Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Προς Ρωμαίους (064)

Ρωμ.ια:28 Κατά μεν το ευαγγέλιον, είναι εχθροί διά σας, κατά δε την εκλογήν αγαπητοί διά τους πατέρας.

Εκτός από την απόδειξη της Γραφής, αυτό το εδάφιο προσφέρει απόδειξη με βάση το σχέδιο του Θεού (εδ.28) και τη φύση του Θεού (εδ.29). Και τα δύο εδάφια αποδεικνύουν την πιστότητα του Θεού, αντίθετα με την ανθρώπινη ανεπάρκεια. Οι Εβραίοι είναι τώρα «εχθροί» του Θεού και της εκκλησίας, γιατί απορρίπτουν το Ευαγγέλιο. Έχουν αποξενωθεί από τον Θεό και την εκκλησία. Όπως έχει ήδη αναφερθεί στα εδάφια 11-15, ο Θεός χρησιμοποίησε αυτή την αποξένωση προς όφελος των Εθνών, για να τους φέρει σωτηρία. Παρά την παρούσα παράβαση, ωστόσο, οι Εβραίοι είναι οι αγαπημένοι του Θεού εξαιτίας των υποσχέσεων που έδωσε στους προγόνους τους


Ρωμ.ια:29 Διότι ανεπίδεκτα μεταμελείας είναι τα χαρίσματα και η πρόσκλησις του Θεού.

Ο Θεός ποτέ δεν αποσύρει τα χαρίσματα ή την κλήση Του. Ποτέ δεν αλλάζει νου σχετικά με τα σχέδιά Του. Άτομα και Έθνη μπορεί να αποκλείονται λόγω απιστίας και ανυπακοής, χάνοντας έτσι την πνευματική τους κληρονομιά, αλλά η αλλαγή της κατάστασή τους δεν είναι ποτέ έργο του Θεού. Η εφαρμογή αυτής της αρχής είναι ως εξής: επειδή ο Θεός κάποτε διάλεξε το έθνος Ισραήλ και τους έδωσε ιδιαίτερες υποσχέσεις, θα συνεχίσει πάντα να τους προσφέρει τις ευλογίες της Διαθήκης. Αυτοί, έχουν στερηθεί σήμερα αυτά τα δώρα λόγω της απιστίας, αλλά λόγω του θείου σχεδίου, ο Θεός ποτέ δεν θα τους εγκαταλείψει σαν έθνος.

Ρωμ.ια:30 Διότι καθώς και σεις ηπειθήσατέ ποτέ εις τον Θεόν, τώρα όμως ηλεήθητε εν τη απειθεία τούτων,

Τελικά, τα εδάφια 30-32 αποδεικνύουν την  εθνική αποκατάσταση του Ισραήλ βάσει του ελέους του Θεού. Οι Εθνικοί που τώρα απολαμβάνουν τη σωτηρία, ήταν κάποτε απειθείς στον Θεό, όμως με την ανυπακοή των Εβραίων τα έθνη έχουν ελεηθεί. Τα έθνη δεν άξιζαν τη σωτηρία, όμως ο Θεός χρησιμοποίησε τους Εβραίους για να τους σώσει.

Ρωμ.ια:31 ούτω και ούτοι ηπείθησαν τώρα εν τω υμετέρω ελέει, διά να ελεηθώσι και αυτοί·

Το ίδιο και οι Εβραίοι, τώρα δεν αξίζουν τη σωτηρία, αλλά ο Θεός θα χρησιμοποιήσει τους εθνικούς για να τους σώσει. Οι ανυπάκουοι Εβραίοι θα ελεηθούν μέσω του ελέους που έχει επισωρευθεί στους εθνικούς πιστούς. Τα εδάφια 11 και 14 έχουν ήδη εξηγήσει πως η σωτηρία των Εθνικών θα οδηγήσει στη σωτηρία των Εβραίων.