Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Το τηλεφώνημα



Η παρακάτω τηλεφωνική στιχομυθία είναι πραγματικό γεγονός που συνέβη πριν μερικές μέρες:

-        Γεια σου αδελφέ, τι έγινες, χάθηκες.
-        Ναι, ξέρεις τώρα πηγαίνω σε μια άλλη εκκλησία.
-        Σε ποια;
-        Στην ……..
-        Αδελφέ, υπάρχει το Πνεύμα του Θεού εκεί που πας;
-        Ναι.
-        Αδελφέ, υπάρχει το Πνεύμα του Θεού εκεί που πας;
-        Ναι.

-        Αδελφέ, υπάρχει το Πνεύμα του Θεού εκεί που πας;
-        Ναι.
-        Φοράνε φούστες εκεί που πας;
-        Ναι.
-        Φοράνε μαντήλι εκεί που πας;
-        Όχι.
-        Ωχ!
-        Έχουν όργανα εκεί που πας;
-        Ναι.
-        Ωχ, ωχ.

Ειλικρινά, δεν καταχωρώ τόσο ευθύνες στον εν λόγω «αδελφό», όσο σ’ αυτούς που τον δίδαξαν τι σημαίνει παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην εκκλησία!!! Δεν ξέρω το όνομά του ούτε την εκκλησία που παρακολουθεί.

Βασικά και Γραφικά, η παρουσία του Αγίου Πνεύματος είναι συνδεδεμένη με την ελευθερία, Β’ Κορ.γ:17 «Ο δε Κύριος είναι το Πνεύμα· και όπου είναι το Πνεύμα του Κυρίου, εκεί ελευθερία».

Και βέβαια αναφέρομαι στην ελευθερία, όπως την εννοεί ο λόγος του Θεού. Με το να επιβάλεις όμως στις αδελφές να φοράνε φούστες και μαντήλι, δεν επιβάλεις στο Άγιο Πνεύμα να είναι εκεί, δεν κάνεις την εκκλησία σου πνευματική!

Αλλά ας πάρουμε τα «πνευματικά σημεία» από την αρχή. Μπορεί η σεμνή ενδυμασία να είναι η ενδεδειγμένη για μια χριστιανή, αλλά δεν είναι ένδειξη παρουσίας του Αγίου Πνεύματος στην εκκλησία! Τουλάχιστον δεν υποστηρίζεται Γραφικά. 

Στην εκκλησία της Κορίνθου υπήρχαν σοβαρότερα προβλήματα από το αν φοράει φούστα μια χριστιανή, αλλά η εκκλησία αυτή κατά το συγγραφέα της Αγίας Γραφής ήταν (Α’ Κορ.α:2) «εκκλησίαν του Θεού», ήταν «ηγιασμένοι εν Χριστώ Ιησού», ήταν «προσκεκλημένοι άγιοι». Μπορεί να ήταν νήπιοι, μπορεί να είχαν χρεία γάλακτος (Α’ Κορ.γ:1-2), αλλά η μαρτυρία του Χριστού ήταν στηριγμένη μεταξύ τους και δεν έμεναν πίσω σε κανένα χάρισμα του Αγίου Πνεύματος (Α’ Κορ.α:6,7), άρα το Άγιο Πνεύμα ήταν εκεί, αν και ήταν σαρκικοί!

Όταν ο απόστολος Πέτρος γράφει στην εκκλησία και νουθετεί τις αδελφές σχετικά με την ενδυμασία τους (Α’ Πέτρ.γ:3-5), χαρακτηρίζει τους αδελφούς και αδελφές αυτής της εκκλησίας (Α’ Πέτρ.α:2) «εκλεκτούς κατά πρόγνωσιν Θεού Πατρός, διά του αγιασμού του Πνεύματος, εις υπακοήν και ραντισμόν του αίματος του Ιησού Χριστού»!

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη, η εύκολη εκδοχή, όπως κάνουν στα ορθόδοξα μοναστήρια: προκειμένου να επιτρέψουν σε μια γυναίκα που δεν είναι σεμνά ντυμένη να μπει στο μοναστήρι, στέκεται στην πόρτα κάποιος ή κάποια που μοιράζει υφάσματα για να τα τυλίξουν γύρω τους σαν φούστα, και όλα είναι μια χαρά. Ανάλογα, κάποιοι, επιβάλλοντας τη φούστα στην εκκλησία, νομίζουν ότι το Άγιο Πνεύμα θα ακολουθήσει και η εκκλησία τους θα γίνει πνευματική! 

Αγαπητοί μου, δεν γίνεται έτσι. Αντί να ρωτάτε αν οι γυναίκες φοράνε φούστες, μπορείτε να ρωτάτε αν διδάσκεται σωστά και πλήρως ο λόγος του Θεού. Αν κηρύττεται το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Αυτό είναι που σώζει και οδηγεί τους ανθρώπους στον ουρανό.

Δεύτερο «σημείο»: φοράνε μαντήλι εκεί που πας;

Ας μου δείξει κάποιος που λέει ο λόγος του Θεού ότι οι χριστιανές πρέπει να φοράνε μαντήλι κι ότι αυτό είναι σημείο της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος στο χώρο!!! Αν μου πεις να διαβάσω την Α’ Κορ.ια, σε πληροφορώ ότι εκεί δεν λέει πουθενά ότι η χριστιανή πρέπει να φοράει μαντήλι, άλλα πράγματα λέει.

Τρίτο «σημείο»: Έχουν όργανα εκεί που πας;

Δηλαδή; Εσείς δεν ψάλλετε στην εκκλησία σας, όπως μας λέει να κάνουμε ο λόγος του Θεού;

Εφεσ.ε:19 λαλούντες μεταξύ σας με ψαλμούς και ύμνους και ωδάς πνευματικάς, άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία υμών εις τον Κύριον,

Κολ.γ:16 Ο λόγος του Χριστού ας κατοική εν υμίν πλουσίως μετά πάσης σοφίας· διδάσκοντες και νουθετούντες αλλήλους με ψαλμούς και ύμνους και ωδάς πνευματικάς, εν χάριτι ψάλλοντες εκ της καρδίας υμών προς τον Κύριον.

Ιακ.ε:13 Κακοπαθεί τις μεταξύ σας; ας προσεύχηται· ευθυμεί τις; ας ψάλλη.

Ξέρεις τι σημαίνει ψάλλω στην Ελληνική γλώσσα;





Οι παραπάνω εικόνες είναι παρμένες από το λεξικό του Σταματάκου.

Ας φανταστούμε ένα πιστό, που πηγαίνει σε μια καινούρια πόλη και ψάχνει να βρει μια εκκλησία όπου θα συναθροίζεται αυτός και η οικογένειά του. Μπαίνει λοιπόν σε μία και βλέπει τις γυναίκες να φοράνε φούστες, να φοράνε μαντήλι και όταν ψάλλουν δεν έχουν μουσικά όργανα. Ωραία λέει, αυτή είναι εκκλησία, εδώ είναι το Πνεύμα του Θεού.

Άσχετα με το τι κηρύττεται, άσχετα με το τι προφητείες ακούγονται, άσχετα από τις αδελφικές σχέσεις, άσχετα από την στάση του ποιμένα απέναντι στο ποίμνιο, άσχετα....