Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - α:14



ἡ δὲ κεφαλὴ αὐτοῦ καὶ αἱ τρίχες λευκαὶ ὡς ἔριον λευκόν ὡς χιὼν καὶ οἱ ὀφθαλμοὶ αὐτοῦ ὡς φλὸξ πυρὸς.

Ο Ιωάννης συνεχίζει να περιγράφει τον «όμοιον με υιόν ανθρώπου» που μ’ αυτή την περιγραφή δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον ΓΙΑΧΒΕ τον παλαιό των ημερών όπως αναφέρεται στον Δαν.ζ:9


Το σύμβολο των λευκών μαλλιών φανερώνει την ιδιότητα του Θεού σαν αιώνιου. Αυτού που πάντοτε υπήρχε και που όμως δεν «γέρασε» αλλά μένει και θα μένει πάντοτε ο Αυτός.

Η αποκάλυψη είναι, ότι ο ΓΙΑΧΒΕ του Δανιήλ, του Ισραήλ, μιλάει στο λαό Του στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Ματθ.ιζ:1-2 Η αφήγηση της μεταμόρφωσης του Χριστού. Η αληθινή φύση του Χριστού αποκαλύφθηκε στους 3 μαθητές Του. Το ίδιο κι εδώ, η αληθινή φύση του Χριστού αποκαλύπτεται άλλη μια φορά στα μάτια του Ιωάννη. 

Μαρκ.θ:2-3 Λουκ.θ:28 «Και τα ιμάτια αυτού έγειναν στιλπνά, λευκά ως χιών» που όπως είπαμε συμβολίζει τη δικαιοσύνη Του. 

Αυτή η μεταμόρφωση είναι ένα παράλληλο γεγονός μ’ αυτό που ο Ιωάννης βλέπει για άλλη μια φορά τώρα στην Αποκ.α:14. Είναι ο ίδιος Θεός που φανερώθηκε στο Μωϋσή πάνω στο όρος Σινά, στην καιγόμενη βάτο, όταν του έδωσε τις εντολές, αργότερα στην σκηνή του Μαρτυρίου, στο ναό του Σολομώντα, στην όραση του Ησαία, του Δανιήλ και τώρα του Ιωάννη.

Στο 5ο κεφάλαιο του Ασ.Ασμ. η νύμφη περιγράφει το νυμφίο της σαν τύπο του Χριστού και λέει ότι: Ασ.Ασμ.ε:11 «Η κεφαλή αυτού χρυσίον δεδοκιμασμένον, οι πλόκαμοι αυτού κλάδοι φοινίκων ΜΕΛΑΝΕΣ ΩΣ ΚΟΡΑΞ». Ενώ στην Αποκάλυψη Τον βλέπουμε με λευκά μαλλιά, εδώ φανερώνεται με κατάμαυρα.

Φαίνεται σαν αντίθεση, όμως δεν είναι γιατί έτσι περιγράφεται η διπλή φύση του Χριστού, η θεϊκή Του φύση = μαλλιά λευκά και η ανθρώπινή Του φύση = μαλλιά μαύρα που φανερώνουν τη νιότη, τη δύναμη, τη ζωντάνια και την ομορφιά, το νέο που πάει στη μάχη.

Και ο Χριστός όταν νίκησε το Σατανά, δεν ήταν γέρος, ούτε γερασμένος από τις φιλοσοφίες του κόσμου, αλλά 33 χρόνων γεμάτος ομορφιά, ζωντάνια, και δύναμη πνευματική. Ο άνθρωπος Ιησούς Χριστός νίκησε το σκοτάδι. Παράλληλα όμως είναι ο Παλαιός των ημερών, ο αιώνιος, ο μακάριος, ο μόνος Δεσπότης και Κύριος του παντός. Μιχ.ε:2 «Αι έξοδοί Του είναι απ’ αρχής, από ημερών αιώνος».

και οι οφθαλμοί αυτού ως φλόξ πυρός

Ο Ιησούς θα δείξει στον Ιωάννη αυτά που άλλος δεν μπορεί να δει, αλλά τα μάτια του Κυρίου βλέπουν.

1)    Είναι τα μάτια του Πατέρα που βλέπουμε στο πρόσωπο του Χριστού γιατί το Πνεύμα δεν έχει μάτια, έχει όμως Αυτός μέσα στον Οποίο το Πνεύμα, ο Πατέρας, κατοικεί χωρίς μέτρο. 

2)    Ο ίδιος που φαίνεται με πύρινα μάτια, αλλού περιγράφεται σαν αρνίο με 7 οφθαλμούς (Αποκ.ε:6). Τα 7 μάτια συμβολίζουν την τέλεια όραση ή την παντογνωσία του Θεού. Εδώ όμως στο α:14 είναι ο Υιός του ανθρώπου που έχει τους οφθαλμούς που γνωρίζουν τα πάντα (Εβρ.ιβ:25-29).

3)    Αποκ.ιθ:12. Εδώ είναι η 2η έλευση του Ιησού, και περιγράφεται πάλι με οφθαλμούς ως φλόξ πυρός.