Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς να κατορθώσεις την απόλυτη επιτυχία

Άνοιξε την τηλεόραση, και θα δεις κάθε είδους γκουρού να σου λέει πως θα είσαι επιτυχημένος και πλήρης!

Μπες στο Facebook, και θα δεις χαρισματικούς χριστιανούς να σου τάζουν λαγούς με πετραχήλια, αν έχεις πίστη! Να σου αποκαλύπτουν αυτά που οι άλλοι σου κρύβουν, αλλά αυτοί είναι έτοιμοι να σου αποκαλύψουν αν…..


Στο δεύτερο κεφάλαιο των Παροιμιών, έχουμε μια έκκληση ενός πατέρα σ’ ένα γιο. Αυτός ο πατέρας θέλει το καλύτερο για το γιο του. Ο μπαμπάς είναι ο Σολομώντας, ο σοφότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ. Θέλει ο γιος του να είναι επιτυχημένος, αλλά όχι με τον τρόπο που συνήθως εμείς το σκεφτόμαστε. Θέλει ο γιος του να έχει ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉ επιτυχία. Αλλά το κεφάλαιο αυτό των Παροιμιών είναι κάτι περισσότερο από ένα αρχαίο σοφό που νουθετεί τον γιο του. Είναι ο Θεός που απευθύνεται σ’ εμάς και μας καθοδηγεί. Ο Θεός θέλει να είμαστε πνευματικά πετυχημένοι.

Τι έχει λοιπόν να μας πει ο Σολομώντας (και ο Θεός) όσο αφορά στην πνευματική επιτυχία;

Παρ.β:1-5 Υιέ μου, εάν δεχθής τους λόγους μου και ταμιεύσης τας εντολάς μου παρά σεαυτώ, ώστε να προσέξη το ωτίον σου εις την σοφίαν, να κλίνης την καρδίαν σου εις την σύνεσιν· και εάν επικαλεσθής την φρόνησιν, και υψώσης την φωνήν σου εις την σύνεσιν· εάν ζητήσης αυτήν ως αργύριον και εξερευνήσης αυτήν ως κεκρυμμένους θησαυρούς, τότε θέλεις εννοήσει τον φόβον του Κυρίου και θέλεις ευρεί την επίγνωσιν του Θεού.

Πρώτα από όλα, η πνευματική επιτυχία είναι υπό προϋποθέσεις. Δεν συμβαίνει αυτόματα. Παρατήρησε πόσες φορές ο Σολομώντας λέει «Αν» πριν πάει στο «τότε» - εάν δεχθής τους λόγους μου... εάν επικαλεσθής... εάν ζητήσης αυτήν ως αργύριον... τότε θέλεις εννοήσει.

Πρέπει να ακολουθήσουμε τον Θεό ολόψυχα. Αν και ο Θεός δίνει τα πάντα δωρεάν, σαν δώρα της χάρης Του, μας δίνει και τα «μέσα της χάρης» – πράγματα όπως η Βίβλος, η προσευχή, η κοινωνία των αδελφών, το κήρυγμα και η ανάγνωση σχετικών βιβλίων – είναι τα μέσα από τα οποία λαμβάνουμε τη χάρη. Αν ακολουθήσουμε τον Θεό μέσα από αυτά, ο Θεός υπόσχεται να μας δώσει χάρη δωρεάν.

Η εκζήτηση του Θεού είναι σαν να ανοίγεις μια βρύση. Εκατομμύρια λίτρα νερού απλά περιμένουν να μας ξεδιψάσουν, αλλά πρέπει να ανοίξουμε τη βρύση. Ο Θεός έχει τεράστια αποθέματα χάρης που είναι αποθηκευμένα για εμάς, αλλά πρέπει να Τον ακολουθήσουμε. Ο Ιάκωβος είπε, «δεν έχετε, επειδή δεν ζητείτε». Ο Ιησούς είπε ότι αν επιμένουμε να αιτούμε, να ζητάμε να κρούομε, θα λάβουμε, θα βρούμε, και η πόρτα θα ανοίξει.

Ο Σολομώντας λέει στο γιο του ότι τα 2 πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι να γνωρίσεις τον Θεό και να Τον φοβάσαι:

τότε θέλεις εννοήσει τον φόβον του Κυρίου και θέλεις ευρεί την επίγνωσιν του Θεού (εδ.5).

Αυτή είναι η πραγματική επιτυχία. Γονείς, αυτό είναι που πραγματικά έχει αξία για τα παιδιά σας. Πράγματα όπως η παιδεία, ο αθλητισμός, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, ο χορός και τα καλλιτεχνικά μαθήματα – όλα αυτά είναι μια χαρά, αλλά πραγματικά δεν έχουν καμία σημασία για την αιωνιότητα.

Ο φόβος του Κυρίου δεν είναι δουλική κατάσταση, δεν είναι ταπεινωτικός, αλλά μια υγιής γνώση της αγιότητας του Θεού. Είναι η γνώση ότι ο Θεός μισεί την αμαρτία και ότι δεν εμπαίζεται εάν συνεχίσουμε εσκεμμένα σε αυτήν. Δεν ζω με το φόβο ότι ο Θεός ξαφνικά θα με χτυπήσει  και θα με ρίξει κάτω με ένα κεραυνό! Αλλά ξέρω ότι αν ενδίδω σε διάφορους πειρασμούς, ο Θεός θα ασχοληθεί με το θέμα. Δεν εμπαίζεται. Όταν είμαι ολομόναχος κάπου, σ’ ένα αεροδρόμιο, ίσως κανείς γνωστός να μην με δει αν αγοράσω ένα βρώμικο περιοδικό, αλλά ξέρω ότι ο Θεός σίγουρα με βλέπει. Αυτός είναι υγιής φόβος του Κυρίου.

«θέλεις ευρεί την επίγνωσιν του Θεού» αυτό δεν σημαίνει να ξέρεις απλά πράγματα σχετικά με τον Θεό.  Μιλάει για επίγνωση. Σημαίνει να γνωρίζεις προσωπικά τον Θεό.

Στο Ιωάν.ιζ:3 ο Ιησούς είπε: «Αύτη δε είναι η αιώνιος ζωή, το να γνωρίζωσι σε τον μόνον αληθινόν Θεόν και τον οποίον απέστειλας Ιησούν Χριστόν».

Μπορούμε να γνωρίζουμε τον Θεό! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά. Ο Ιησούς γεννήθηκε για να αποκαλύψει τον Πατέρα και να μας φέρει σ’ Αυτόν. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από μια οικεία σχέση με τον Θεό διά Ιησού Χριστού. Αυτή είναι η απόλυτη επιτυχία. Η απόλυτη ευτυχία, χαρά και ικανοποίηση. Αυτός πρέπει να είναι ο τελικός στόχος μας στη ζωή.

Ο απόστολος Παύλος σίγουρα βίωνε μια τεράστια επιτυχία πριν τον σώσει ο Ιησούς. Ένας εμπειρογνώμονας του Εβραϊκού νόμου, ήταν στην κορυφή, ένα ανερχόμενο αστέρι, τον σεβόταν και τον θαύμαζαν πολλοί. Όμως, να τι είπε σχετικά με όλα τα επιτεύγματά του, αφού τον έσωσε ο Ιησούς»

Φιλ.γ:7,8 Πλην εκείνα, τα οποία ήσαν εις εμέ κέρδη, ταύτα ενόμισα ζημίαν διά τον Χριστόν· μάλιστα δε και νομίζω τα πάντα ότι είναι ζημία διά το έξοχον της γνώσεως του Ιησού Χριστού του Κυρίου μου, διά τον οποίον εζημιώθην τα πάντα, και λογίζομαι ότι είναι σκύβαλα διά να κερδήσω τον Χριστόν

Τίποτα δεν άξιζε περισσότερο για τον Παύλο, από το να γνωρίζει τον Ιησού. Αυτό εννοούσε όταν έλεγε, «τρέχω όμως κατόπιν», αυτή την επιτυχία κυνηγούσε με απώτερο σκοπό το «βραβείον της άνω κλήσεως του Θεού εν Χριστώ Ιησού».

Κάνε δική σου την επιδίωξη του Παύλου. Διάβαζε το λόγο του Θεού. Κράξε σ’ Αυτόν για σοφία, δύναμη και βοήθεια. Αυτό δεν είναι μάταιο. Θα βρεις υγιή, άγιο φόβο Θεού και θα γνωρίζεις τον Ιησού όλο και περισσότερο. Αυτή είναι η απόλυτη επιτυχία.