Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Παλιά Αθήνα


Η επονομαζόμενη villa marguerite, <<ο πύργος της Μαργαρίτας>>  που έλεγαν οι παλιοί Αθηναίοι. Παραμυθένιο κτίσμα στη συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων, ήταν μία αρχιτεκτονική φαντασία σε ένα βαγκνερικό ύφος με κόκκινη πελεκητή πέτρα, κωνικό τρούλο και στέγες καλυμμένες από μολυβδόφυλλα. Κατάφυτος ο κήπος, δημιουργούσε εξάψεις της φαντασίας. 


Την είχε σχεδιάσει Αγγλος αρχιτέκτονας κατά παραγγελία ενός ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία. Το σπίτι όμως το αγόρασε ο Ευστάθιος Λάμψας, πλούσιος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του κεντρικού ξενοδοχείου  «Μεγάλη Βρετάνια». Παντρεμένος με τη Γαλλίδα Παλμύρας Παλφρουά, το ζευγάρι είχε μία θετή κόρη, τη Μαργαρίτα. Εξ ου και το όνομα της βίλας, που κατεδαφίστηκε  λίγο πριν από το 1970. Βοήθησε σε αυτό και ο νόμος της χούντας (ΑΝ 395/68) «Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως»  που αύξανε τον συντελεστή δόμησης στο κέντρο της Πόλης.