Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Τα χαρίσματα του Πνεύματος (17)



Ενεργώντας τα χαρίσματα με αγάπη

Εάν λαλώ τας γλώσσας των ανθρώπων και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, έγεινα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και εξεύρω πάντα τα μυστήρια και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε να μετατοπίζω όρη, αγάπην δε μη έχω, είμαι ουδέν.. . . . Ακολουθείτε την αγάπην· και ζητείτε μετά ζήλου τα πνευματικά (Α’ Κορ.ιγ:1-2, ιδ:1).

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να πούμε σχετικά με την άσκηση των πνευματικών χαρισμάτων είναι ότι πρέπει να ενεργούνται με αγάπη. Ανάμεσα στα κεφάλαια ιβ και ιδ της Α΄ Κορινθίους, υπάρχει το κεφ.ιγ που είναι ολόκληρο αφιερωμένο στην αγάπη. Ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Αγίας Γραφής, συχνά το χρησιμοποιούμε σαν διδασκαλία για την αγάπη γενικότερα, και καλά κάνουμε. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πιο άμεση εφαρμογή του κεφαλαίου αυτού είναι στο πλαίσιο των πνευματικών χαρισμάτων.
Το κεφάλαιο αναφέρει κατηγορηματικά ότι τα χαρίσματα δεν έχουν καμία αξία αν δεν λειτουργούν με αγάπη. Δεν είναι στο θέλημα του Θεού, να χρησιμοποιήσει κάποιος ένα πνευματικό χάρισμα κατά τρόπο σκληρό, καταστροφικό, για να καταδικάσει, να χειραγωγήσει, να εκφοβίσει ή να αναστατώσει.
Τέτοιες εκδηλώσεις είναι είτε εντελώς ψευδείς ή καταχρώνται αυτό που  ο Θεός επιδιώκει να πετύχει. Ο μόνος σωστός τρόπος να ασκήσεις πνευματικά χαρίσματα είναι με μια καρδιά γεμάτη αγάπη για το Θεό και τους αδελφούς.
Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις «ποιμένων» και «προφητών» που παραβιάζουν την αρχή της αγάπης κατ’ εξακολούθηση. «Προφητείες» με κατάρες για θανατικό, αρρώστιες, χάσιμο δουλειάς, φόβους κτλ βγαίνουν κάθε φορά που τις «χρειαζόμαστε».
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, υποτίθεται ότι λειτουργεί κάποιο χάρισμα, που δεν έχει βέβαια σκοπό να οικοδομήσει να προτρέψει και να παρηγορήσει, αφού δεν υποκινείται  από αγάπη. Ακόμη και αν κάποια λόγια περιέχουν μια δόση αλήθειας, δεν έγιναν με λυτρωτική, εποικοδομητική διάθεση, με σεβασμό και αγάπη για όλους τους εμπλεκόμενους. Το μόνο που καταφέρνουν τέτοιες ενέργειες, είναι ζημιά στην προσωπική ζωή κάποιου αλλά και ολόκληρης συνάθροισης.