Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

εξουσία και καθολικισμός

Με τον όρο Καισαροπαπισμός εννοείται ο συνδυασμός της πολιτειακής (και επιχειρηματικής) κοσμικής διακυβέρνησης με την θρησκευτική εξουσία της εκάστοτε καθολικής εκκλησίας

Υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές (καισαροπαπισμόςθεοκρατία, πλουτοκρατία, παποκαισαρισμός και ιεροκρατία), με στόχο την χειραγώγηση των πιστών και ολόκληρης της κοινωνίας.


Οι σχέσεις των εκκλησιών με την εξουσία, έχουν πάρει κατά καιρούς μια ποικιλία από μορφές:


(1) O ηγεμόνας, είναι ταυτόχρονα και κεφαλή της εκκλησίας. Η εκκλησία στην υπηρεσία της αποικιοκρατίας είναι το μακρύ χέρι του κράτους, π.χ. επισκοπικοί (αγγλικανοί καθολικοί).


(2) Η εκκλησία αποτελεί μόρφωμα που ταυτίζεται με το υπάρχον καθεστώς, θεωρεί το κράτος σαν φέουδο και βρίσκεται σε οικονομική αλληλεξάρτηση με αυτό, παρεμβαίνει στις πολιτικές αποφάσεις, π.χ. σχισματικοί (ορθόδοξοι καθολικοί). 


(3) Οι εκκλησιαστικοί οργανισμοί διατηρούν την επιρροή τους στο κοσμικό σύστημα μέσα από την προώθηση των πολιτικών ιδεολογημάτων του κεφαλαίου από το οποίο εξαρτούν την επιβίωσή τους. Η εκκλησία χρησιμοποιείται από την νεοαποικιοκρατεία, π.χ. προτεστάντες, βαπτιστές (μεταρρυθμιστές καθολικοί).


(4) Οι εκκλησιαστικοί μηχανισμοί γίνονται κράτος εν κράτει αναπτύσσοντας με δικά τους οικονομικά μέσα τους μηχανισμούς υπόγειου επηρεασμού των κέντρων λήψης αποφάσεων, π.χ. ουνιταριανοί καθολικοί (ιεχωβίτες κλπ).


(5) Η εκκλησία έχει δημιουργηθεί από το καθεστώς προκειμένου να καταργηθούν και να απορροφηθούν προυπάρχουσες εξουσιαστικές θρησκευτικές οργανώσεις, με σκοπό να ελεγχθούν πιο αποτελεσματικά, π.χ. εκκλησία των αρείων (ναζιστική γερμανία), πατριωτική τριαδική εκκλησία (κίνα).


(6) Η εκκλησία ταυτίζεται με την κοινότητα την οποία και διοικεί. Αυτονομείται από την υπόλοιπη κοινωνία, μέσα από ένα μοντέλο εσωστρέφειας. Η εκκλησιαστική εξουσία έχει σαν αντικείμενο αρχικά ένα περιορισμένο κομμάτι της κοινωνίας, π.χ. οι άμις, φίλοι (ριζοσπάστες καθολικοί), μορμόνοι.  


(7) Η εκκλησία έχει την μορφή αυτοτελούς κράτους. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωτική μορφή του καθολικισμού, π.χ. παπικοί (λατίνοι). Στο σύγχρονο "χριστιανικό" κόσμο ο παποκαισαρισμός έχει απόλυτη εφαρμογή στο κράτος του Βατικανού



..το ιερατείο άλλοτε (στη διάθεση του δυνάστη).. 



ιερατείο υψηλών προνομίων..



..σήμερα κάποιοι προόδευσαν περισσότερο .. 




..και το ιερατείο που κατέχει τον θρόνο του καίσαρα..