Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η οικογένεια κατά το Βιβλικό πρότυπο - Μην αποκάμεις


Είναι λυπηρό που οι ευτυχισμένες χριστιανικές οικογένειες όλο και περισσότερο σπανίζουν. Πολλοί άντρες, κουρασμένοι ύστερα από τη δουλειά της ημέρας, τρέμουν όταν έρθει η ώρα να γυρίσουν σπίτι, γιατί ξέρουν ότι τα νεύρα της γυναίκας τους θα φουντώσουν και τα παιδιά θα είναι εκτός ελέγχου.       

Ένας μεγάλος αριθμός παντρεμένων γυναικών, καθώς θυμούνται την ευγένεια και την αγάπη που τους έδειχναν όταν ήταν αρραβωνιασμένες κι ακόμα όταν ήταν νιόπαντρες, είναι απογοητευμένες και δυστυχισμένες. Η νεαρή σύζυγος, που περίμενε να συμμεριστεί όλες τις πλευρές της ζωής με τον άνδρα της, διαπιστώνει ύστερα από λίγο ότι ο ρομαντισμός έχει ξεθωριάσει κι ότι ζουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Οι πιέσεις της ζωής, οι οικονομικές ανησυχίες, η επαναστατικότητα των νέων προκαλούν συζυγική δυσαρμονία όλο και πιο πολύ, ακόμα κι όταν οι σύζυγοι είναι Χριστιανοί.


Αν αυτή η λυπηρή εικόνα απεικονίζει το δικό σου σπίτι δεν πρέπει να απελπίζεσαι. Υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος απ’ το να δώσεις τέλος στο γάμο σου ή να συζείτε  χωρίς να υπάρχει αγάπη. Μπορείτε να κάνετε την οικογένειά σας ευτυχισμένη, και να επαναφέρετε τη ζεστασιά και την τρυφερότητα στις σχέσεις σας.

Οι Χριστιανοί πρέπει να καταλάβουν ότι ο γάμος πρέπει να είναι ισόβιος κι ότι  Κύριος δεν παραδέχεται την ασυμφωνία των χαρακτήρων, την κακή μεταχείριση, ή απλώς την πλήξη σαν έγκυρες προφάσεις για διαζύγιο.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα σκέφτονται να διαλύσουν το γάμο τους μόλις παρουσιαστούν προβλήματα στη συζυγική ζωή. Αυτό βέβαια δυσαρεστεί το Θεό, και δε δημιουργεί ατμόσφαιρα κατάλληλη για μια πετυχημένη οικογένεια. Εμείς όμως που πιστεύουμε στη Βίβλο κι έχουμε φόβο Θεού πρέπει να τολμήσουμε να τηρήσουμε διαφορετική στάση.

Όταν χάνουμε την αίσθηση της σοβαρότητας και της ιερότητας του γάμου συντελούμε στον ξεπεσμό της κοινωνίας που ζούμε και στην προσωπική μας ανεπανόρθωτη ζημιά. Απ’ την άλλη, αν σεβόμαστε το λόγο του Θεού κι είμαστε αποφασισμένοι με τη βοήθειά Του να διατηρήσουμε ένα πετυχημένο γάμο, μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ότι ο Κύριος θα το κάνει!

Το φυσικό μέρος του γάμου είναι το πιο εύκολο και θα μπορούσε να πει κανείς ότι γίνεται μηχανικά και αυτόματα. Το να δημιουργήσεις όμως μια σχέση φιλίας και αγάπης μέσα στο γάμο, αυτό δε γίνεται μηχανικά αλλά πρέπει να το καλλιεργήσεις, απαιτεί χρόνο και κόπο.

Ο γάμος δεν είναι μια σχέση που μπορείς να την καταχραστείς ή να την κακομεταχειριστείς αλλά μάλλον είναι για να πληρώσει τις ανάγκες του άνδρα και της γυναίκας. Ένας ευτυχισμένος γάμος μπορεί να είναι η πιο πλήρης ανθρώπινη σχέση που μπορούμε να απολαύσουμε.