Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αναζητώντας την αλήθεια - 032




Α.  ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ. (Ματθ.ις:13-19)
Κάποια μέρα που ο Ιησούς περπατούσε με τους μαθητές Του, Τους ρώτησε ποιος νόμιζαν οι άνθρωποι ότι ήταν. Του απάντησαν ότι μερικοί έλεγαν ότι ήταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, άλλοι ο Ηλίας, και άλλοι ο Ιερεμίας, ή ένας από τους  προφήτες. Μετά ο Ιησούς είπε : «Αλλά σείς τίνα με λέγετε ότι είμαι;»
Είναι πολύ απαραίτητο να ξέρουμε ποίος είναι ο Ιησούς γιατί ενδιαφέρεται πολύ στο τι οι άνθρωποι νομίζουν για Αυτόν. Ο Πέτρος απάντησε: «Συ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του Ζώντος». Ο Ιησούς είπε στον Πέτρο: «Μακάριος είσαι Σίμων υιέ του Ιωνά, διότι σάρξ και αίμα δεν σοι αποκάλυψε τούτο, αλλ’ ο Πατήρ μου ο εν τοις ουρανοίς. Και εγώ δε σοι λέγω, Ότι σύ είσαι ο Πέτρος, και επί ταύτης της πέτρας θέλω οικοδομήσει την εκκλησία μου, και πύλαι άδου δεν θέλουσι ισχύσει κατ’ αυτής».

Η πέτρα - θεμέλιο στο οποίο είπε ο Ιησούς ότι θα κτίσει την εκκλησία Του, δεν ήταν ο Πέτρος, αλλά ήταν η ομολογία του Πέτρου:  η αποκάλυψη που είχε λάβει από τον Πατέρα. Η πέτρα ήταν η αλήθεια για την  «ΘΕΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ». Η εκκλησία Του δεν εγκαθιδρύθηκε παρά μόνο μερικούς μήνες μετά, την ημέρα της Πεντηκοστής. Ήταν και είναι μια μεγαλειώδης εκκλησία και ο Ιησούς ο ίδιος ήταν η κεφαλή, ή ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της εκκλησίας.

Β.  ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ.
Και συνέχισε να λέει: «και θέλω σοι δώσει τα κλειδιά της βασιλείας των ουρανών, και ότι εάν δέσεις επί της γης θέλει είσθαι δεδεμένον εν τοις ουρανοίς, και ότι εάν λύσεις επί της γης θέλει είσθαι λελυμένον εν τοις ουρανοίς». Ματθ.ις:19 Ο Ιησούς προετοίμαζε τους μαθητές Του για τον ερχομό αυτής της Εκκλησίας, στην οποία ήταν αυτοί να είναι τα θεμέλια και Αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος. Εφεσ.β:20
Ο απόστολος Πέτρος ήταν αυτός που έφερε στον κόσμο το πρώτο μήνυμα αυτής της εκκλησίας του Ιησού Χριστού, και θα δούμε στο επόμενό μας μάθημα πως χρησιμοποίησε αυτά τα κλειδιά της βασιλείας καθώς άνοιγε την πόρτα της σωτηρίας στους Ιουδαίους πρώτα, μετά στους Σαμαρείτες και τελευταία σε όλους τους περιφρονημένους ειδωλολάτρες.