Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Χριστιανοί - Δον Κιχώτες.




Παράξενος τίτλος, αλλά πολύ πιο παράξενες είναι οι συμπεριφορές κάποιων.

Ένας ονειροπόλος  απλός αγρότης ο οποίος έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, πιστεύει ότι είναι ιππότης και παίρνει το όνομα Δον Κιχώτης.


Ξεκινάει τα ταξίδια και τις περιπέτειες του μόνος, μαζί με το κοκαλιάρικο άλογο του που το ονομάζει Ροσινάντε φορώντας μια παλιά μεταλλική πολεμική στολή που βρήκε.

Φαντάζεται εχθρούς που τους πολεμάει και τους νικά!

Κάποτε, μαζί με το Σάντσο, πήραν το δρόμο τους κουβεντιάζοντας, όταν είδαν στον κάμπο καμιά τριάντα με σαράντα ανεμόμυλους. Ο Δον Κιχώτης, μόλις τους αντίκρισε, είπε στον ιπποκόμο του:

- Η τύχη οδηγεί τα βήματά μας. Βλέπεις εκεί φίλε μου Σάντσο Πάνσα, τριάντα, ίσως και λιγότερους, τεράστιους γίγαντες που ενάντια τους θα πολεμήσω και θα τους πάρω τη ζωή;

- Μα ποιους γίγαντες; είπε ο Σάντσο.

- Εκείνους εκεί κάτω, δεν βλέπεις; απάντησε ο αφέντης του, μερικοί μάλιστα έχουν χέρια μακριά ίσαμε δυο λεύγες.

- Κοιτάξτε αφέντη μου, - παρατήρησε ο Σάντσο – εκείνα εκεί κάτω που φαίνονται έτσι δεν είναι γίγαντες, αλλά ανεμόμυλοι, και αυτά που μοιάζουν με χέρια είναι τα φτερά του που, καθώς ο άνεμος τα γυρίζει, κάνουν τη μυλόπετρα να αλέθει. 

- Πώς φαίνεται ότι δεν έχεις ιδέα από περιπέτειες! Αυτοί εκεί είναι γίγαντες και, αν φοβάσαι, πήγαινε στην άκρη να προσευχηθείς, όσο θα δίνω την άνιση μάχη ενάντια τους.


Κάπως έτσι, δυστυχώς, λειτουργούν κάποιοι χριστιανοί. Φτιάχνουν χάρτινους πύργους, εύκολα τους ρίχνουν και μετά καυχιόνται για το κατόρθωμά τους.


Καλό θα είναι να μάθουμε να αντιμαχόμαστε πραγματικά και όχι φανταστικά γεγονότα. Δεν έχει νόημα άλλωστε!


Πολλές φορές, θέλοντας να στηλιτεύσουμε κάτι, δημιουργούμε μια φανταστική ή παραπλήσια με την πραγματική εικόνα και λέμε πράγματα που μπορεί για κάποιους να φαίνονται σπουδαία, αλλά γι’ αυτούς που ξέρουν, δεν είναι.

Κάπως έτσι λειτουργούσαν και οι Φαρισαίοι της εποχής του Χριστού. Είχαν πείσει τους πάντες ότι ήταν η αφρόκρεμα της θρησκευτικότητας, μέχρι που συνάντησαν το Χριστό. Ο Ιησούς ήταν ο μόνος που τους ονόμασε με το όνομά τους: ασβεστωμένους τάφους!

Καλό είναι λοιπόν, όταν θέλουμε να στηρίξουμε μια θέση, να επιχειρηματολογούμε με πραγματικά γεγονότα και όχι διαστρεβλωμένα ώστε να εξυπηρετήσουν το σκοπό μας. Ο λόγος του Θεού χρησιμοποιεί τη λέξη «ορθοτόμηση» γι’ αυτή την περίπτωση.

Ο Παύλος λέει ότι για να μπορεί κάποιος να το καταφέρει αυτό πρέπει να σπουδάσει! Ειδικά όταν μιλάμε για το λόγο της αλήθειας!