Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Τα snakeheads απειλούν τις λίμνες της Ν.Υόρκης


Tα snakeheads ή επί το επιστημονικότερον Channa argus είναι ψάρια του γλυκού νερού και κατάγονται από την Αφρική και την Ασία. Αυτά τα επιμήκη, αρπακτικά ψάρια διακρίνονται από ένα μακρύ ραχιαίο πτερύγιο, μεγάλο στόμα και λαμπερά δόντια.  

Αναπνέουν αέρα με τα βράγχια, αλλά μπορούν να αναπνέουν οξυγόνο χάρη στα επιβράγχια όργανα που διαθέτουν και να έρπουν εκτός νερού.Το επιθετικό ψάρι με κεφάλι φιδιού, εγκαταστάθηκε ξαφνικά στις λίμνες της Νέας Υόρκης, και έχει προκαλέσει σάλο στο Μανχάταν, αποτελώντας δυνάμει κίνδυνο για το τοπικό οικοσύστημα.

Πρόκειται για εξαιρετικά καταστροφικό ον το οποίο, αφού πρώτα καταναλώσει κάθε βρώσιμο ψάρι στο περιβάλλον του, μετοικεί προς άγραν νέας δεξαμενής τροφής. 

Αναπτύσσεται ταχέως φτάνοντας μέχρι και τα 90 εκατοστά, τρέφεται «λιμασμένα» και γεννάει τεράστιες ποσότητες αυγών μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.Ο φόβος των αρχών οφείλεται στην ικανότητά του να έρπει, πράγμα που του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρεται από λίμνη σε λίμνη, διαταράσσοντας το οικοσύστημα.

Από το 2002 έχει απαγορευθεί στους πολίτες να έχουν ζωντανά snakehead σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου θεωρείται καταστροφικό χωροκατακτητικό είδος.


Για πρώτη φορά από το 2011, οι αρχές διέταξαν πριν λίγες μέρες τον ενδελεχή έλεγχο των υδάτων στο Central Park ύστερα από προειδοποίηση πως έκανε την εμφάνιση του στις λίμνες ένας επικίνδυνος «εισβολέας».. 

Τα Snakeheads μπορούν να γίνουν χωροκατακτητικά είδη και να προκαλέσουν οικολογική καταστροφή, επειδή είναι υψηλού επιπέδου αρπακτικά, που σημαίνει ότι δεν έχουν φυσικούς εχθρούς έξω από το φυσικό περιβάλλον τους.  

Όχι μόνο μπορούν να αναπνέουν ατμοσφαιρικό αέρα, αλλά μπορούν επίσης να επιβιώσουν στη γη για έως τέσσερις ημέρες, με την προϋπόθεση ότι είναι υγρά, και είναι γνωστό ότι μεταναστεύουν έως 1/4 μίλια. Κάθε θηλυκό μπορεί να απελευθερώσει έως και 15.000 αυγά την φορά,ενώ το ζευγάρωμα γίνεται πέντε φορές το χρόνο. Αυτό σημαίνει σε μόλις δύο χρόνια, ένα θηλυκό μπορεί να απελευθερώσει έως και 150.000 αυγά!