Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Βιβλίο αποκαλύπτει ανάμιξη της Coca Cola σε δολοφονίες και περιβαλλοντική καταστροφή..

Βιβλίο του Michael Blanding που κυκλοφόρησε πρόσφατα αποκαλύπτει ότι εταιρίες όπως η η Coca Cola, η Chiquita και η Dole, σε συνεργασία με παραστρατιωτικές ομάδες στην Κολομβία ευθύνονται για εκτελέσεις εργατών. Οι επιθέσεις και οι δολοφονίες από τους παρακρατικούς συμβαίνουν σε περιόδους που οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται καλύτερες συνθήκες εργασίες. Σύμφωνα με τον συγγραφέα "υπάρχουν αποδείξεις των συναντήσεων μεταξύ των διευθυντών των εργοστασίων εμφιάλωσης με τους παραστρατιωτικούς. 
"..Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση που οι διευθυντές ενοχοποίησαν συνδικαλιστές και τους έστειλαν στη φυλακή για έξι μήνες με την κατηγορία ότι τάχα τοποθέτησαν βόμβα στο εργοστάσιο, αν και αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν αθώοι. Ωστόσο, αυτό είχε αντίκτυπο στις οικογένειες αυτών των ανθρώπων.."
Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, η εταιρία, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες της, έχει αγοράσει το 49% των εταιριών που έχουν αναλάβει την εμφιάλωση των προϊόντων της. Με αυτό το ποσοστό μπορεί να τις ελέγχει, αλλά όταν κάτι πάει στραβά η Coca Cola έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την ευθύνη και να υποστηρίξει ότι πρόκειται για μία διαφορετική εταιρία.
Υπάρχουν ακτιβιστές που κατηγορούν την εταιρία ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έκανε τίποτα όταν σημειώθηκαν επιθέσεις και απαγωγές εργατών, ενώ στη χειρότερη περίπτωση συνεργάστηκε ενεργά με τους παραστρατιωτικούς που διέπραξαν τη βία.

Εκτός από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Νότια και Κεντρική Αμερική, στο βιβλίο αναφέρονται και οι περιβαλλοντικές καταστροφές στην Ινδία. Ο Blanding σημειώνει: «.. η μόλυνση και η εξάντληση των αποθεμάτων νερού που είδα στην Ινδία αποτελεί πιο τυπικό παράδειγμα των πρακτικών της εταιρίας σε όλο τον κόσμοΥπήρχαν πολλά εργοστάσια εμφιάλωσης στην Ινδία, όπου το επίπεδο των αποθεμάτων νερού έπεσε δραματικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα υπήρχαν μελέτες που έδειχναν ότι από τα λύματα του εργοστασίου περνούσαν στο έδαφος κάδμιο, χρώμιο και άλλες καρκινογόνες ουσίες. Μάλιστα, πήγα σε ένα από τα χωριά που υποτίθεται ότι συνέβαιναν τα παραπάνω και είδα ότι τα πηγάδια είχαν στερέψει και από το ένα μόνο που είχε ακόμα λίγο νερό, ήπια λίγο και αλήθεια εύχομαι να μην το είχα κάνει – είχε μία απαίσια γεύση που δεν έφυγε για ώρες. Το εργοστάσιο που βρισκόταν στη συγκεκριμένη περιοχή έκλεισε ύστερα από έντονη αντίδραση των κατοίκων που εξελίχθηκε σε εθνική εκστρατεία, όμως συνεχίζουν να υπάρχουν κι άλλα εργοστάσια στη χώρα που συνεχίζουν να λειτουργούν».

Υπάρχει στ’ αλήθεια κοκαϊνη στο αναψυκτικό;
«Όλα τα στοιχεία, περιλαμβανομένου και κατάθεση του ιδρυτή της Coca-Cola στο δικαστήριο, δείχνουν ότι υπήρχε κοκαΐνη..περίπου το 1/20 ή 1/30 μίας σύγχρονης δόσης. Αλλά μέχρι σήμερα η εταιρία συνεχίζει να επιμένει ότι ποτέ δεν υπήρχε κοκαϊνη στο αναψυκτικό...».


 «Όταν ανακαλύπτεις ότι η Coca-Cola κατηγορείται για φόνους, είναι σαν να ανακαλύπτεις ότι ο "άγιος" Βασίλης κατηγορείται για παιδεραστία», γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου του ο Blanding..

(οι πληροφορίες από episkiasis.wordpress)