Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ

Α. Νέος ουρανός και νέα γη

Μας δίνεται η υπόσχεση για ένα νέο ουρανό και μια νέα γη κι αυτή είναι η ελπίδα στην οποία προσβλέπουν οι χριστιανοί. Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά της νέας γης είναι ότι θα κατοικεί δικαιοσύνη πλέον σ’ αυτήν. Η προστυχιά και το κακό δεν θα υπάρχουν πλέον.

Β΄Πέτρ.γ:13 «Κατά δε την υπόσχεσιν αυτού νέους ουρανούς και νέαν γην προσμένομεν, εν οις δικαιοσύνη κατοικεί».


Πριν μπορέσει να υπάρξει ο νέος ουρανός και η νέα γη, ο παλιός ουρανός και γη πρέπει να παρέλθουν. Ο άνθρωπος έχει το δυναμικό να καταστρέψει αυτόν τον πλανήτη μ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ωστόσο, η καταστροφή της γης δεν θα είναι ανθρώπινο έργο. Θα γίνει σαν αποτέλεσμα της κρίσης του Θεού πάνω στο κακό και την αποσύνθεση μιας διεφθαρμένης ανθρωπότητας.

Ο απόστολος Πέτρος έχει περιγράψει αυτή την τρομερή σκηνή, με τα λόγια: «τα στοιχεία δε πυρακτούμενα θέλουσι διαλυθή, και η γη και τα εν αυτή έργα θέλουσι κατακαή» (Β΄Πέτρ.γ:10).

Τα 2/3 της γης καλύπτονται από νερά. Από το υπόλοιπο, ένα μεγάλο μέρος είναι άχρηστο λόγω των βουνών και των ερήμων. Στη νέα γη δεν θα υπάρχει πλέον θάλασσα (Αποκ.κα:1). Όλη η γη θα είναι ένας απέραντος πανέμορφος κήπος. Θα υπάρχει ένας ποταμός της ζωής που θα εξέρχεται από το θρόνο του Θεού και θα ποτίζει όλη τη γη. Σ’ αυτό τον ποταμό δεν θα υπάρχουν ακαθαρσίες. Θα είναι καθαρός και λαμπρός σαν κρύσταλλο (Αποκ.κβ:1).

Ο θρόνος του Θεού θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα, τη Νέα Ιερουσαλήμ. Το γεγονός ότι ο ποταμός της ζωής θα έχει τις πηγές του στο θρόνο του Θεού, φανερώνει ότι η Νέα Ιερουσαλήμ θα βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο.

Και στις δύο όχθες του ποταμού θα βρίσκεται το δέντρο της ζωής, που θα παράγει 12 ειδών καρπούς. Θα υπάρχουν συνέχεια φρέσκοι καρποί που θα ωριμάζουν κάθε μήνα. Τα φύλλα του δέντρου της ζωής θα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Το γεγονός ότι τα φύλλα θα είναι «εις θεραπείαν των εθνών», σημαίνει ότι η Νέα γη θα κατοικείται από εθνικούς. Δεν θα προσπαθήσουμε τώρα να εξετάσουμε ποιοι θα κατοικούν τη Νέα γη στην αιωνιότητα.

Β. Νέο σώμα

Είναι απόλυτα προφανές, ότι ο άνθρωπος ποτέ δεν θα μπορούσε να μπει στη δόξα αυτού του καινούριου κόσμου μ’ ένα σάρκινο θνητό σώμα. Τα φθαρτά σώματά μας ποτέ δεν θα μπορέσουν να εναρμονιστούν με τη δόξα του νέου ουρανού. Πριν μεταφερθούμε στην παρουσία του Ιησού Χριστού, τα σώματά μας πρέπει να μεταμορφωθούν σε ένδοξα σώματα.

Α΄Κορ.ιε:51-53 «Ιδού, μυστήριον λέγω προς εσάς· πάντες μεν δεν θέλομεν κοιμηθή, πάντες όμως θέλομεν μεταμορφωθή, εν μιά στιγμή, εν ριπή οφθαλμού, εν τη εσχάτη σάλπιγγι· διότι θέλει σαλπίσει, και οι νεκροί θέλουσιν αναστηθή άφθαρτοι, και ημείς θέλομεν μεταμορφωθή. Διότι πρέπει το φθαρτόν τούτο να ενδυθή αφθαρσίαν, και το θνητόν τούτο να ενδυθή αθανασίαν».

Φιλιπ.γ:21 «όστις θέλει μετασχηματίσει το σώμα της ταπεινώσεως ημών, ώστε να γείνη σύμμορφον με το σώμα της δόξης αυτού κατά την ενέργειαν, διά της οποίας δύναται και να υποτάξη τα πάντα εις εαυτόν».

Α΄Ιωάν.γ:2 «Αγαπητοί, τώρα είμεθα τέκνα Θεού, και έτι δεν εφανερώθη τι θέλομεν είσθαι· εξεύρομεν όμως ότι όταν φανερωθή, θέλομεν είσθαι όμοιοι με αυτόν, διότι θέλομεν ιδεί αυτόν καθώς είναι».

Όταν ο Ιησούς επιστρέψει για να αρπάξει την εκκλησία Του, θα συμβεί μια άμεση μεταμόρφωση. Το σάρκινο σώμα που υπόκειται σε πειρασμούς, υποφέρει και πεθαίνει, θα μεταμορφωθεί «εν μια στιγμή» και θα γίνει όμοιο με το ένδοξο σώμα του Κυρίου μας.

Υπάρχει κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι. Το σώμα που θα πάρουν οι πιστοί θα είναι πραγματικό σώμα. Δεν θα είναι απλά ένα φωτεινό νεφέλωμα που τρεμοπαίζει, αλλά ένα αναγνωρίσιμο και απτό σώμα.

Στην Α΄Κορ.ιε, ο Παύλος περιγράφει αυτό το νέο σώμα των αναστημένων και αρπαχθέντων αγίων.

    · Θα είναι άφθαρτο (εδ.42)

    · Θα είναι ένδοξο (εδ.43)

    · Θα είναι γεμάτο δύναμη (εδ.43)

    · Θα είναι πνευματικό (εδ.44)

    · Θα είναι επουράνιο (εδ.47-49)

    · Θα είναι ένα πραγματικό σώμα (εδ.50-51)

Τι υπέροχη ελπίδα να ξέρουμε ότι θα ζούμε μέσα σ’ ένα σώμα που δεν θα θλίβεται ούτε θα αισθάνεται πλέον μυϊκούς πόνους, δεν θα γερνάει και δεν θα πεθαίνει. Στη νέα γη και στο νέο ουρανό δεν θα υπάρχουν γιατροί, ή οδοντίατροι, νοσοκομεία ή οίκοι ευγηρίας, νεκροθάφτες ή νεκροταφεία. Τα νέα σώματα που θα πάρουν οι άγιοι θα απολαμβάνουν συνεχή νεότητα, παλλόμενη από την αιώνια ζωή.

Γ. Νέα πόλη

Ο Ιησούς υποσχέθηκε στους μαθητές Του ότι θα ετοιμάσει ένα τόπο γι’ αυτούς:

Ιωάν.ιδ:2-3 «Εν τη οικία του Πατρός μου είναι πολλά οικήματα· ει δε μη, ήθελον σας ειπεί· υπάγω να σας ετοιμάσω τόπον· και αφού υπάγω και σας ετοιμάσω τόπον, πάλιν έρχομαι και θέλω σας παραλάβει προς εμαυτόν, διά να είσθε και σεις, όπου είμαι εγώ».

Υπάρχουν αυτοί που πνευματικοποιούν τη Νέα Ιερουσαλήμ και ισχυρίζονται ότι η περιγραφή απεικονίζει την εκκλησία και ότι η πόλη δεν είναι αληθινή, κατά γράμμα. Αναφέρονται στη δήλωση ενός από τους επτά αγγέλους: «Ελθέ, θέλω σοι δείξει την νύμφην, του Αρνίου την γυναίκα» (Αποκ.κα:9). Σε απάντηση στο επιχείρημα αυτό, μπορεί να επισημανθεί ότι Βαβυλώνα ήταν ένα πορνικό θρησκευτικό σύστημα (Αποκ.ιζ), αλλά η Βαβυλώνα ήταν επίσης μια πόλη (Αποκ.ιη:10).

Ως εκ τούτου, Βαβυλώνα ήταν και τα δύο, μια πραγματική πόλη και μια αποστατημένη θρησκεία που αντιπροσωπεύεται από μια πόρνη. Κατά τον ίδιο τρόπο, η Νέα Ιερουσαλήμ είναι πραγματική πόλη, ο τόπος κατοικίας της νύφης. Όταν δει κάποιος την πόλη, θα δει επίσης τη νύφη, την εκκλησία.

Η περιγραφή της Νέας Ιερουσαλήμ δίνεται με υπερβολικά ακριβείς λεπτομέρειες για να είναι πνευματική. Εάν χρυσός δεν σημαίνει χρυσός και οι ακριβείς μετρήσεις δεν σημαίνουν πραγματικές διαστάσεις, τότε υπάρχουν πολύ περισσότερα πνευματικά μυστήρια στη Βίβλο από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε, και η κατανόηση των Γραφών δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη.

Προφανώς η πόλη είναι ένας τεράστιος κύβος, με πλευρά 2.220 χιλιόμετρα! Και φυσικά θα είναι πανέμορφη.

Σ’ αυτό τον κόσμο, πολύτιμοι λίθοι χρησιμοποιούνται σαν κοσμήματα με σκοπό την επίδειξη ή το στολισμό. Εκεί, οι δρόμοι θα είναι στρωμένος με χρυσό και τα δώδεκα θεμέλια θα είναι από πολύτιμους λίθους. Κάθε πύλη θα καλύπτεται από ένα υπέροχο μαργαριτάρι και οι τοίχοι ανάμεσα στα θεμέλια θα είναι ίασπις. Όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου θα φαίνονται στα θεμέλια: χρυσό, μπλε, πράσινο, κόκκινο, ιώδες, μωβ και κίτρινο. Τα τείχη από καθαρό ίασπη θα αφήνουν να φαίνεται η ομορφιά της δόξας του Θεού. Ποτέ η ανθρωπότητα δεν έχει δει κάτι που μπορεί να συγκριθεί με τη δόξα της Νέας Ιερουσαλήμ.

Α΄Κορ.β:9 «αλλά καθώς είναι γεγραμμένον, Εκείνα τα οποία οφθαλμός δεν είδε και ωτίον δεν ήκουσε και εις καρδίαν ανθρώπου δεν ανέβησαν, τα οποία ο Θεός ητοίμασεν εις τους αγαπώντας αυτόν».

Δεν υπάρχει περίπτωση, θνητός άνθρωπος με τους περιορισμούς της σάρκας, να μπορέσει να κατανοήσει την ένδοξη ομορφιά της Νέας Ιερουσαλήμ. Αυτό είναι μια τελείως νέα διάσταση που ο άνθρωπος δεν έχει γνωρίσει ακόμα.

Ίσως, τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της περιγραφής της Νέας Ιερουσαλήμ, δίνονται με αρνητική μορφή: «και θέλει εξαλείψει ο Θεός παν δάκρυον από των οφθαλμών αυτών, και ο θάνατος δεν θέλει υπάρχει πλέον, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θέλουσιν υπάρχει πλέον….» (Αποκ.κα:4). Δεν θα υπάρχουν πια απογοητεύσεις, δεν θα υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες. Σ’ αυτή την αιώνια τετράγωνη πόλη δεν θα υπάρχουν αιμορραγούσες καρδιές ή διαλυμένα σπιτικά. Δεν θα υπάρχουν άγρυπνες νύχτες, αποχαιρετισμοί γεμάτοι θλίψη, κηδείες.

Ερμηνεύοντας αυτές τις αρνητικές καταστάσεις θετικά, μπορούμε να καταλάβουμε σ’ ένα πολύ μικρό μέτρο, την αιώνια χαρά και ευτυχία που θα απολαμβάνουν όλοι όσοι περάσουν την αιωνιότητα στη Νέα Ιερουσαλήμ. Τι θαυμαστή ελπίδα που έχει το παιδί τουΘεου!

Ξέχωρα από την εκθαμβωτική ομορφιά που κόβει την αναπνοή, και περιμένει κάθε λυτρωμένο στο νέο ουρανό και τη νέα γη, η πιο ευλογημένη και πολύτιμη θέα, θα είναι το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Το πρώτο ρίγος που θα αισθανθεί ο άγιος του Θεού, είναι όταν δει τον Ιησού και αρχίσει να Τον λατρεύει επειδή μας λύτρωσε από τις αμαρτίες μας και ετοίμασε όλη αυτή τη δόξα για να την απολαμβάνουμε στην αιωνιότητα.