Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ!



Έπειτα, τον ρωτούν οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς: Γιατί οι μαθητές σου δεν περπατούν σύμφωνα με την παράδοση των πρεσβυτέρων, αλλά τρώνε ψωμί με άπλυτα χέρια; Κι εκείνος απαντώντας τούς είπε, ότι: Καλά προφήτευσε για σας τους υποκριτές ο Ησαΐας, όπως είναι γραμμένο: “Ο λαός αυτός με τιμάει με τα χείλη, η καρδιά τους όμως απέχει από μένα. Και με σέβονται μάταια, διδάσκοντας διδασκαλίες, εντολές από ανθρώπους”. Επειδή, αφού αφήσατε την εντολή του Θεού, κρατάτε την παράδοση των ανθρώπων, πλύσεις ξύλινων δοχείων και ποτηριών, και άλλα τέτοια πολλά παρόμοια κάνετε. Και τους έλεγε: Ωραία αθετείτε την εντολή του Θεού, για να τηρείτε την παράδοσή σας... Ακυρώνοντας τον λόγο του Θεού λόγω της παράδοσής σας, που παραδώσατε. Και κάνετε πολλά παρόμοια τέτοια. (Μάρκ.ζ:5-9,13).


Πώς θα πρέπει να λατρεύουμε τον Κύριο Ιησού Χριστό; Ποια είναι η πηγή που θα μας οδηγήσει σε μια ευχάριστη σχέση με τον Πατέρα Θεό; Μερικοί λένε ότι ο Θεός είναι Εκείνος που θέσπισε “τις εκκλησιαστικές παραδόσεις” για να τις ακολουθεί και να τις τηρεί ο λαός. Άλλοι λένε ότι “οι εκκλησιαστικές παραδόσεις” έχουν την επιδοκιμασία του Θεού και κατέχουν πολύ πιο υψηλή θέση από τον άγιο λόγο του Θεού. Θα ήθελα όμως να σας πω, όσο πιο ευγενικά μπορώ, ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος! Δεν υπάρχει καμιά εξουσία που δίδεται σε οποιονδήποτε άνθρωπο, σε οποιαδήποτε εκκλησία εδώ κάτω στη γη, που να είναι ανώτερη από αυτήν που έχει η Βίβλος.

Η Αγία Γραφή δόθηκε στον άνθρωπο από το Θεό, σαν την τελική αυθεντία σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ζούμε και να την πιστεύουμε. Ο λόγος του Θεού μας διδάσκει τον τρόπο της σωτηρίας δια της πίστεως στο Χριστό. “Όποιος πιστεύει στον Υιό, έχει αιώνια ζωή. Όποιος, όμως, απειθεί στον Υιό, δεν θα δει ζωή, αλλά η οργή του Θεού μένει επάνω του” (Ιωάν.γ:36).

Για μερικούς ανθρώπους, η απλή αυτή πίστη στον Υιό του Θεού είναι πάρα πολύ εύκολη για “τη δική τους” τη σωτηρία. Μέσα στους αιώνες της εκκλησιαστικής ιστορίας οι άνθρωποι πρόσθεταν συνεχώς τις δικές τους προσωπικές σκέψεις και ιδέες προσπαθώντας να ευχαριστήσουν το Θεό και να αποσπάσουν τη συγχώρησή Του, την ευλογία Του και την αιωνιότητα στον Ουρανό.

Όλοι αυτοί οι ανθρώπινοι τύποι λατρείας έχουν φθάσει μέχρι τις μέρες μας σαν “εκκλησιαστικές παραδόσεις”! “Να βλέπετε μήπως σας εξαπατήσει κάποιος μέσω της φιλοσοφίας και της μάταιης απάτης, σύμφωνα με την παράδοση των ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του κόσμου, και όχι σύμφωνα με τον Χριστό. Επειδή, μέσα σ’ αυτόν κατοικεί ολόκληρο το πλήρωμα της θεότητας σωματικά. Και μέσα σ’ αυτόν είστε πλήρεις, αυτός που είναι το κεφάλι κάθε αρχής και εξουσίας” (Κολ.β:8-10). Αλλά σε ρωτάω, ποιος έδωσε στους ανθρώπους αυτή την εξουσία να προσθέτουν οτιδήποτε στον τελειωμένο και αντικαταστατικό θάνατο του Χριστού πάνω στο Γολγοθά;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μερικές εκκλησιαστικές παραδόσεις που είναι καλές, αποδεκτές κι ευχαριστούν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. “Λοιπόν, αδελφοί, να μένετε σταθεροί, και να κρατάτε τις παραδόσεις, που διδαχθήκατε, είτε με λόγο είτε με επιστολή μας” (Β’ Θες.β:15).

Η βάση για μας προκειμένου να προσδιορίσουμε τη λατρεία μας και τις θρησκευτικές μας πρακτικές, που μας έχουν παραδοθεί διαμέσου των αιώνων, είναι ο αδιάψευστος και αλάνθαστος λόγος του Θεού. Το Θεό θα πρέπει να Τον λατρεύουμε “εν πνεύματι και αληθεία”. “Ο δικός σου λόγος είναι αλήθεια” (Ιωάν.ιζ:17). Οι παραδόσεις θα πρέπει πάντα να εξετάζονται με βάση το φως της Βίβλου και όχι τα λόγια των ανθρώπων!

Γιατί άραγε βρίσκουμε ανθρώπους που λατρεύουν εικόνες, που λατρεύουν αγίους της παλαιάς εποχής, και διάφορα εκκλησιαστικά αντικείμενα; Ποιος τα δίδαξε αυτά, ο Θεός ή οι άνθρωποι; Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζε και ο Ιησούς με τους θρησκευόμενους ανθρώπους της εποχής Του... “Επειδή, αφού αφήσατε την εντολή του Θεού, κρατάτε την παράδοση των ανθρώπων, πλύσεις ξύλινων δοχείων και ποτηριών, και άλλα τέτοια πολλά παρόμοια κάνετε. Και τους έλεγε: Ωραία αθετείτε την εντολή του Θεού, για να τηρείτε την παράδοσή σας... Ακυρώνοντας τον λόγο του Θεού λόγω της παράδοσής σας, που παραδώσατε. Και κάνετε πολλά παρόμοια τέτοια” (Μάρκ.ζ:8-9,13). Η υπακοή αυτή στις παραδόσεις πού οδηγεί, αλήθεια; Οδηγεί τους ανθρώπους στον Χριστό ή στην καταδίκη τους στην αιώνια Κόλαση; Σκληρά λόγια ίσως, αλλά η αιωνιότητα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες!

Οι περισσότερες εκκλησιαστικές παραδόσεις δίνουν στον κόσμο μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Νομίζουν ότι ο Θεός ευχαριστιέται αν ανάψουν ένα κεράκι σύμφωνα με την παράδοσή τους, ή αν φιλήσουν μια εικόνα... Η ασφάλειά μας όμως βρίσκεται μόνο στο λόγο του Θεού. “Εκείνος που έχει τον Υιό έχει τη ζωή. Εκείνος που δεν έχει τον Υιό του Θεού, δεν έχει τη ζωή” (Α’ Ιωάν.ε:12).

Ο δρόμος που οδηγεί στον Ουρανό είναι διαμέσου της πίστης μας στον Ιησού Χριστό και στο λυτρωτικό Του έργο για τη συγχώρηση των αμαρτιών μας πάνω στο σταυρό. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να μπορούμε να κάνουμε εμείς, ούτε καμιά εκκλησιαστική παράδοση που μπορούμε να τηρήσουμε για να κερδίσουμε τη σωτηρία μας. “Επειδή, κατά χάρη είστε σωσμένοι, μέσω της πίστης. Κι αυτό δεν είναι από σας. Είναι δώρο του Θεού. Όχι από έργα, για να μη καυχηθεί κάποιος” (Εφες.β:9).

Πολλοί άνθρωποι μιλάνε για την αγάπη τους για το Χριστό και λένε ότι αισθάνονται καλύτερα όταν τηρούν όλες αυτές “τις παραδόσεις”. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι δεν είναι ο Θεός εκείνος που θέσπισε όλες αυτές τις θρησκευτικές δραστηριότητες. Ο Θεός θέλει από μας να πιστέψουμε στον Κύριο Ιησού Χριστό για να σωθούμε. Θέλει να έρθουμε σ’ Εκείνον και να αναπαυθούμε από όλα αυτά τα θρησκευτικά έργα μας και την ειδωλολατρία. Δεν είναι υπερηφάνεια ή άγνοια να λέμε ότι γνωρίζουμε ότι έχουμε σωθεί και ότι έχουμε αιώνια ζωή επειδή πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό. Η εκκλησιαστική παράδοση θα σου πει ότι κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την αιώνια ζωή, ο λόγος του Θεού όμως μάς λέει πολύ καθαρά ότι, “Αυτά έγραψα σε σας που πιστεύετε στο όνομα του Υιού του Θεού, ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ, και για να πιστεύετε στο όνομα του Υιού του Θεού” (Α’ Ιωάν.ε:13). Ο Θεός θέλει απ’ τον καθένα μας να ταπεινωθούμε και να δεχτούμε το δώρο Του, προσευχόμενοι στον Ιησού Χριστό. “Όσοι, όμως, τον δέχθηκαν, σ’ αυτούς έδωσε εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού, σ’ αυτούς που πιστεύουν στο όνομά του” (Ιωάν.α:12).

Εσύ πού βρίσκεσαι, αγαπητέ αναγνώστη; Γνωρίζεις ότι έχεις αιώνια ζωή; Σε παρακαλώ να εμπιστευθείς στον Άγιο λόγο του Θεού! Διάβαζε τη Γραφή σου! Κάλεσε τον Ιησού Χριστό στη ζωή σου, εξομολογήσου σ’ Εκείνον τις αμαρτίες σου, και ο Χριστός θα σε σώσει!