Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί πιστεύω στα θαύματα


Επειδή πιστεύω στο Θεό! Πιστεύω στο Θεό που έκανε φίδι το μπαστούνι του Μωυσή στην αυλή του Φαραώ. Πιστεύω σ’ ένα Θεό που μπορεί υπερφυσικά ν’ ανοίξει τα σύνορα των κρατών, ν’ ανοίξει μάτια τυφλών και να κλείσει διάνοιες για να μην καταλαβαίνουν. Δεν έχω αμφιβολία για την ικανότητά Του να αναστείλει ή και να υπερβεί τους φυσικούς νόμους. 
Αμφιβάλλω, αντίθετα, για κάθε θεολογικό σύστημα που χρησιμοποιεί την ανθρώπινη σκέψη ή ορίζει χρονολογικά όρια για να περιορίσει τη δυνατότητα επέμβασης του Θεού. Ο Κύριος της ιστορίας δεν σταμάτησε να δίνει χαρίσματα. Δεν λησμόνησε πώς να ικανώνει ανθρώπους να μιλούν αληθινές γλώσσες που ποτέ δεν έμαθαν. Ούτε ξέχασε πώς να φέρνει σε τάξη το χάος, να βγάζει φως από το σκοτάδι, ή ζωή από το θάνατο. Ο Ιησούς είναι ο ίδιος χτες και σήμερα και για πάντα.

Πιστεύω σ’ ένα Θεό που μπορεί να ικανώσει τους δούλους Του να περπατήσουν πάνω στο νερό, να θεραπεύει τους άρρωστους και ν’ ανασταίνει τους νεκρούς. Πιστεύω σ’ ένα Κύριο που μπορεί να κάνει δυνατό τον παράλυτο, να κάνει τα ξερά πόδια να σταθούν, να περπατήσουν και να τρέχουν.
Πιστεύω σ’ έναν Θεό που μπορεί να χρησιμοποιεί τα αποστολικά χαρίσματα σε περιοχές του κόσμου όπου το μήνυμα του Ευαγγελίου χρειάζεται επιβεβαίωση. Πιστεύω στην πραγματική παρουσία αγγελικών και δαιμονικών δυνάμεων, σε μια πνευματική μάχη.
Τι δεν πιστεύω! Δεν πιστεύω σ’ εκείνους που υπόσχονται θεραπεία, υλική ευημερία και τη σωτηρία των ψυχών, σε αντάλλαγμα μιας “πίστης που αποδεικνύεται από τα χρήματα” που θα τους προσφέρεις (τάματα σε εκκλησίες, προσφορές σε οργανώσεις κ.λπ.). Δεν πιστεύω σε προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων με αντάλλαγμα κάποιο θαύμα, που κάνουν τις μεθόδους του Μεσαίωνα να μοιάζουν τίμιες μπροστά τους.
Γιατί δεν πιστεύω σ’ αυτές τις αξιώσεις ή υποσχέσεις; Ένας λόγος είναι επειδή τα αποτελέσματά τους δεν είναι διαφορετικά από ανάλογες εμπειρίες που υπάρχουν και σε μη χριστιανικές θρησκείες. Αυτόματες, ανεξήγητες θεραπείες δεν παρουσιάζονται μόνο σε χριστιανικές εκστρατείες ή ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα. Για θαυματουργικές θεραπείες μιλούν πολλά χρόνια πριν οι ειδωλολατρικές θρησκείες και πιο πρόσφατα η Χριστιανική Επιστήμη και η Νέα Εποχή.
Πιστεύω σ’ ένα Θεό που μπορεί να χρησιμοποιήσει όλους εμάς πάνω από τον εαυτό μας. Είμαι ευγνώμων για το καλό που κάνει, εξασκώντας την κυριότητα και το έλεος Του, ακόμη και μέσω εκείνων που ψεύτικα εμπορεύονται υποσχέσεις για θαύματα που μπορείς να αγοράσεις με χρήματα.
Αλλά πώς μπορούμε να παραβλέψουμε την ατιμία της βιομηχανίας που έχει αναπτυχθεί πάνω σε μια καταναλωτική απάτη και ψεύτικη προφητεία; Η Παλαιά Διαθήκη είναι ξεκάθαρη απέναντι στον κίνδυνο να κρεμαστείς πάνω σ’ εκείνους που χρησιμοποιούν το όνομα του Θεού για να κάνουν προβλέψεις ή να διεκδικήσουν εκείνο που δεν αποδεικνύεται αληθινό.
Δεν θεωρώ ψεύτικες όλες τις ομολογίες ανθρώπων που λένε ότι έχουν νιώσει ανακούφιση από αρθρίτιδα, υψηλή πίεση, ή στομαχικό έλκος. Δεν υποτιμώ όλες τις ομολογίες για οράσεις και φωνές τη νύχτα. Αντίθετα υποτιμώ τις διεκδικήσεις των θρήσκων ανθρώπων που δεν προσφέρουν εκείνο που υπόσχονται, ενώ την ίδια στιγμή χτίζουν οικονομικές και τηλεοπτικές εταιρίες στηριγμένοι σε ψεύτικες διακηρύξεις και λάθος διδασκαλίες.
Πώς μπορώ να απορρίπτω τις διεκδικήσεις τόσων πολλών ανθρώπων του Θεού; Πώς αποτολμώ τον κίνδυνο να βλασφημήσω το Πνεύμα και να κλείσω τα μάτια μου στο έργο του Θεού στις έσχατες ημέρες;

Μπορώ και το κάνω επειδή:
• ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι ο Θεός θέλει όλος ο λαός Του να αποκτήσει υλική ευημερία και φυσική υγεία σ’ αυτή τη ζωή.
• ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι ο Θεός μοιράζει υποσχέσεις για θεραπεία, ευημερία ή σωτηρία των ψυχών, αν δώσουμε χρήματα σε θρησκευτικούς σκοπούς.
Και τι θα πει κανείς για θαύματα, όπως εκείνα που κάποιοι λένε ότι γίνονται στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία; Δεν γνωρίζω. Αντίθετα από τις φήμες περί του αντιθέτου, δεν γνωρίζω κανέναν που πήγε σε συγκεντρώσεις για θεραπεία πάνω σε αναπηρική πολυθρόνα, με παράλυτα πόδια, και έφυγε θεραπευμένος.
Τετραπληγικοί που φέρθηκαν πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια από συγγενείς και φίλους, έφυγαν όπως ακριβώς πήγαν. Η διαφορά ήταν πως τώρα είχαν το βάρος της απορίας για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν είχαν περισσότερη πίστη.
Ενώ άνθρωποι με αόρατες ενοχλήσεις φεύγουν από τέτοιες συγκεντρώσεις υποστηρίζοντας ότι έχουν θεραπευτεί χάρη στην ύπαρξη της αναγκαίας πίστης για να τη λάβουν, εκείνοι με ορατές αρρώστιες φεύγουν με τη διαπίστωση πως η κατάστασή τους δεν έχει αλλάξει, κι αυτό δε μπορεί να διαψευσθεί.
Ιησού, συγχώρεσε μας που πιστεύουμε περισσότερο ή λιγότερο από την αλήθεια. Παρακαλώ δώσε μας ικανότητα:
• να πιστεύουμε χωρίς να είμαστε εύπιστοι,
• να ελπίζουμε χωρίς να είμαστε παράτολμοι,
• να αγαπούμε χωρίς ψέματα.

Και βοήθησέ μας:
• να εμπιστευόμαστε σε ό,τι Εσύ διαλέγεις να δώσεις ή να μας αφαιρέσεις
• να Σε εμπιστευόμαστε όταν λες: «Το Πνεύμα μη σβύνετε προφητείας μη εξουθενείτε. Πάντα δοκιμάζετε, το καλόν κατέχετε Από παντός είδους κακού απέχεσθε» (Α’ Θεσ.ε:19-22).