Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΑΟ




Ματθ.κα:12-13   Μάρκ.ια:15-17   Λουκ.ιθ:45-46  Ιωάν.β:13-25

1.  Τα γεγονότα.

Ο Ιησούς καθάρισε τον ναό σε δυο διαφορετικές περιστάσεις, μια στην αρχή της διακονίας Του, και πάλι στο τέλος της διακονίας Του ακριβώς μετά την θριαμβευτική είσοδο.

Κατατάσσουμε αυτά τα γεγονότα στα θαύματα, γιατί δεν θα μπορούσαν να είχαν συμβεί αν δεν ήταν θαύμα. Διαφορετικά, οι αργυραμοιβοί ποτέ δεν θα το επέτρεπαν.


Η αυλή των εθνικών είχε γίνει αγορά βοδιών, προβάτων και περιστεριών που χρειαζόταν οι προσκυνητές για θυσία. Οι αργυραμοιβοί αντάλλαζαν τα ξένα χρήματα σε «Σέκελ» που ήταν το μόνο αποδεκτό νόμισμα στον ναό. Ήταν ένα πάρα πολύ θορυβώδες μέρος με τις συναλλαγές των εμπόρων και τη φασαρία από τα ζώα. Οι ιερείς το ανεχόταν γιατί κέρδιζαν κι αυτοί κάποιο ποσοστό απ’ αυτό το εμπόριο.

Η δίκαιη αγανάκτηση του Κυρίου μας εκδηλώθηκε λέγοντας ότι ο οίκος του Θεού έγινε «σπήλαιο ληστών».

2.  Η ανάγκη.

Ο Ναός είχε μολυνθεί και βεβηλωθεί απ’ το εμπόριο. Όλος ο τόπος ήταν διεφθαρμένος.

3.  Πώς έγινε το θαύμα.

Ο Ιησούς πήρε ένα μαστίγιο και ακολουθούμενος από τους μαθητές Του, έδιωξε τα ζώα απ’ την πόρτα του ναού, αναποδογυρίζοντας τα τραπέζια με τα χρήματα την ίδια στιγμή.  Οι ιερείς δεν ήταν δημοφιλείς και ήξεραν ότι ήταν καλύτερα να μην επέμβουν.

Ο Ιησούς τότε είπε: «Ο οίκος μου, οίκος προσευχής θέλει ονομάζεσθαι».

4.  Αποτελέσματα και τι διδάσκουν.

Αυτή η ενέργεια κρίσης διδάσκει ότι ο οίκος του Θεού πρέπει να διατηρείται πάντοτε άγιος και καθαρός.

Επίσης διδάσκει ότι είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση όταν υψωθεί εναντίον του λάθους. Αυτό δεν είναι σαρκικός θυμός.