Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - β:8



Και τω αγγέλω της εν Σμύρνη εκκλησίας γράψον. Τάδε λέγει ο πρώτος και ο έσχατος, ος εγένετο νεκρός και έζησεν.

Α. ΣΜΥΡΝΗ: Αναφέρεται στη χρονική περίοδο της εκκλησίας των διωγμών Αποκ.β:8-11

1) Αρχίζει (περίπου) το 161 μέχρι το 313 μ.Χ.

2) Ο επίσημος Ρωμαϊκός διωγμός είχε σαν σκοπό να καταστρέψει το λαό του Θεού. Θάνατος με βασανιστήρια ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο.

3) Σμύρνη σημαίνει «μύρα» που είναι το ρητινώδες κόμμι της Αραβικής μυρτιάς που χρησιμοποιείται σαν αλοιφή για το βαλσάμωμα των νεκρών (Ιωάν.ιθ:39,40). Ήταν ένα πολύτιμο γλυκό άρωμα που αλειφόταν πάνω στα σάβανα των νεκρών.

4) Η Αποκάλυψη γύρω από το όνομα Σμύρνη είναι η εξής: Ενώ εκκαλούντο να πεθάνουν κατά σάρκα, ν’ αρνηθούν τον εαυτό τους, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους για Εκείνον που αγαπούσαν, επειδή ήταν εν Χριστώ, θα υπήρχε σ’ αυτό το θάνατο μια γλυκύτητα, ένα σπάνιο ακριβό άρωμα, αυτό της αιώνιας ζωής. Ο θάνατος για το Χριστιανό, αν μείνει πιστός μέχρι τέλους, είναι το κατώφλι για την αιώνια ζωή με τον Ιησού.

5) Η Αποκάλυψη του Ιησού σ’ αυτή την περίοδο της εκκλησίας είναι ότι είναι ο πρώτος και ο έσχατος, ο οποίος έγινε νεκρός και έζησε. Έτσι όλοι αυτοί που πρόκειται να πεθάνουν εν Χριστώ, θα ξαναζήσουν πάλι με τον Ιησού. Αποκαλύπτεται μ’ αυτό τον τρόπο, γιατί σ’ αυτή την εκκλησιαστική περίοδο συνέβησαν οι πιο σκληροί διωγμοί και βασανιστήρια. Φανερώνει τον Εαυτό Του σαν τον αναστημένο Χριστό και σαν Αυτόν που έχει την εξουσία ν’ αναστήσει τους πιστούς Του.

Ιστορία της πόλης της ΣΜΥΡΝΗΣ:

Καταστράφηκε το 627 π.Χ. ξαναχτίστηκε 400 χρόνια αργότερα σύμφωνα με σχέδια του μ. Αλεξάνδρου και τέλειωσε μετά το θάνατό του. Ήταν κέντρο λατρείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα και μάλιστα υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Τιβέριο. Κάθε χρόνο γινόταν αγώνες προς τιμή του αυτοκράτορα Νέρωνα ο οποίος ονομαζόταν «Σωτήρ του γένους». Η Σμύρνη ήταν τόπος ποίησης και φιλοσοφίας και υπήρχαν πολλά σχολεία.

Εδώ έμεναν πολλοί Ιουδαίοι, εχθροί των Χριστιανών. Παρέμειναν ξεχωρισμένοι από τους ειδωλολάτρες, αλλά όσο αφορά τους Χριστιανούς, ενωνόταν με τους ειδωλολάτρες για να τους καταστρέψουν. Τόσο αντίχριστο ήταν το πνεύμα τους, που το 166 μ.Χ. έκαψαν τον Πολύκαρπο πάνω σε φωτιά επειδή ήταν οπαδός του απόστολου Ιωάννη.

Σήμερα η Σμύρνη είναι Τουρκική. Είναι καλό λιμάνι και μια από τις πιο ακμάζουσες πόλεις της περιοχής.