Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΠΛΗΓΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΕΙΣ ΑΠΟ ΠΛΗΓΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Δευτ.ιγ:14 - "...τότε θέλεις εξετάσει, και ερωτήσει, και ερευνήσει επιμελώς, και εάν ήναι αληθές και βέβαιον το πράγμα, ότι τοιούτον βδέλυγμα ενηργήθη εν μέσω σου..."

Αναμφίβολα, δεν είναι δυνατόν να έχεις σχέση με μια ομάδα ανθρώπων χωρίς κάποιες περιστασιακές παρεξηγήσεις και σκάνδαλα. Κι αν δεν προσπαθήσεις να αντιμετωπίσεις αυτές τις καταστάσεις με τον τρόπο που ο Ιησούς περιέγραψε, τότε σίγουρα θα πληγωθείς μέσα στην εκκλησία.

Να αγαπάς και να συγχωρείς τους αδελφούς σου.


Α' Ιωάν.β:10 - "Όστις αγαπά τον αδελφόν αυτού, εν τω φωτί μένει, και σκάνδαλον εν αυτώ δεν είναι."

Οι Χριστιανοί θ' αποφύγουν πολλά προβλήματα αν απλά αφιερώσουν τη ζωή τους σε μια αγάπη άνευ όρων για τ' αδέλφια τους. Η πρακτική του να αγαπάς τ' αδέλφια σου (όλα τ' αδέλφια, όχι μόνο τ' αξιαγάπητα) μας φυλάει από σφάλματα. Ποτέ μην ξεχνάμε ότι ο Ιησούς παίρνει προσωπικά πώς ικετεύουμε και πώς φερόμαστε στ' αδέλφια μας. Όταν αγαπάμε τον "ελάχιστο" των αδελφών μας, ο Ιησούς δέχεται την αγάπη προς το πρόσωπό Του. (Ματθ.κε:40). Δεν μπορείς να αγαπάς τον Κύριο περισσότερο απ' ότι αγαπάς τον ελάχιστο στο σώμα του Χριστού.

Α' Ιωάν.δ:20 - "Εάν τις είπη, ότι αγαπώ τον Θεόν, και μισή τον αδελφόν αυτού, ψεύστης είναι, διότι όστις δεν αγαπά τον αδελφόν αυτού τον οποίον είδε, τον Θεόν, τον οποίον δεν είδε, πώς δύναται να αγαπάς;"

Να είσαι ταχύς στο να συγχωρείς και να μην κρατάς αισθήματα κακεντρέχειας. Η ασυγχωρητικότητα και η πικρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που οι άνθρωποι πληγώνονται στην εκκλησία και πιθανόν η μεγαλύτερη αιτία για αποστασία. Να θυμάσαι ότι η ασυγχωρητικότητα είναι ένας απ' τους μεγαλύτερους εχθρούς. Αν αρνείσαι να συγχωρείς, αυτό θα εμποδίσει τη συγχώρηση των αμαρτιών σου από το Θεό και θα σε κρατήσει μακριά απ' τον Ουρανό.

Ματθ.ς:14-15 - "Διότι εάν συγχωρήσητε εις τους ανθρώπους τα πταίσματα αυτών, θέλει συγχωρήσει και εις εσάς ο Πατήρ σας ο ουράνιος. Εάν όμως δεν συγχωρήσητε εις τους ανθρώπους τα πταίσματα αυτών, ουδέ ο Πατήρ σας θέλει συγχωρήσει τα πταίσματά σας."

Μην παγιδεύεσαι απ’ τα σκάνδαλα των άλλων.

Ψαλμ.ιε:1-3 - "Κύριε, τίς θέλει κατοικήσει εν τη σκηνή Σου; Τίς θέλει κατοικήσει εν τω όρει τω αγίω Σου; Ο περιπατών εν ακεραιότητι, και εργαζόμενος δικαιοσύνην, και λαλών αλήθειαν εν τη καρδία αυτού, ο μη καταλαλών διά της γλώσσης αυτού, μηδέ πράττων κακόν εις τον φίλον αυτού, μηδέ δεχόμενος ονειδισμόν κατά του πλησίον αυτού."

Ένα απ' τα κύρια χαρακτηριστικά του σώματος του Χριστού είναι να μεριμνά για τα βάρη και τον πόνο ο ένας του άλλου. Παρόλα αυτά καθώς ζητάμε να παρηγορήσουμε και να ενθαρρύνουμε τους φίλους που έχουν σκανδαλιστεί, ίσως μπούμε στον πειρασμό να πάρουμε το μέρος τους στη συγκεκριμένη κατάσταση εναντίον κάποιου άλλου. Μέσα στη συμπάθειά μας γι' αυτό το άτομο, ίσως τείνουμε να πάρουμε το μέρος του εναντίον του ποιμένα, της εκκλησίας ή οποιουδήποτε έχει προκαλέσει τα σκάνδαλα. Αυτό είναι άσοφο και αντιγραφικό, αν σκεφτείς ότι ο φίλος σου ίσως είναι η αιτία του σκανδαλισμού του. Τα πληγωμένα αισθήματά του ίσως είναι υπαίτια παρεξήγησης σε μια διαφορά απόψεων, η δική του επαναστατική συμπεριφορά, η συναισθηματική του αστάθεια, ή ίσως είναι παιδαριώδης και ανώριμος. Υπάρχουν πάντα δύο πλευρές σε μια ιστορία και μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να σχηματίσει γνώμη βασισμένος μόνο στη μία πλευρά ή χωρίς να γνωρίζει όλα τα γεγονότα.

Μερικές φορές τα σκανδαλισμένα άτομα ζητάνε παρηγοριά και συμπάθεια από αφελή αυτιά που ανοίγουν για ν' ακούνε. Τριγυρνάνε και μιλάνε για την περίπτωσή τους, ξεχύνουν την άδικη καρδιά τους που αιμορραγεί σ' εκείνα τα ειλικρινή, πονόψυχα άτομα που θ' ακούσουν. Στόχος τους είναι να βρουν άτομα που θα τους δείξουν υπερβολική προσοχή, θα τους παραχαϊδέψουν, θα υποστηρίξουν την άποψή τους και θα πάρουν το μέρος τους στο σκανδαλισμό εναντίον εκείνου που προκάλεσε το σκάνδαλο. Πρέπει ν' αγαπάς και να ενθαρρύνεις ένα φίλο με πληγωμένα αισθήματα, αλλά να κρατάς τη γνώμη σου για τον εαυτό σου και ν' αποφεύγεις να παίρνεις θέση, μήπως και γίνεις συμμέτοχος σε αμαρτίες άλλων ανθρώπων, ή μήπως σκανδαλιστείς κι εσύ και πληγωθείς με την εκκλησία.

Μην παίρνεις προσωπικά και μην εξατομικεύεις ότι κηρύττεται.

Προφανώς όλοι οι κήρυκες κηρύττουν με την ελπίδα ότι όλοι θα πάρουν το μήνυμα προσωπικά και θα το εφαρμόσουν στις ζωές τους. "Αν σου κάνει το παπούτσι, φόρα το." Ωστόσο, υπάρχουν πάντα μερικοί που νομίζουν ότι ο κήρυκας απευθύνεται ειδικά σ' αυτούς. Αυτή είναι μία κοινή παρεξήγηση που προκαλεί πληγές στα άτομα.

Τέτοιου είδους αισθήματα, ότι το κήρυγμα έχει στόχο ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, μπορεί να έρθει αν τα άτομα βρίσκονται στις παρακάτω καταστάσεις: 


  • είναι απόλυτοι για κάποιο συγκεκριμένο θέμα
  • οι ιδιαίτερα ενσυνείδητοι,
  • αυτοί που είναι κάτω από συναισθηματική πίεση,
  • αν ξοδεύουν αρκετό χρόνο με τον ποιμένα για συμβουλές και,
  • αν ο ποιμένας τους έχει ελέγξει ή πληγώσει τα αισθήματά τους με κάποιο τρόπο κατά το παρελθόν.

Να έχετε πάντα στο νου σας ότι ο κήρυκας πάνω στον άμβωνα δεν εστιάζει την προσοχή του μόνο σε ένα άτομο. Το ενδιαφέρον και η φροντίδα του είναι για το ευρύ εκκλησίασμα.

Μερικές φορές τα άτομα νομίζουν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο του ποιμένα, ακριβώς όπως εκείνα τον βάζουν στο στόχαστρό τους. Όταν ένας ποιμένας στέκεται μπροστά σε ένα ποίμνιο κάθε βδομάδα, οι άνθρωποι αναπτύσσουν ένα αίσθημα στενής φιλίας μαζί του, μαθαίνουν προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή του, την οικογένειά του και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του. 

Παρόλα αυτά ακόμα κι αν ο ποιμένας γνωρίζει κάθε άτομο μέσα στο ποίμνιό του, δεν είναι δυνατό πραγματικά να συγκεντρωθεί σε καθένα ξεχωριστά με την ίδια λεπτομέρεια που το κάνουν γι' αυτόν.

Είναι εύκολο για δεκάδες ανθρώπους να γνωρίσουν καλά τον ποιμένα, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό εκείνος να γνωρίζει δεκάδες ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Συνεπώς, ορισμένοι ζουν με την ψευδαίσθηση ότι ο ποιμένας τους έχει στο στόχαστρο όταν κηρύττει, ότι θυμάται τις προσωπικές τους λεπτομέρειες με τον ίδιο τρόπο, που οι ίδιοι θυμούνται τις δικές του. 

Ο ποιμένας όμως έχει και τόσους άλλους ανθρώπους να σκεφτεί. Συμβουλεύει δεκάδες ανθρώπους, ακούει εκατοντάδες παρόμοια προβλήματα και λεπτομέρειες. Δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσει κάποιους και να κηρύξει σ' αυτούς, ενώ προσπαθεί να υπηρετήσει όλο το ποίμνιο. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που ο ποιμένας πρέπει να πει μόνο σε σένα, θα σου το πει προσωπικά, ιδιαιτέρως και όχι με ύπουλους υπαινιγμούς μέσα από το κήρυγμά του.

Εκτός απ' αυτό είναι δουλειά του Αγίου Πνεύματος να προσδίδει προσωπικό χαρακτήρα στο λόγο του Θεού σε μας, έτσι ώστε να εξετάζουμε τους εαυτούς μας και να ερευνάμε τις καρδιές μας. Όταν ο Κύριος πραγματεύεται το Λόγο Του μαζί μας, φαίνεται σαν να μιλάει ο ποιμένας κατευθείαν σε μας. Μερικές φορές το Άγιο Πνεύμα μπορεί να οδηγεί τον κήρυκα να πει άθελά του, ασυναίσθητα, πράγματα που ίσως έχουν σχέση με μας.

Η καλύτερη συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε είναι ν' ακούμε κάθε μήνυμα αντικειμενικά. Σε κάθε κήρυγμα απ' τη Γραφή, ο Θεός έχει κάτι να πει στον καθένα από μας.

Να είσαι ανοιχτός σε ό,τι ο Κύριος έχει να πει, να είσαι πρόθυμο να δεχθείς τη διόρθωση και την οδηγία Του. Η άμυνα είναι συνήθως αντίσταση σε κάποια κατηγορία.

Προσεύχομαι αυτοί οι κανόνες να σας βοηθήσουν και να σας ενθαρρύνουν στη σχέση σας με την εκκλησία.

Αν έχεις πληγωθεί εκεί, ή αν έχεις μείνει μακριά για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σας παρακαλώ, βρείτε τη χάρη του Θεού να συγχωρήσετε εκείνους που ίσως σας έχουν πληγώσει και να επιστρέψετε στην κοινωνία του λαού του Θεού.

Όσο προκλητικό κι αν φαίνεται μερικές φορές, η εκκλησία είναι το σχέδιο του Θεού για το λαό Του κι εκεί είναι που θα σε αξιοποιήσει και θα σε ωριμάσει σε ένα πλήρως εξοπλισμένο μαθητή για τη βασιλεία Του.