Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Προτάσεις όταν ο Θεός είναι σιωπηλός

Ο Ηλίας είχε χρησιμοποιηθεί από τον Θεό ώστε να μην βρέξει για πάνω από τρία χρόνια, εξαιτίας των αμαρτιών τους. Προφανώς, μετά απ’ αυτό, δεν θα ήταν αρεστός κήρυκας. Μπορώ να φανταστώ το άγχος που βίωνε κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.

Ωστόσο, κάτι μου προκαλεί εντύπωση, φαίνεται ότι έγινε για να περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση του Ηλία.

Α’ Βασ.ιη:1 Και μετά πολλάς ημέρας ήλθεν ο λόγος του Κυρίου προς τον Ηλίαν κατά το τρίτον έτος, λέγων, Ύπαγε, φανερώθητι εις τον Αχαάβ· και θέλω δώσει βροχήν επί το πρόσωπον της γης.


Σύμφωνα με μερικά εδάφια της Κ.Δ., αυτό το «Και μετά πολλάς ημέρας» ήταν στην πραγματικότητα 3 ½ χρόνια. Η πείνα κράτησε 3 ½ χρόνια. Προφανώς για όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι συνέχισαν να αμαρτάνουν, ο Ηλίας συνέχισε να κρατιέται δια πίστεως, αλλά ο Θεός δεν έλεγε τίποτα. Σαν να ήταν αμέτοχος, δεν μιλούσε ακόμα και στον μεγάλο υπηρέτη Του, τον Ηλία, όλο αυτό τον καιρό.

Έχεις βρεθεί ποτέ σε τέτοια κατάσταση; Ήταν ποτέ η σιωπή του Θεού στη ζωή σου τόσο παράξενα σκληρή;

Φαντάσου ότι υπηρετείς πιστά... Ο Θεός σε χρησιμοποιεί... είσαι σε συνεχή επικοινωνία μαζί Του... και ξαφνικά... σιωπή.

Πρέπει να περιμένεις.

Ο χωρισμός πρέπει να ήταν αφόρητος. Ο Ηλίας δεν ήταν αρεστός, μάλλον ήταν αντιλαϊκός. Ο κόσμος τον είχε απορρίψει και Αυτός που εμπιστευόταν πιο πολύ, ήταν φαινομενικά απών.

Ο Θεός σύντομα θα κάνει ένα θαύμα μέσω του Ηλία... ένα θαύμα που δεν μπορούσε καν να το φανταστεί... σίγουρα δεν ήταν γραμμένο, αλλά όλη αυτή την περίοδο, το μόνο που μπορούσε να κάνει ο Ηλίας, ήταν να περιμένει.

Αν είσαι αρκετό καιρό πιστός, σίγουρα θα έχεις περάσει περιόδους που φαίνεται ότι ο Θεός δεν μπορεί να  βρεθεί πουθενά. Συχνά τις ονομάζουμε περιόδους πνευματικής ξηρασίας.

Τι πρέπει να κάνουμε τον καιρό της σιωπής, πριν έρθει το θαύμα του Θεού;

Αν είσαι σαν εμένα, μπορείς να υπολογίζεις πώς να γιορτάσεις ένα θαύμα. Δεν χρειάζεσαι πολύ βοήθεια για να το κάνεις αυτό. Το δύσκολο κομμάτι της ζωής είναι να καθορίσεις τι πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια των χρόνων της σιωπής... τα χρόνια που τα θαύματα φαινομενικά δεν βρίσκονται πουθενά.

Τι να κάνουμε στη διάρκεια των πνευματικά ξηρών περιόδων της ζωής μας, όταν δεν ακούμε καθαρά τη φωνή του Θεού;

Προτάσεις για τέτοιες περιόδους:

Μην αγνοήσεις τη σιωπή – μερικές από τις μεγαλύτερες κινήσεις που ο Θεός έχει κάνει στη ζωή πολλών, έχουν έρθει μετά από μία περίοδο πνευματικής ξηρότητας..., όταν φαινόταν ότι ο Θεός δεν έχει κάνει τίποτα στη ζωή. Μείνε πολύ κοντά στο Θεό και παρακολούθα Τον να φανερώνει τελικά τη δύναμή Του. Θα το κάνει στο πλήρωμα του χρόνου.

Αντιμετώπισε γνωστές αμαρτίες στη ζωή σου – αυτό δεν ήταν το πρόβλημα της σιωπής που βίωσε ο Ηλίας, αλλά ήταν το πρόβλημα για τους Ισραηλίτες που ακολουθούσαν άλλους θεούς και ζούσαν σε τέλεια ανυπακοή προς τον Θεό. Η αμαρτία μπορεί να μην είναι ο λόγος που δεν αισθάνεσαι αυτή τη στενή επαφή με τον Κύριο τώρα, αλλά αν έχεις αμαρτήσει στη ζωή σου, αυτό θα επηρεάσει τη σχέση σου με τον Θεό.

Πήγαινε πίσω σε ό, τι ξέρεις – πήγαινε πίσω στα βασικά της πίστης που σε έσωσαν. Θα το κάνεις εκατοντάδες φορές στη ζωή σου, αλλά πρέπει συχνά να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τις βασικές διδασκαλίες της πίστης μας..., που βασικά είναι ο χαρακτήρας και οι υποσχέσεις του Θεού. Ο Θεός έχει τον έλεγχο. Ο Θεός είναι, ακόμα και όταν φαίνεται ότι δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά.

Πάρε μια απόφαση... Διάλεξε με ποιον είσαι – δεν μπορείς να υπηρετείς τον Θεό και τον κόσμο (Ι. Ναυή κδ:15). Κάτι συμβαίνει στη ζωή, συχνά κάποια αμαρτία, η δουλειά, πλήξη ή μια τραγωδία..., αλλά αν είμαστε φυσιολογικοί, πρέπει να ξέρουμε ότι θα υπάρξουν περίοδοι στη ζωή μας που θα συνεχίσουμε μακριά από τη στενή σχέση μας με τον Θεό. Ο Θεός δεν έχει μετακινηθεί, αλλά αν εσύ έχεις μετατοπίσει την υπακοή σου, να επιστρέψεις με ασφάλεια στη σωστή πλευρά.

Εμπιστεύσου περισσότερο... Όχι λιγότερο – οι στιγμές της σιωπής μπορεί να είναι γεμάτες από φόβο, αλλά κατά ειρωνικό τρόπο, τέτοιες περίοδοι απαιτούν περισσότερη πίστη. Έρχονται φορές στην πνευματική μας ζωή, που ο ενθουσιασμός μας δεν είναι τόσο πραγματικός όσο όταν ξεκινήσαμε το βάδισμά μας με τον Θεό. Αυτό δεν είναι ένδειξη για να τα παρατήσουμε... μπορεί ο Θεός να χρησιμοποιεί αυτό τον καιρό για κάτι μεγαλύτερο από ό, τι θα μπορούσες να είχες φανταστεί..., αλλά όποιο κι αν είναι το επόμενο βήμα, το πιο πιθανό είναι να απαιτήσει ένα βαθύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης.

Να ακούς και να παρατηρείς προσεκτικά – κάποια μέρα ο Θεός θα σου γνωστοποιήσει τα σχέδιά Του. Μην το χάσεις αυτό. Μπορεί να σου μιλήσει προσωπικά, μέσα από το λόγο Του, από τις περιστάσεις ή κάποιο αδελφό. Πρέπει να είσαι σε θέση να καταλαβαίνεις ότι ο Θεός κινείται.

Ετοιμάσου να λάβεις – ο Θεός θα σπάσει τη σιωπή κάποια μέρα... και όταν το κάνει θα είναι καλό. Εάν όμως χασομεράς βουτηγμένος στις λύπες σου, θα είσαι λιγότερο προετοιμασμένος να λάβεις τα καλά πράγματα που θα έρθουν. Όχι εξαιτίας των περιστάσεων, αλλά λόγω της πίστης σου, ντύσου με χαρά καθώς περιμένεις τον Θεό να σε ευλογήσει μετά την περίοδο της σιωπής.