Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Η οικογένεια κατά το Βιβλικό πρότυπο - Συγκρούσεις μέσα στο γάμο



Σημεία που ο σύζυγος μπορεί να παραμελήσει ή να αποτύχει:

1. Όταν δεν είναι ο πνευματικός οδηγός μέσα στο σπίτι

Μερικοί άντρες ασκούν ανεύθυνη αρχηγία Ο άντρας είναι ο πνευματικός ηγέτης του σπιτιού. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για τις οικογενειακές αποφάσεις. Είναι αυτός που θα οδηγεί την προσευχή, που θα διαβάσει το λόγο του Θεού κάθε μέρα. Ο άνδρας θα οδηγήσει την οικογένεια σε προσευχή όταν υπάρχει ανάγκη και θ’ αποφασίσει για μέρες αφιέρωσης (νηστείας). Αυτός πρέπει να είναι η πηγή της πίστης μέσα στην οικογένεια. Κι όταν συμβαίνει αυτό, τότε το σπίτι θα είναι ένα σπίτι πίστης! 

 Δεν είναι εύκολο να είναι κανείς καλός σύζυγος. Το πρώτο έργο που ανέθεσε στο σύζυγο ο Θεός, είναι να γίνει ο αρχηγός της οικογένειάς του. Στο βιβλίο των απαρχών, στη Γένεση, όπου ο Θεός καθόρισε τις ποικίλες πορείες της ζωής, ώστε να βαδίσουν οι άνθρωποι, είπε ότι η επιθυμία της γυναίκας θα είναι προς τον άντρα της. Αυτό σημαίνει ότι ο βασικός ψυχικός μηχανισμός της είναι ν’ ακολουθεί εκείνο τον άντρα που θ’ ανοίξει τη ζωή του, το σπιτικό του και τα υπάρχοντά του προς αυτήν. Όταν θα παντρευτεί αυτό τον άντρα, η φυσική της τάση είναι να τον ακολουθεί. Αν αυτός αποφύγει το ρόλο του αρχηγού, είτε λόγω αμέλειας είτε άγνοιας (επειδή δεν είχε δει αυτό το πρότυπο αρχηγίας στο δικό του πατέρα, ή δεν ξέρει τη Γραφή) είτε λόγω προσωπικής αδυναμίας, τότε καταδικάζει τη γυναίκα του σε μια ζωή ψυχικής δυσαρέσκειας. Τέτοιες γυναίκες προοδευτικά γίνονται σαρκικές, με τάσεις κυριαρχικότητας, νευρωτικές και με την πάροδο του χρόνου αποκρουστικές. Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να υποταχθεί σ’ ένα άντρα που αρνείται ν’ αναλάβει τον ηγετικό του ρόλο. Ο Θεός θα μας ζητήσει ευθύνη για το ρόλο μας σαν αρχηγού. Μη ξεχνάς να είσαι δίκαιος, λογικός, τρυφερός, αλλά πάση θυσία αρχηγός.

Ο άντρας είναι ο υπεύθυνος μέσα στο σπίτι και πρέπει παράλληλα να αγαπάει - έτοιμος να θυσιαστεί - για τη γυναίκα του, όπως ο Χριστός για την εκκλησία. Το να είναι ο άντρας κεφαλή του σπιτιού είναι βέβαια προνόμιο αλλά και βαριά ευθύνη. Ο άντρας αν θέλει να υπακούσει στην εντολή του αποστόλου Παύλου πρέπει να αρνηθεί εντελώς τον εαυτό του και να επιδιώκει κάθε στιγμή το καλύτερο για τη γυναίκα του. Μια τέτοια αγάπη προϋποθέτει αφοσίωση, υποστήριξη και προστασία (Α’ Πετρ.γ:7).

Ο άντρας πρέπει να προσέχει και να προστατεύει τη γυναίκα του γιατί η γυναίκα είναι “σκεύος ασθενέστερο”. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατώτερη σαν άνθρωπος, γιατί ο απόστολος Πέτρος λέει ότι είναι “συγκληρονόμοι της δωρεάς της ζωής”. Στο θέμα της σωτηρίας ο άντρας και η γυναίκα είναι απόλυτα ίσοι μπροστά στο Θεό και το αιώνιο σχέδιό Του (Γαλ.γ:28).

Η ευθύνη του άντρα σαν αρχηγού μέσα στο σπίτι είναι να δίνει κουράγιο, να προστατεύει και να υποστηρίζει τη γυναίκα του. Πρέπει να δημιουργεί ένα πνεύμα αμοιβαιότητας για να μπορούν να συμμερίζονται τις χαρές και τις λύπες. Βέβαια ποτέ δεν πρέπει να είναι παράλογος ή απαιτητικός και η φροντίδα του μαζί με το πνεύμα της θυσίας θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και ευχάριστα για τη γυναίκα του να δεχτεί την αρχηγία του.

2. Όταν δεν υποστηρίζει τη γυναίκα του.  

Με την υποστήριξη εννοούμε για παράδειγμα να υποστηρίζει τις αποφάσεις της για τα παιδιά ή κάποιες ενέργειές της που σκοπό έχουν να ωφεληθεί η οικογένεια.
Πρέπει να μάθουμε να ενισχύουμε το ηθικό του συντρόφου μας κι όχι να το γκρεμίζουμε. Όλοι οι άνθρωποι από καιρό σε καιρό αναρωτιούνται για το τί αξίζουν. Σε τέτοιες στιγμές δεν υπάρχει τίποτα πιο καταστροφικό από το να διαπιστώσει κανείς, πως ο άντρας ή η γυναίκα του δεν τον εκτιμά αρκετά (Α’ ΠΕΤΡ.γ:7).

3. Όταν ξοδεύει πολλά χρήματα. 

Πολλές φορές ο άντρας ζητάει απ’ τη γυναίκα του να μην ξοδεύει πολλά χρήματα και την ίδια στιγμή αυτός αγοράζει κάτι που του αρέσει, επειδή κρατά το πορτοφόλι.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Είναι ωραίο να έχει κανείς ό,τι θέλει αλλά είναι ωραιότερο να ξέρει πώς να ζει ευτυχισμένος με ό,τι έχει!  Δεν είναι καλό να ζει κανείς με τρόπο που ξεπερνά τις δυνατότητές του ή να κάνει αγορές που ξεπερνούν το εισόδημά του. Καλό είναι ν’ απλώνει κανείς τα πόδια του ανάλογα με το πάπλωμα.


4. Όταν θαυμάζει άλλες γυναίκες. 

Η γυναίκα σου θέλει να ξέρει ότι είναι η μόνη που θαυμάζεις. Δεν εννοούμε να μη μιλά κανείς σ’ άλλες γυναίκες κι ιδιαίτερα αν είσαι εργάτης πρέπει να το κάνεις. Άλλωστε είμαστε αδελφοί και αδελφές, φίλοι και φίλες και πρέπει να μιλάμε. Όμως η γυναίκα σου ξέρει και καταλαβαίνει όταν υπάρχει θαυμασμός για κάποια άλλη. Και πάλι δεν εννοώ να επιθυμήσεις μια άλλη γυναίκα, αλλά απλά να υπάρχει κάποιος θαυμασμός. Θες να υπάρχει πόλεμος μέσα στο σπίτι σου; Πες στη γυναίκα σου: πόσο θα ήθελα να ήσουν σαν την αδελφή ........

Ποτέ μη συγκρίνεις τη γυναίκα σου με μια άλλη γυναίκα. Βέβαια και οι γυναίκες δεν πρέπει να συγκρίνουν τους άντρες τους με άλλους άντρες.

5. Όταν θεωρεί ότι η γυναίκα είναι υποχρεωμένη να κάνει κάποια πράγματα 

(φαγητό, πλύσιμο, σίδερο). Αν συμβεί αυτό, η γυναίκα θ’ αρχίσει να αντιπαθεί αυτές τις δουλειές.

6. Αν ξεχνά επετείους και γενέθλια.  

Είναι μια απ’ τις μεγάλες αδυναμίες που έχουν οι άντρες.

7. Όταν δεν υψώνει τη γυναίκα του, ακόμα και για μικρά πράγματα. 

Σημαίνει πάρα πολλά για μια γυναίκα ν’ ακούει απ’ τον άντρα της ότι το φαγητό είναι ωραίο. Σ’ όλους αρέσουν οι φιλοφρονήσεις, αλλά οι γυναίκες είναι διαφορετικές. Είναι συναισθηματικά πλάσματα, ενώ οι άντρες είναι πιο λογικοί (ναι, όχι - μαύρο, άσπρο). Μπορούν να παραβλέπουν τις λεπτομέρειες και να φτάνουν στην καρδιά του προβλήματος. Παίρνουν τις αποφάσεις με βάση λογικά συμπεράσματα κι αναλύουν τα πράγματα μέσα απ’ τη λογική.

Οι γυναίκες όμως δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις χωριστά από τα συναισθήματά τους. Ανταποκρίνονται στο συναίσθημα με συναισθήματα. Γι’ αυτές το κάθε τι στη ζωή είναι συναίσθημα. Γι’ αυτό χρειάζονται τον έπαινο, γιατί αγγίζει τα συναισθήματά τους.

Πρέπει να μάθουμε να εκφράζουμε την αγάπη μας στη σύντροφό μας. Η αγάπη δεν παύει ποτέ να είναι της μόδας. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να νιώθει ότι αγαπιέται στα ογδόντα του όσο ένιωθε και την πρώτη νύχτα του γάμου του!

8. Αν δεν αφιερώνει χρόνο για επικοινωνία με τη γυναίκα του   

Δουλειά - κούραση - καναπές - εφημερίδα. Η γυναίκα όμως θέλει να μιλήσει γιατί έχει μείνει όλη μέρα μόνη ή με τα παιδιά.

Έχει επιστημονικά διαπιστωθεί ότι ένας άντρας λέει περίπου 25.000 λέξεις την ημέρα ενώ μια γυναίκα λέει περίπου 75.000 λέξεις, κι αυτό έχει να κάνει με τη φύση μας. Οι άντρες είναι λογικά όντα, κάτι που δεν ισχύει για τις γυναίκες. Σ’ αυτές αρέσει να λένε μεγάλες ιστορίες.

Όταν λοιπόν ο άντρας γυρίσει στο σπίτι, έχει ήδη πει περίπου 24.000 λέξεις και του μένουν άλλες 1.000 τη στιγμή που η γυναίκα του έχει να πει ακόμα 50.000. Θέλει λοιπόν να μιλήσει. Όλα τα προβλήματα αυτού του είδους μπορούν να λυθούν αφιερώνοντας λίγο χρόνο για κουβέντα.

Πρέπει να μάθουμε να λέμε ο ένας στον άλλο αυτό που έχουμε μέσα στην καρδιά μας ή αυτό που σκεφτόμαστε. Ο πιο σίγουρος δρόμος για προβλήματα είναι ο κατασκευασμένος από τη σιωπή των συζύγων.


9. Αν δεν ξέρει ή αγνοεί της ανάγκες της γυναίκας του   

Τέτοιες ανάγκες είναι να της μιλάς, να της κάνεις κάποιες φιλοφρονήσεις, να την αγκαλιάσεις, να της φέρεις λίγα λουλούδια...

10. Όταν είναι οξύθυμος 

Κάτι που εκνευρίζει τις γυναίκες είναι όταν σ’ όλους τους άλλους μιλάς γλυκά κι έχεις κατανόηση (σαν ποιμένας) αλλά όχι με τη γυναίκα σου. Μ’ αυτήν νευριάζεις, φωνάζεις, δεν έχεις χρόνο.

11. Όταν φέρνει τη γυναίκα του σε αμηχανία μπροστά σε άλλους 

Ίσως να μην πει τίποτα εκείνη την ώρα, αλλά θα τ’ ακούσετε και θα πληρώσετε το κόστος! Ενώ ένα λεπτό αίσθημα χιούμορ ομαλοποιεί τις σχέσεις, αντίθετα ο σαρκασμός και η ειρωνεία προδίδουν έλλειψη σεβασμού.

12. Όταν δεν είναι σταθερός 

Σήμερα λέει αυτό, αύριο το άλλο κ.ο.κ.

13. Όταν δεν ζητά συγνώμη για τα λάθη του 

Οι άντρες δεν είναι τέλειοι, κάνουν λάθη και μερικές φορές περισσότερα κι απ’ τις γυναίκες. Δεν σημαίνει ότι ο άντρας δεν πρέπει να ζητάει συγνώμη ή να κλαίει.