μου”.
 
Το έθνος που προήλθε απ’ τον Αβραάμ είναι το Ισραήλ, και ο Θεός κατά την υπόσχεσή Του στον Αβραάμ χρησιμοποίησε αυτό το λαό, κρατώντας τον ξεχωρισμένο απ’ όλα τα άλλα έθνη.

3.  Ποιος είναι ο λαός του Θεού σήμερα;

Σήμερα ο λαός του Θεού είναι η Μία, Αγία, Παγκόσμια Εκκλησία του Χριστού, που αποτελείται από τους ανθρώπους όλων των αιώνων πάνω απ’ όλη τη γη που έχουν πιστέψει στο Χριστό, έχουν αναγεννηθεί και μένουν στον αγιασμό.

Α’Πετρ.β:9,10 “Σεις όμως είσθε γένος εκλεκτόν βασίλειον ιεράτευμα, έθνος άγιον, λαός τον οποίον απέκτησεν ο Θεός, διά να εξαγγείλητε τας αρετάς εκείνου, όστις σας εκάλεσεν εκ του σκότους εις το θαυμαστόν αυτού φως οι ποτέ μη όντες λαός, τώρα δε λαός του Θεού οι ποτέ μη ηλεημένοι, τώρα δε ελεηθέντες”.       

Α’ Πετρ.α:3-4, Εφεσ.α:3,4,22,23, β:19-22.

4.  Τι σημαίνει η λέξη εκκλησία;

Η λέξη είναι σύνθετη από το “εκ” και “καλώ” και σημαίνει “καλώ έξω από”. Εκκλησία λοιπόν είναι το σύνολο των ατόμων που έχουν κληθεί έξω απ’ το φρόνημα του κόσμου για να αποτελέσουν ένα λαό ξεχωριστό, άγιο, το σώμα του Χριστού.

5.  Πώς ονομάζεται ο λαός του Θεού σήμερα;

Το μόνο όνομα που βλέπουμε μέσα στο λόγο του Θεού για αυτούς που πίστευαν και ακολουθούσαν τον Ιησού είναι “Χριστιανοί”.

Πράξ.κς:28 “Και ο Αγρίππας είπε προς τον Παύλον, Παρ’ ολίγον με πείθεις να γείνω Χριστιανός”

Α’ Πέτρ. δ:16 “αλλ’ εάν πάσχη ως Χριστιανός, ας μη αισχύνηται, αλλ’ ας δοξάζη τον Θεόν κατά τούτο”.
 
Κάθε άλλο όνομα ή επεξήγηση είναι ανθρώπινο. Οι πρώτοι πιστοί δεν ονομαζόταν Ορθόδοξοι, ούτε Καθολικοί, ούτε Πεντηκοστιανοί, ούτε Ευαγγελικοί, ούτε Μάρτυρες του Ιεχωβά.

6.  Ποιος είναι ο προορισμός της εκκλησίας;

Ο προορισμός της εκκλησίας είναι να ζήσει αιώνια με το Χριστό σαν η Νύμφη Του, την οποία σε μια στιγμή, που μόνο ο Θεός ξέρει, θα έλθει να παραλάβει στο μεσουράνημα (Α’ Θεσ. δ:14-18, Α’Κορ.ιε:50-54, Εφεσ.ε:25-27).

Ιωαν.ιδ:3 “Και αφού υπάγω και σας ετοιμάσω τόπον, πάλιν έρχομαι, και θέλω σας παραλάβει προς εμαυτόν, διά να ήσθε και σεις όπου είμαι εγώ”.

7.  Μπορεί ο καθένας να γίνει μέλος του λαού του Θεού;

Και βέβαια. Ο Θεός σε καλεί και σήμερα. Υπάρχει ακόμα τόπος (Λουκ.ιδ:22,23). Ο Θεός σε δέχεται.

Β’Κορ.ς:17 “Διά τούτο εξέλθετε εκ μέσου αυτών και αποχωρίσθητε, λέγει Κύριος, και μη εγγίσητε ακάθαρτον και εγώ θέλω σας δεχθή”.

Μην αναβάλεις. Μη χάσεις την ευκαιρία

Β’Κορ.ς:2 “Διότι λέγει, Εν καιρώ δεκτώ επήκουσά σου, Και εν ημέρα σωτηρίας Σε εβοήθησα, ιδού τώρα καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού τώρα ημέρα σωτηρίας”.
 
Κάθε άνθρωπος έρχεται στον κόσμο μ’ ένα ανώτερο σκοπό, να του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει το Θεό, και να Τον εμπιστευτεί, για να πραγματοποιήσει Εκείνος στη ζωή του το σχέδιο της σωτηρίας και της αιώνιας ζωής.
 
Αναρίθμητα πλήθη από κάθε γενιά, και έθνος της γης έχουν πειραματιστεί τη σωτήρια δύναμη του Θεού στη ζωή τους. Τώρα η αγάπη του Θεού στρέφεται και σ’ εσένα. Μπορείς αν θέλεις να γευτείς κι εσύ το μεγαλείο της χάρης Του. Μπορείς να γίνεις παιδί του Θεού, με τη βεβαιότητα ότι έχεις κι εσύ μια θέση στον ουρανό.
 
Γονάτισε ταπεινά όπου βρίσκεσαι και ζήτησε απ’ τον Κύριο Ιησού ν’ αρχίσει το έργο Του στη ζωή σου αυτή τη στιγμή. Μην αναβάλεις και μη διστάζεις. Προσευχήσου, ομολόγησε την αποτυχία σου και το κενό που έχεις μέσα σου. Καταδίκασε το αμαρτωλό παρελθόν σου κι άφησέ το. Πίστεψε στο Σωτήρα Χριστό που πέθανε για σένα πάνω στο σταυρό. Το αίμα Του χύθηκε για να πλυθείς και να καθαριστείς από κάθε αμαρτία.
 
Μη στηρίζεσαι σε τίποτα εδώ σ’ αυτό τον κόσμο. Όλα περνούν γρήγορα. Σύντομα πλησιάζει η ώρα που θα εκπληρωθούν όλα όσα υποσχέθηκε ο Θεός. Πολύ κοντά είναι η μέρα που θα έλθει ο Κύριος για να παραλάβει την εκκλησία Του. Αμέσως μετά ο διάβολος θα έχει πλήρη εξουσία πάνω σ’ όλο το πρόσωπο της γης για 7 χρόνια. Αυτό μέσα στο λόγο του Θεού ονομάζεται Μεγάλη Θλίψη. Θα επακολουθήσουν άλλα 1000 χρόνια και μετά το τέλος αυτής της δημιουργίας.
 
Υπάρχει κάτι που πάρα πολλές φορές εμποδίζει τον άνθρωπο να γνωρίσει την αλήθεια του λόγου του Θεού, την αλήθεια αυτή που μπορεί να ελευθερώσει. Και το εμπόδιο αυτό είναι η λεγόμενη “Ιερή παράδοση” της Ορθόδοξης εκκλησίας. Επικρατεί η αντίληψη ότι η παράδοση αυτή προέρχεται κατ’ ευθείαν απ’ το Χριστό και τους αποστόλους κι έφθασε σε μας προφορικά από στόμα σε στόμα. Συνεπώς είναι ισότιμη με την Αγία Γραφή και ανώτερη ακόμη, γιατί αυτή την ερμηνεύει.
 
Ο ισχυρισμός όμως αυτός δεν είναι σωστός. Το μόνο που καταφέρνει είναι να κρατά ειλικρινείς ψυχές στην άγνοια. Η παράδοση αυτή δεν προέρχεται απ’ το Χριστό ή τους αποστόλους αλλά είναι ανθρώπινη και πολύ μεταγενέστερη. Το σπουδαιότερο, είναι αντίθετη με την Αγία Γραφή και κατά συνέπεια επιζήμια για τις ψυχές που την εμπιστεύονται. Βέβαια ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει.
 
Υπάρχουν πολλοί που προτιμούν να πιστεύουν αυτό που είχαν μάθει, χωρίς να ενδιαφέρονται αν είναι σωστό, όπως υπάρχουν κι άλλοι που επιμένουν να πιστεύουν κάτι αν και ξέρουν ότι είναι λάθος. Απ’ την άλλη μεριά, ο καθένας είναι προσωπικά υπεύθυνος μπροστά στο Θεό, στον Οποίο κάποια μέρα όλοι θ’ αποδώσουμε λόγο. Ιωαν.η:31,32 “Έλεγε λοιπόν ο Ιησούς προς του Ιουδαίους τους πιστεύσαντας εις αυτόν. Εάν σεις μείνητε εν τω λόγω τω εμώ, είσθε αληθώς μαθηταί μου και θέλετε γνωρίσει την αλήθειαν, και η αλήθεια θέλει σας ελευθερώσει”.
 
Κανείς κατά βάθος δεν θέλει να πιστεύει κάτι που είναι λάθος και αντίθετο με το θέλημα του Θεού. Τί αξία έχει να χάνεις το χρόνο σου κάνοντας πράγματα που δεν θέλει ο Θεός;
 
Τί σε ωφελεί να πιστεύεις κάτι, όταν αυτό είναι λάθος; Δεν αξίζει να πιστεύεις λάθος. Η ζωή μας είναι σύντομη. Ας τη ζήσουμε κάνοντας το θέλημα του Ουράνιου Πατέρα μας. Έτσι θα είμαστε βέβαιοι ότι θα μας δοθεί πλούσια η είσοδος στη βασιλεία του Θεού.