Ποιο είναι το θέμα με την αξιοποίηση ενός μόνο τμήματος της φαιάς ουσίας μας;
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύπλοκος. Μαζί με την εκτέλεση εκατομμύρια τετριμμένων πράξεων, συνθέτει κοντσέρτα, μανιφέστα και δίνει κομψές λύσεις στις εξισώσεις. Είναι η ανεξάντλητη πηγή όλων των ανθρώπινων συναισθημάτων, συμπεριφορών, εμπειριών, καθώς και χώρος αποθήκευσης της μνήμης και της αυτογνωσίας. Έτσι δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι ο εγκέφαλος παραμένει ένα μυστήριο από μόνος του.
Προσθέτοντας σε αυτό το μυστήριο, είναι ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι απασχολούν «μόνο» το 10 τοις εκατό του εγκεφάλου τους. Αν όμως μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτό το άλλο 90 τοις εκατό, τότε όλοι θα μπορούσαν να γίνουν σοφοί, να θυμούνται το π στο εικοστό χιλιοστό δεκαδικό ψηφίο ή ίσως να αποκτήσουν ακόμη και τηλεκινητικές δυνάμεις.
Αν και πρόκειται για μία δελεαστική ιδέα, ο "μύθος του 10 τοις εκατό " είναι τόσο λάθος, σχεδόν γελοίος, λέει ο νευρολόγος Barry Gordon στο Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη.
Αν και δεν έχει βρεθεί ο ένοχος της έναρξης αυτού του μύθου, η έννοια έχει συνδεθεί με τον Αμερικάνο ψυχολόγο και συγγραφέα William James, ο οποίος υποστήριξε στο The Energies of Men ότι «Κάνουμε χρήση μόνο ενός μικρού μέρους των πιθανών ψυχικών και σωματικών πόρων μας. " Έχει επίσης συσχετιστεί με τον Albert Einstein, ο οποίος το χρησιμοποίησε δήθεν για να εξηγήσει τον κοσμική τεράστια διάνοια του.
Η ανθεκτικότητα του μύθου, λέει ο Gordon, πηγάζει από τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τους δικούς τους εγκεφάλους: βλέπουν τα δικά τους σφάλματα ως απόδειξη για την ύπαρξη της ανεκμετάλλευτης φαιάς ουσίας. Αυτή είναι μια λανθασμένη υπόθεση.
Αυτή που είναι η σωστή, ωστόσο, είναι ότι σε ορισμένες στιγμές στη ζωή του καθενός, όπως όταν είμαστε απλά σε κατάσταση ηρεμίας και σκέψης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο το 10 τοις εκατό του εγκέφαλου μας.
«Αποδεικνύεται όμως, ότι χρησιμοποιούμε σχεδόν κάθε μέρος του εγκέφαλου, και ότι το μεγαλύτερο τμήμα του εγκέφαλου είναι ενεργό σχεδόν όλη την ώρα," προσθέτει ο Gordon. "Ας το θέσω έτσι: ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει το τρία τοις εκατό του βάρους του σώματος και χρησιμοποιεί το 20 τοις εκατό της ενέργειας του σώματος."
Ο μέσος ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει περίπου τρία κιλά και περιλαμβάνει τον εγκεφαλικό φλοιό, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα και εκτελεί όλες τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες. Η παρεγκεφαλίδα, υπεύθυνη για κινητικές λειτουργίες, όπως ο συντονισμός της κίνησης και της ισορροπίας. Και το στέλεχος του εγκέφαλου, αφιερωμένο στην ακούσιες λειτουργίες όπως η αναπνοή.
Η πλειοψηφία της ενέργειας που καταναλώνεται από τον εγκέφαλο τροφοδοτεί την ταχεία πυροδότηση εκατομμυρίων νευρώνων που επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι τέτοια η νευρωνική πυροδότηση και η σύνδεση, που διεγείρει όλες τις ανώτερες λειτουργίες του εγκέφαλου. Το υπόλοιπο της ενέργειας του χρησιμοποιείται για τον έλεγχο άλλων δραστηριότητων- ασυναίσθητων δραστηριότητων, όπως η καρδιακή συχνότητα, και συνειδητών, όπως η οδήγηση ενός αυτοκινήτου.
Αν και είναι αλήθεια ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή, το σύνολο των περιοχών του εγκέφαλου δεν πυροδοτείτε ταυτόχρονα, οι ερευνητές του εγκέφαλου χρησιμοποιώντας την τεχνολογία απεικόνισης έχουν δείξει ότι, όπως και οι μύες του σώματος, οι περισσότερες περιοχές είναι συνεχώς ενεργές κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης περιόδου.
"Τα στοιχεία έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιείς το 100 τοις εκατό του εγκεφάλου σου ," λέει ο John Henley, νευρολόγος στο Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα
Ακόμη και στον ύπνο, τομείς όπως ο μετωπιαίος φλοιός, ο οποίος ελέγχει πράγματα όπως το υψηλότερο επίπεδο σκέψης και την αυτογνωσία, ή οι αισθητήριες περιοχές, που βοηθούν τα άτομα να αισθάνονται το περιβάλλον τους, είναι ενεργές, εξηγεί ο Henley.
Πάρτε την απλή πράξη του να φτιάξεις καφέ το πρωί: Βαδίζοντας προς την καφετιέρα, φθάνοντας σε αυτήν, ρίχνοντας το ρόφημα στην κούπα, αφήνοντας ακόμη και επιπλέον χώρο για την κρέμα γάλακτος, οι ινιακοί και βρεγματικοί λοβοί, οι αισθητικοί και αισθητήριοι κινητικοί φλοιοί, τα βασικά γάγγλια , η παρεγκεφαλίδα και οι μετωπιαίοι λοβοί όλοι ενεργοποιούνται. Μια καταιγίδα νευρωνικής δραστηριότητας συμβαίνει σχεδόν σε ολόκληρο τον εγκέφαλο στο χρονικό διάστημα λίγων δευτερόλεπτων.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι αν ο εγκέφαλος υποστεί ζημιές δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθημερινά καθήκοντα," συνεχίζει ο Henley . "Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βλάβη εγκέφαλου ή μέρη του έχουν αφαιρεθεί οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν αρκετά φυσιολογική ζωή, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος έχει έναν τρόπο αναπλήρωσης και διασφάλισης και αυτό που έχει απομείνει αναλαμβάνει τη δραστηριότητα."
Το να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε διάφορες περιοχές και λειτουργίες του εγκέφαλου είναι αναπόσπαστο μέρος της κατανόησης των πιθανών παρενεργειών που μπορεί να παρουσιάσει μια δεδομένη περιοχή όταν αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι νευρώνες που εκτελούν παρόμοιες λειτουργίες τείνουν να συγκεντρώνονται μαζί.
Έτσι, όταν πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, οι νευροχειρουργοί αποφεύγουν προσεκτικά τα νευρικά συμπλέγματα που αφορούν την όραση, την ακοή και την κίνηση, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να διατηρήσει όσες από τις λειτουργίες του είναι δυνατόν.
Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι το πώς οι συστάδες των νευρώνων από τις διαφορετικές περιοχές του εγκέφαλου συνεργάζονται για να σχηματίσουν τη συνείδηση.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχει μια περιοχή για τη συνείδηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει τους εμπειρογνώμονες στο να πιστέψουν ότι είναι πραγματικά μια συλλογική νευρική προσπάθεια .
Ένα άλλο μυστήριο που κρύβεται μέσα στους πτυχωτούς φλοιούς μας είναι ότι από όλα τα κύτταρα του εγκεφάλου, μόνο το 10 τοις εκατό είναι νευρώνες.
Το άλλο 90 τοις εκατό είναι νευρογλοιακά κύτταρα, τα οποία ενσωματώνουν και υποστηρίζουν τους νευρώνες, αλλά η λειτουργία των οποίων παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.
Σε τελική ανάλυση, δεν είναι ότι χρησιμοποιούμε το 10 τοις εκατό του εγκέφαλου μας, απλώς καταλαβαίνουμε μόνο περίπου το 10 τοις εκατό της λειτουργίας του.
Πηγή: www.awakengr.΄