Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτοάμυνα (5)



Συμβουλές αυτοάμυνας σε περίπτωση επίθεσης στο δρόμο

Η διατήρηση της αυτοκυριαρχίας λογίζεται ως μία από τις σημαντικότερες αρετές σε περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα απρόσμενα δύσκολο συμβάν. Ατυχείς στιγμές στους δρόμους της καθημερινότητας μπορούμε να βιώσουμε όλοι. Ένας κακοποιός που θέλει να μας ληστέψει ή να μας επιτεθεί, ένας οξύθυμος οδηγός που κινείται πεζός προς εμάς με απειλητικές διαθέσεις, ένας μεθυσμένος που ζητάει καυγά, είναι ορισμένες περιπτώσεις που μπορούν να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη και η γνώση. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες ενδεικτικές συμβουλές τις οποίες συστήνουν οι ειδικοί σε περίπτωση που όντως χρειαστεί να επιλέξετε μεθόδους αυτοάμυνας και γρήγορης αντίδρασης απέναντι στον επιτιθέμενο:
 
Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να αποφύγετε με κάθε τρόπο τη συμπλοκή. Προσπαθήστε να είστε σε πλήρη εγρήγορση διατηρώντας την ψυχραιμία σας. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε την κατάσταση. Μην ανταποκρίνεστε στις ύβρεις ή τα χλευαστικά σχόλια. Προσπαθήστε να πείτε κάτι κατευναστικό του στιλ «σίγουρα μπορούμε να το λύσουμε με άλλο τρόπο».

Αν αμέσως αντιληφθείτε πως πρόκειται για σοβαρή απειλή, τότε τρέξτε μακριά, αν μπορείτε. Φωνάξτε δυνατά για βοήθεια με όλη σας τη δύναμη. Αν δείτε κάποιο κτήριο κοντά, με κόσμο προσπαθήστε να τρέξετε προς εκείνη την κατεύθυνση.

Εάν δεν μπορείτε να ξεφύγετε και αντιληφθείτε πως θα υπάρξει σωματική βία, τότε γυρίστε στο πλάι ώστε να αποτελείτε μικρότερο στόχο. Μη σηκώσετε τα χέρια σας ακόμη. Θέλετε να είστε αμυνόμενος/η και όχι επιτιθέμενος/η. Προσπαθήστε να κρατήσετε με κάθε τρόπο τον «αντίπαλο» σας μακριά. Αν έρθει κοντά τότε σχεδόν σίγουρα θα σας επιτεθεί. Όπως είστε με το πλάι βάλτε το ένα πόδι σας μπροστά ώστε να αποκτήσετε απόσταση ασφαλείας για το κεφάλι σας.

Εάν αρχίσουν (ένας ή πολλοί) να έρχονται προς το μέρος σας, τότε βάλτε τα χέρια σας σε αμυντική στάση: το χέρι που είναι στην ίδια πλευρά με το μπροστινό πόδι σας  περίπου μισό μέτρο μπροστά από το πρόσωπο σας και το άλλο χέρι να καλύπτει το θώρακα και το στομάχι σας.

Βγάλτε κραυγή με όλη σας τη δύναμη «Όχι, Σταματήστε, Πίσω, Μη».

Αν μπορούμε, προσπαθούμε να κάνουμε ελιγμούς, σκύβουμε, χοροπηδάμε, προσπαθούμε να αποσυντονίσουμε τον «αντίπαλο» μας, και ταυτόχρονα πλάθουμε στο μυαλό μας ένα σχέδιο διαφυγής.

Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον προς όφελος σας. Τρέξτε και καλυφθείτε πίσω από αυτοκίνητα, κάδους απορριμμάτων…

Προσπαθήστε να κάνετε κυκλικές κινήσεις γύρω από τον επιτιθέμενο σας ώστε να μην στριμωχτείτε σε κάποιο τοίχο.

Αν βρεθείτε με τη πλάτη στον τοίχο, προσπαθήστε να αφήσετε ένα κενό. Πλέον έχετε να ανησυχείτε για 180 μοιρών επιθέσεις, οι οποίες είναι στο οπτικό πεδίο σας. Με σύντομες περιστροφικές κινήσεις μπορείτε να ξεκουράζεστε στον τοίχο από τα πιθανά χτυπήματα.

Χρήση της φυσικής δύναμης σας, όταν δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή

Αν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου πρέπει απολύτως να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας με τη φυσική δύναμη, το καλύτερο μέρος για να επιτεθείτε είναι στη μέση του θώρακα (διάφραγμα) ή τη μύτη, τα μάτια, τα αυτιά. Ένα χτύπημα στο λάρυγγα είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κερδίσετε μια «μάχη».

Εάν προσπαθήσετε να χτυπήσετε τον «αντίπαλο» στο πρόσωπο (με γροθιά), τότε το πιθανότερο είναι να σπάσετε το χέρι σας.

Κρατήστε το στόμα σας κλειστό με τα δόντια σφιγμένα, ώστε ακόμη κι αν δεχτείτε χτύπημα, το σαγόνι σας δύσκολά θα σπάσει και αποφεύγετε να δαγκώσετε τη γλώσσα σας.

Ξεχάστε την δίκαιη πάλη, είστε σε κίνδυνο. Χτυπήστε στα γεννητικά όργανα, δαγκώστε (με τα πλαϊνά δόντια), γρατζουνήστε δυνατά, τραβήξτε τα μαλλιά. Κλοτσήστε στο γόνατο μόνο αν είστε σίγουροι ότι δεν θα χάσετε την ισορροπία σας. Στόχος σας είναι να τους δημιουργήσετε πρόβλημα για ορισμένα δευτερόλεπτα ώστε να μπορέσετε να τρέξετε.

Εάν η μάχη εξελιχθεί σε σώμα με σώμα κατάσταση, τότε η χρήση των αγκώνων σας μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματική αν τους οδηγήσετε προς τον λαιμό του αντιπάλου, ιδιαίτερα αν σας έχει πιάσει από πίσω.

Λίγο πιο σύνθετο είναι … να προσπαθήσετε να αποφύγετε τη γροθιά που ο αντίπαλος θα προσπαθήσει να σας καταφέρει, γέρνοντας προς την αντίθετη πλευρά και μετά σπρώχνοντας τον με τη φορά που έχει. Έτσι θα έχετε χρησιμοποιήσει τη δύναμη του προς όφελος σας.

Προσπαθήστε να μείνετε όρθιοι. Εάν πέσετε στο έδαφος τότε καλύψτε το κεφάλι με τα χέρια σας και την κοιλιά με τα πόδια σας, σαν μια μπάλα.

Συνοπτικά

Φωνάζετε όλη την ώρα προς βοήθεια. Δηλώστε ξεκάθαρα «Όχι, Όχι» σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης, προσπαθήστε να αμυνθείτε σωματικά και να τραπείτε σε φυγή. Ο χρόνος αντίδρασης μας πρέπει να είναι σύντομος.

Ένας από τους μεγαλύτερος στρατηγούς στην ιστορία της ανθρωπότητας και συγγραφέας της «Τέχνης του Πολέμου», ο κινέζος Σουν Τσου έλεγε πως: «Η πιο χρήσιμη συμβουλή στον πόλεμο είναι …η αποφυγή του πολέμου».


Συντάκτης: Βασίλης Γρηγοριάδης, 02/02/2011