Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ



Μερικές απ' τις παραβολές του Κυρίου μας δίδαξαν αλήθειες σχετικά με την προσευχή.  Σ' αυτές τις παραβολές διδασκόμαστε ότι ο Θεός απαντά στην προσευχή.  Θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα λάβουμε απ' Αυτόν επειδή μας αγαπάει και έχει υποσχεθεί ότι θα απαντήσει.  Ωστόσο, η έμφαση δίνεται στη σπουδαιότητα της επιμονής.  Επιμονή σημαίνει να ζητάς και να ικετεύεις με αγωνία και επίμονα, μέχρι να έρθει η απάντηση.  Ποτέ δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε ή να αφήνουμε την πίστη μας να μετακινείται μέχρι να λάβουμε από το Θεό.


ΟΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

1. Ο φίλος που δανείζει στο μεσονύκτιο (Λουκ.ια:5-13)

Η ιστορία: Ένας άνθρωπος είχε ένα επισκέπτη που έφτασε το μεσονύκτιο από ένα μακρινό ταξίδι.  Δεν είχε τίποτα στο σπίτι για φαγητό, έτσι πήγε σ' ένα φίλο του για να δανειστεί τρία καρβέλια ψωμί. Ο φίλος του δεν ήθελε να ενοχληθεί επειδή αυτός κι η οικογένειά του είχαν ήδη ξαπλώσει.  Αρνήθηκε να σηκωθεί για το φίλο του, αλλά τελικά το έκανε και του έδωσε το ψωμί, εξαιτίας της επιμονής του.

Αλήθειες που διδάσκονται απ' την παραβολή: Όταν επιμένουμε, ο Θεός θα απαντήσει στις προσευχές μας.  Στο εδάφιο 13 υπάρχει μια ιδιαίτερη υπόσχεση για όποιον ζητά επίμονα το Άγιο Πνεύμα.  Εάν οι γονείς δεν αρνούνται στα παιδιά τους, όταν αυτά ζητούν, "αγαθές δόσεις", ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ο Θεός θα δώσει το Άγιο Πνεύμα σ' αυτόν που επιμένει. Η έμφαση δίνεται στο "πόσο μάλλον".

2. Ο άδικος κριτής κι η επίμονη χήρα (Λουκ.ιη:1-8 β)

Η ιστορία: Κάποιος κριτής δεν φοβόταν το Θεό, ούτε τους ανθρώπους. Μια χήρα ερχόταν συνέχεια σ' αυτόν ζητώντας να κρίνει τη δίκη της. Ο κριτής τελικά αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημά της, όχι επειδή φοβόταν το Θεό, αλλά επειδή κουράστηκε απ' τις συνεχείς επισκέψεις της.

Αλήθειες που διδάσκονται απ' την παραβολή: Εάν ένας άδικος κριτής μπορεί να ενεργήσει εξαιτίας της επιμονής μιας χήρας, πόσο μάλλον ο Θεός θα φροντίσει κάθε δίκαιο αίτημά μας.  Ωστόσο, Αυτός συνδέει την πίστη με την επιμονή. Προφανώς, το συμπέρασμα είναι ότι εάν κάποιος δεν πιστεύει στον Θεό δεν θα έχει επιμονή.  Ο Ιησούς ρωτά: "Πλην ο Υιός του ανθρώπου όταν έρθει, άραγε θέλει ευρεί την πίστιν επί της γης;"  Άρα, όταν ο Κύριος επιστρέψει θα σπανίζει η πίστη που οδηγεί σε επίμονη προσευχή.