Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ α:8



Εγώ είμαι το Α και το Ω, αρχή και τέλος, λέγει ο Κύριος, ο ων και ο ην και ο ερχόμενος, ο παντοκράτωρ.

Εγώ είμαι το Α και το Ω, αρχή και τέλος, λέγει ο Κύριος.

Αυτή είναι η ταυτότητα του ΓΙΑΧΒΕ που πρόκειται να έρθει. Αυτός είναι ο Ερχόμενος ΙΗΣΟΥΣ ο οποίος αποκαλύπτεται στο βιβλίο αυτό.


Α & Ω, ο πρώτος και έσχατος. Τα γράμματα τοποθετούνται μαζί και σχηματίζουν λέξεις που εκφράζουν έννοιες και αλήθειες. Μας λέει ότι Αυτός είναι η Αλήθεια που εκφράζεται από το Α έως το Ω. Αυτός είναι το παν. Το περιεχόμενο της ζωής, το νόημά της. Αυτός είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Είναι ο Θεός που εκφράζεται μέσα απ’ το γραπτό λόγο, από το Α έως το Ω.

Ο Θεός είναι αόρατος, δεν μπορεί να ψηλαφιστεί, είναι Πνεύμα, όμως έκφρασε τον εαυτό Του εν Χριστώ Ιησού και γι’ αυτό Τον γνωρίζουμε δια μέσου του Χριστού, του γραπτού λόγου του Θεού που είναι από το Α έως το Ω.

Είναι ο πρώτος γιατί κάθε τι έχει σαν αφετηρία το Χριστό και είναι ο τελευταίος γιατί τα πάντα θα λάβουν τέλος σ’ Αυτόν.

ο Ων και ο Ην και ο Ερχόμενος.

Αυτή η φράση είναι παράλληλη με το α:4. Ο τίτλος αυτός αναφέρεται στον Πατέρα, ανήκει όμως και στο Γιο του Θεού, τον Ιησού Χριστό, που θα έρθει μετά των νεφελών. Φανερώνεται λοιπόν και πάλι η ιδιότητά Του ως ο ΕΓΩ ΕΙΜΙ, ο Πατήρ ο οποίος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει αιώνια αναλλοίωτος.

Εβρ.ιγ:8 ο Ιησούς Χριστός είναι ο αυτός χθές σήμερον και εις τους αιώνας.
Έτσι, ο Ιησούς θα έρθει πάλι στο όνομα και με τη δόξα του Πατέρα, σαν ο εκτελεστής του θελήματος Του και λειτουργός της θείας δύναμης του Θεού.

Ο Παντοκράτωρ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο όρος αυτός αναφέρεται στη θεότητα. Αν υπήρχε αμφιβολία πριν, τώρα είναι πεντακάθαρο.  Όπως κάποτε είπε ο Θωμάς: ”ιδού τώρα παρρησία λαλείς και ουδεμίαν παροιμίαν λέγεις”, έτσι και τώρα ο Ιησούς φανερώνει τον Εαυτό Του καθαρά, παρρησία μας λέει ότι είναι ο Πατέρας.

Ιωαν.ιδ:7-11  Δείχνει την τέλεια υποταγή των πάντων από τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Α’ Κορ.ιε:24