Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ο εργάτης του Θεού (7)

Διαρκής Εκπαίδευση

Η ζωή του κήρυκα πρέπει να είναι μία ζωή μεγάλης συσσώρευσης. Δεν πρέπει να προσπαθεί πάντα να κάνει κηρύγματα, αλλά να αναζητά πάντοτε την αλήθεια, και να μην κάνει κηρύγματα έξω από την αλήθεια η οποία του τα έχει αποκαλύψει. 

Να μαθαίνει να μελετά για χάρη της αλήθειας, να μαθαίνει να σκέφτεται προς όφελος και για τη χαρά της σκέψης. Τότε τα κηρύγματά σου θα είναι σαν τους πίδακες ενός σιντριβανιού, και όχι σαν να τα αντλείς από ένα πηγάδι.

Αφού ένας εργάτης έχει κληθεί πρωταρχικά στην υπηρεσία του λόγου, η μελέτη της Αγίας Γραφής είναι μία από τις κορυφαίες ευθύνες του. Και όσο πιο πολύ εξετάζει τη Βίβλο, τόσο πιο πολύ επιμελής και ευσυνείδητη θα είναι η μελέτη του. Εάν η Βίβλος είναι πράγματι ο λόγος του Θεού, δεν μπορεί να έχει ελαφριά μεταχείριση. Το να αφιερώνει χρόνο για να διεισδύει στο κείμενο ώσπου να του αποδώσει τους θησαυρούς του πρέπει να είναι συνεχώς ένα μέρος της εκπαίδευσης του εργάτη και η συνήθης μελέτη του.

Ένας εργάτης δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει τη νουθεσία του Παύλου προς τον Τιμόθεο: «Σπούδασον να παραστήσης σεαυτόν δόκιμον εις τον Θεόν, εργάτην ανεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας» (Β' Τιμ.β:15). 

Ο Παύλος είπε στους Κολοσσαείς, «Ο λόγος του Χριστού ας κατοική εν υμίν πλουσίως, μετά πάσης σοφίας» (Κολ.γ:16). Κάθε εργάτης οφείλει να συνεχίζει να μελετά τη Βίβλο επιμελώς και να διαθέτει στον εαυτό του διάφορα υλικά που μπορούν να βοηθήσουν αυτή τη μελέτη και να διευρύνουν τη γνώση του.

Ένας νεαρός εργάτης ο οποίος απλά ξεκινά μπορεί να παρακολουθήσει ένα Βιβλικό Σχολείο όπου η συγκεντρωμένη μελέτη θα προσφέρει μεγάλη βοήθεια στη διακονία του. Μπορεί να πάρει τα μαθήματα δι’ αλληλογραφίας, και αυτά μπορούν να γίνουν μέρος της καθημερινής μελέτης του. Αυτή η επιλογή είναι επίσης διαθέσιμη σε εκείνους που έχουν ήδη στη διακονία για ένα χρονικό διάστημα. 

Η συνεχής εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική όταν συνοδεύεται με τη σωστή στάση και πνεύμα.


Πολλά πράγματα μπορούν να αποσπάσουν έναν εργάτη από τη μελέτη του. Όμως οφείλει να μαθαίνει περισσότερα για τον Ιησού και να γίνεται αποτελεσματικός πρεσβευτής Του, και τότε ο κόπος του θα αξίζει.