Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτοάμυνα (2)



Βασικές συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδράσετε σε περίπτωση που πέσετε θύμα επίθεσης ή ακόμη και για το πώς θα μπορέσετε να την αποφύγετε.

Δεν ξεχνώ και προσπαθώ να εφαρμόζω πάντα τον πρώτο κανόνα της αυτοάμυνας:

«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ».

Όμως αν δεν μπορείς να αποφύγεις τότε να θυμάσαι «ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΣΑΙ».


«Λεκτική Αυτοάμυνα»: σημαίνει ότι μπορώ να αποτρέψω την ενδεχόμενη συμπλοκή, δια μέσου της πειθούς και του λόγου.

Για να το πετύχω αυτό, μπορώ να εφαρμόσω την αποτελεσματική επικοινωνία δια μέσου του λόγου. Σε καμία περίπτωση δεν προσβάλω τον άλλο παρασυρμένος από το ενδεχόμενο δίκιο μου ή από τα πιθανά κόμπλεξ, φοβίες και ανασφάλειες μου.

Παρ’ όλα αυτά σε περίπτωση που πέσετε θύμα επίθεσης, για να μπορέσετε να την αποφύγετε ή να αντιδράσετε αποτελεσματικά, καλό είναι να λάβετε υπ’ όψη σας τις παρακάτω ενδεικτικές δέκα συμβουλές, που ακολουθούν..


   1) ΑΝΑΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΟΥ

Οι περισσότερες συγκρούσεις λεκτικές ή σωματικές συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης κυρίως, προσπαθούν να επιβεβαιωθούν μέσα από τις καθημερινές συγκρούσεις και τα παιχνίδια κυριαρχίας που παίζουν με τους γύρω τους. Η ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση θα σε βοηθήσει να κυριαρχήσεις σε επίπεδο προσωπικοτήτων και να κατορθώσεις να ελέγξεις καλύτερα την εξέλιξη του συμβάντος.

   2) ΜΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΟΥ

Αξιολόγησε τι μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο για σένα και απόφυγε το. (π.χ. ακριβά ρούχα και κοσμήματα, επίδειξη οικονομικής άνεσης, προκλητικό ντύσιμο για γυναίκες ή φέρσιμο για άνδρες και πέρασμα από σκοτεινά μέρη σε προχωρημένες ώρες χωρίς παρέα ή φλερτ μιας γυναίκας με αγνώστους σε ύποπτα και επικίνδυνα μέρη ή λεκτική αντιπαράθεση με κομπλεξικούς ανθρώπους μπροστά σε «κοινό» που παρακολουθεί κ.λ.π)

   3) ΜΗN ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ακόμη και αν νοιώθεις σιγουριά σε σχέση με τον εαυτό σου ή με τον συνοδό σου ή με την παρέα σου προσπάθησε να ακολουθείς τις δύο πρώτες συμβουλές. Ακόμη και ένα οπλισμένο με μαχαίρι παιδί μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά.

   4) ΜΑΘΕ ΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ

Αν τώρα συνειδητοποιήσεις πως η μάχη είναι αναπόφευκτη (βρίσκεσαι μπροστά σε έναν επίδοξο βιαστή ή κλέφτη) τότε σκέψου πως ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΘΕΙΣ ΕΣΥ. «Ο προσεκτικός πολεμιστής παίρνει μια θέση τέτοια που να κάνει την ήττα αδύνατη και μετά δεν παραβλέπει την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί».

   5) ΑΝΑΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ ΣΟΥ

Μόνο τότε θα είσαι σε θέση να εφαρμόσεις την οποιαδήποτε συμβουλή και γνώση. Αν δεν έχεις αρμονία μέσα σου τότε δεν μπορεί να ελπίζεις πως μπορείς να αποτελέσεις μια αξιόμαχη μονάδα ή να συνεργαστείς σωστά με αυτούς που σε συνοδεύουν.

   6) ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Μη παραμείνεις σε καμία περίπτωση σε θέση επικίνδυνη και απομονωμένη. Τρέξε και εφάρμοσε κάποιο κόλπο για να βρεθείς κοντά σε σημείο που μπορείς να έχεις βοήθεια. Και μόνο αυτό αν συμβεί μια δυνατή φωνή που θα ζητάει βοήθεια θα αποτρέψει ίσως την συμπλοκή. Αν συνειδητοποιήσεις πως δεν μπορείς να ξεφύγεις πια και θα πρέπει να εμπλακείς οπωσδήποτε σε σωματική βία τότε:

   7) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ

Ο αντίπαλος σου μπορεί να αποδειχθεί πως τελικά ήταν ένα θρασύδειλο ανθρωπάκι ή ο «τρομοκράτης» για τον οποίο άκουγες μέχρι χθες στις ειδήσεις και τώρα εσύ ίσως είσαι το επόμενο θύμα του.

   8) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΣΑΝ ΟΠΛΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΠΟΡΕΙΣ

Ίσως τα κλειδιά του αυτοκινήτου κατάλληλα τοποθετημένα στο χέρι σου, ένα στυλό, μία πέτρα, ένα ξύλο. Ποτέ δεν ξέρεις αν ο αντίπαλος σου είναι οπλισμένος με μαχαίρι και τι προθέσεις έχει. Για ένα και μόνο μπορείς να είσαι σίγουρος, ότι στον δρόμο δεν υπάρχει το αθλητικό πνεύμα του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΕ.