Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΟΜΙΛΙΑ (1)



Α.  Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ματθ.ε:1  «Ιδών δε τους όχλους, ανέβη εις το όρος, και αφού εκάθισε, προσήλθον προς αυτόν οι μαθηταί αυτού».

Λουκ.ς:17  «Και καταβάς μετ’ αυτών, εστάθη επί τόπου πεδινού, και παρήσαν όχλος μαθητών αυτού, και πλήθος πολύ του λαού από πάσης της Ιουδαίας και Ιερουσαλήμ».

Η σπουδαιότητα της επί του Όρους Ομιλίας φαίνεται απ’ το γεγονός ότι ο Ιησούς, προφανώς, επανέλαβε αυτή την ομιλία και σ’ άλλες περιπτώσεις επανέλαβε ορισμένα τμήματά της.  Ο Ιησούς κήρυξε αυτό το μήνυμα πρώτα στους μαθητές, αφού είχε αφήσει το πλήθος κι είχε ανέβει στο βουνό. Αφού πέρασε όλη την νύχτα σε προσευχή, κατόπιν κατέβηκε μαζί τους, στάθηκε στην πεδιάδα και επανέλαβε τμήμα της ομιλίας στο πλήθος που είχε μαζευτεί (Λουκ.ς:12).


Η επί του Όρους Ομιλία ήταν ό,τι πιο θαυμαστό έχει κηρυχτεί και καταγραφτεί ποτέ.   
Ήταν όλα τα παρακάτω:

· Μια διακήρυξη των ιδανικών και των βασικών αρχών της βασιλείας
· Οι κανόνες της βασιλείας του Θεού
· Το εναρκτήριο κήρυγμα του Χριστού
· Μια ομιλία χειροτονίας για τους 12 μαθητές που μόλις είχαν εκλεγεί

Β.  ΜΕΡΙΚΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ.

Η επί του Όρους Ομιλία είναι μια περιγραφή του χαρακτήρα κι όχι ένας κώδικας ηθικολογίας ή ένα σύνολο κανόνων και κανονισμών που πρέπει να εκτελούν οι Χριστιανοί. Είναι μια περιγραφή πώς πρέπει να είναι οι Χριστιανοί. Είναι το πνεύμα του να γυρίσεις το άλλο μάγουλο (Λουκ.ς:29), να δώσεις και τον χιτώνα (Λουκ.ς:29) και να πας το δεύτερο μίλι (Ματθ.ε:41) που είναι το πιο σημαντικό. Είναι αδύνατο να εφαρμοστούν αυτά σαν μια νομική υποχρέωση, αλλά ο Χριστιανός με το σωστό πνεύμα θα δει ότι τα εφαρμόζει σχεδόν αυτόματα όλα  αυτά, με λίγη προσπάθεια.

Δεν θα πρέπει ποτέ να διαφωνήσουμε με τις αρχές που δίνονται σ’ αυτή την ομιλία. Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ να τις υποτιμήσουμε σαν γελοίες ή ανεφάρμοστες.  Η δικαιοσύνη του νόμου θα εκπληρωθεί στην καρδιά και τη ζωή του Χριστιανού εάν ζει με τις αρχές που δίδονται στην επί του Όρους Ομιλία.