Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Αποστασία



Β’ Θες.β:1-4 «Σας παρακαλούμεν δε, αδελφοί, περί της παρουσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της εις αυτόν επισυνάξεως ημών, να μη σαλευθήτε ταχέως από του φρονήματός σας, μηδέ να θορυβήσθε, μήτε διά πνεύματος μήτε διά λόγου μήτε δι' επιστολής ως γραφομένης υφ' ημών, ότι τάχα επλησίασεν ημέρα του Χριστού. Ας μη σας εξαπατήση τις κατ' ουδένα τρόπον· διότι δεν θέλει ελθεί η ημέρα εκείνη, εάν δεν έλθη πρώτον η αποστασία και αποκαλυφθή ο άνθρωπος της αμαρτίας, ο υιός της απωλείας, ο αντικείμενος και υπεραιρόμενος εναντίον εις πάντα λεγόμενον Θεόν ή σέβασμα, ώστε να καθήση εις τον ναόν του Θεού ως Θεός, αποδεικνύων εαυτόν ότι είναι Θεός».
Β’ Θες.β:9-12 «όστις θέλει ελθεί κατ' ενέργειαν του Σατανά εν πάση δυνάμει και σημείοις και τέρασι ψεύδους και εν πάση απάτη της αδικίας μεταξύ των απολλυμένων, διότι δεν εδέχθησαν την αγάπην της αληθείας διά να σωθώσι· και διά τούτο θέλει πέμψει επ' αυτούς ο Θεός ενέργειαν πλάνης, ώστε να πιστεύσωσιν εις το ψεύδος, διά να κατακριθώσι πάντες οι μη πιστεύσαντες εις την αλήθειαν, αλλ' ευαρεστηθέντες εις την αδικίαν».
Αποστασία (αφίσταμαι) σημαίνει απομάκρυνση, αποσκίρτηση, επανάσταση.
Έχει να κάνει με την αλήθεια. Πως στέκεται η καρδιά μας μπροστά στην αλήθεια του Θεού.
Α’ Τιμ.δ:1 «Το δε Πνεύμα ρητώς λέγει ότι εν υστέροις καιροίς θέλουσιν αποστατήσει τινές από της πίστεως, προσέχοντες εις πνεύματα πλάνης και εις διδασκαλίας δαιμονίων».

Τι είναι αποστασία;

Είναι υπερηφάνεια.
Ιεζ.κη:13,17,18 «Εστάθης εν Εδέμ τω παραδείσω του Θεού· ήσο περιεσκεπασμένος υπό παντός λίθου τιμίου, υπό σαρδίου, τοπαζίου και αδάμαντος, βηρυλλίου, όνυχος και ιάσπεως, σαπφείρου, σμαράγδου και άνθρακος και χρυσίου· η υπηρεσία των τυμπάνων σου και των αυλών σου ήτο ητοιμασμένη διά σε την ημέραν καθ' ην εκτίσθης……..
…….Η καρδία σου υψώθη διά το κάλλος σου· έφθειρας την σοφίαν σου διά την λαμπρότητά σου· θέλω σε ρίψει κατά γής· θέλω σε εκθέσει ενώπιον των βασιλέων, διά να βλέπωσιν εις σε. Εβεβήλωσας τα ιερά σου διά το πλήθος των αμαρτιών σου, διά τας αδικίας του εμπορίου σου· διά τούτο θέλω εκβάλει πυρ εκ μέσου σου, το οποίον θέλει σε καταφάγει· και θέλω σε καταστήσει σποδόν επί της γης, ενώπιον πάντων των βλεπόντων σε».
Ο Θεός δεν κρίνει από την όψη, αλλά γνωρίζοντας τα βάθη του ανθρώπου.
Είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην υπερηφάνεια.
Από παιδιά μαθαίνουμε αυτό το δρόμο.
«ο Θεός αντιτάσσεται εις τους υπερηφάνους» (Α’ Πέτρ.ε:5) γιατί είναι χαμένοι εκτός αν σπάσει η καρδιά τους και μετανοήσουν, οπότε υπάρχει ελπίδα.
Η υπερηφάνεια είναι ένα σκουλήκι που μαραζώνει την καρδιά!

Είναι απείθεια και ασέβεια.
Α’ Σαμ.ιγ:8-13
Αν ο Σαούλ, ο Σολομώντας, ο Εωσφόρος έπεσε, γιατί όχι εμείς;
Μοναδικό αντίδοτο: η μετάνοια.

Είναι φόβος ανθρώπων.
Α’ Σαμ.ιε:1-35
Το να φοβάσαι ανθρώπους αντί το Θεό, είναι αποστασία. Αν φοβόμαστε τους ανθρώπους, δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε το λόγο του Θεού.
Αν υπάρχει αποστασία, δεν μπορεί κάποιος να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Θεό.
Η αποστατημένη καρδιά ρωτάει: Γιατί να σκοτώσω τα παχουλά αρνιά; Γιατί όλα;
Η απάντηση είναι: Τάδε λέγει Κύριος!
Ο Ιησούς ποτέ δεν διερωτήθηκε.
Ο διάβολος θέλει Λαοδίκεια.
Εδ.15 Πολλοί νομίζουν ότι με την απείθεια υπηρετούν το Θεό.
Αλλά ο Θεός δεν θέλει θυσίες, αλλά καρδιά συντετριμμένη – υπακοή!
Τι ποιμένας είσαι αν ο λαός κάνει ότι θέλει;
Ο Θεός δεν λέει τίποτα για το λαό αλλά για το Σαούλ (Αδάμ-Εύα).
Ο Σατανάς σπρώχνει τον κόσμο σε απείθεια.
Ο Σαούλ είχε πείσμα και δεν μετανοούσε.
Η αποστασία μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση του αίματος του Χριστού και δεν υπάρχει άλλο αίμα.
Αν δεν μείνουμε πιστοί στα λίγα, πως θα μας καταστήσει ο Θεός στα πολλά;
Η αμετανοησία, όταν συνέχεια κρύβω την αμαρτία μου, οδηγεί σε αποστασία με φυσικό αποτέλεσμα το θάνατο.

Είναι σκληροκαρδία.
Ο Θεός μιλάει μέσα από το λόγο Του αλλά εμείς δεν προσέχουμε…
Εβρ.γ:7,8 «Διά τούτο, καθώς λέγει το Πνεύμα το Αγιον· Σήμερον, εάν ακούσητε της φωνής αυτού, μη σκληρύνητε τας καρδίας σας ως εν τω παραπικρασμώ κατά την ημέραν του πειρασμού εν τη ερήμω….»
Μια μαλακή καρδιά, όταν ελέγχεται από το Θεό, ταπεινώνεται και ζητάει συγχώρεση. Συμφωνεί με τους ελέγχους του Θεού. Αντίθετα, η σκληρή καρδιά κλείνει και δεν ακούει.
Στοιχείο της αποστασίας είναι επίσης και μια πονηρή καρδιά.

Είναι απιστία.
Αναρωτήσου: γιατί είμαι σήμερα εδώ;
Μήπως για τα ψάρια;
Μήπως από περιέργεια; (αμέτοχος σε ότι γίνεται).
Μήπως από ανάγκη;
Μήπως για να είμαι με τους πολλούς;
Μήπως από φόβο μήπως μου συμβεί κάτι κακό;
Μόνο αν ο λόγος που βρίσκεσαι σήμερα εδώ είναι αγάπη για το πρόσωπο του Ιησού, ο λόγος του Θεού έχει καλά νέα για σένα, ουρανός, αιώνια ζωή.
Πολλοί πιστεύουν στο Θεό αλλά δεν Τον αγαπούν, όπως τα δαιμόνια (Ιάκ.β:19).