Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η αναγκαιότητα της θεολογίας



Eίναι σημαντικό να εδραιώσουμε την ανάγκη να μελετάμε τη Βίβλο από θεολογική άποψη. Με τον όρο «θεολογική», εννοούμε τη συστηματική, λογική μελέτη των Βιβλικών διδασκαλιών, κι αυτό κάνουμε σ' αυτό το blog.


Μελετώντας έτσι τη Γραφή, αποκτούμε ένα οργανωμένο σύστημα συλλογισμών και συνειρμών σχετικά με τη διδασκαλία. Αυτό με τη σειρά του μας ικανώνει:

(1) να υπερασπιστούμε την πίστη με συνέπεια 
(2) να γνωρίζουμε όλο το Βιβλικό υλικό που υπάρχει σχετικά με το ιδιαίτερο θέμα που εξετάζουμε. 

Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε:

(1) να εκπληρώσουμε τη Βιβλική νουθεσία που αναφέρεται στη Β’ Τιμ.β:15 
(2) να χρησιμοποιήσουμε τις Γραφές σωστά και με όφελος όπως λέει στην Β’ Τιμ.γ:16. 
(3) Να είμαστε δυνατοί στην πίστη αντί να μεταφερόμαστε με κάθε άνεμο διδασκαλίας (Εφεσ.δ:14) 
(4) να μπορούμε να δίνουμε απάντηση στον καθένα που ρωτά για την πίστη μας (Α’ Πετρ.γ:15).


Μερικοί έχουν την λάθος εντύπωση ότι η θεολογία νεκρώνει την πνευματικότητα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά απ’ την αλήθεια. Μια ειλικρινής και γεμάτη προσευχή μελέτη των διδασκαλιών της Γραφής θ’ αυξήσει την αληθινή πνευματικότητα. Στην πραγματικότητα, η αληθινή πνευματικότητα, όπως αντιτάσσεται στο μυστικισμό και τον υπαρξισμό, μπορεί ν’ αναπτυχθεί μόνο μέσα από μια στερεή κατανόηση του λόγου του Θεού. Η αλήθεια μας ελευθερώνει πνευματικά (Ιωαν.η:32).  Όσο πιο πολύ κατανοούμε τις Βιβλικές αλήθειες, τόσο πιο πολύ η δύναμη του Θεού μπορεί να εργαστεί στη ζωή μας και στην εκκλησία μας.


Ακόμα είναι λάθος να αξιώνει κανείς ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις Βιβλικές διδασκαλίες που πιστεύει κάποιος και στον τρόπο ζωής που ζει. Αντίθετα, αυτό που πιστεύουμε προσδιορίζει οριστικά τη διαγωγή μας. Ανεπαρκής ή λάθος διδασκαλία, επηρεάζει καθοριστικά τον τρόπο που ζούμε, τις πράξεις μας και τις εκλογές μας. Όσο πιο πολύ αφομοιώνουμε τις Βιβλικές αρχές, τόσο πιο πολύ μοιάζουμε στο Χριστό στην καθημερινή πρακτική μας ζωή.


Ο σωστός τρόπος ν’ αυξηθούμε σε ωριμότητα και πίστη, είναι να διατηρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στη θεολογία και την πνευματικότητα. Πρέπει να είμαστε τόσο ζηλωτές στο να μελετάμε και να συλλογιζόμαστε το λόγο του Θεού, όσο είμαστε στο να Τον λατρεύουμε και να έχουμε κοινωνία με τους αδελφούς. Πρέπει να έχουμε τόσο ζήλο για προσευχή και λατρεία, όσο και για μελέτη.


Σε κάποιο μέτρο, κάθε εργάτης πρέπει να είναι ένας θεολόγος και κάθε θεολόγος πρέπει να είναι ένα εργάτης. Για να υπηρετήσουμε, πρέπει να έχουμε μια στερεή Βιβλική βάση. Το μυαλό μας πρέπει να είναι βουτηγμένο μέσα στο λόγο του Θεού. Οι συμβουλές που δίνουμε και τα κηρύγματα που κηρύττουμε πρέπει να φανερώνουν θείες αρχές κι όχι δικές μας ιδέες. 

Ο λόγος του Θεού γίνεται ζωντανός όταν εμείς τον βάζουμε σ’ ενέργεια. Μόνο όταν τον δοκιμάσουμε σ’ όλες τις πλευρές της ζωής μας, μπορούμε να πούμε ότι τον καταλαβαίνουμε.