Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Άσχετες οι πνευματιστικές εμπειρίες των "ησυχαστών" με την χριστιανική γλωσσολαλιά..


Το  "Κέντρο Πνευματικότητας και Εγκεφάλου" που λειτουργεί στο πανεπιστήμιο της Pennsylvania, έχει σαν ερευνητικό πεδίο την σχέση της πνευματικότητας με την φυσιολογία του εγκεφάλου. Μελετούν με τελευταίας τεχνολογίας απεικονιστικά μηχανήματα, την λειτουργία του εγκεφάλου διαφόρων ανθρώπων, σε σχέση με την πνευματική κατάσταση που βρίσκονται.

Το ιατρικό ίδρυμα, έχει προϋπολογισμό 2,9 δις δολάρια και αναλαμβάνει επιστημονικές έρευνες σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας.Oπως έχει επισημάνει ο διευθυντής του κέντρου καθηγητής A.Newberg ραδιολόγος ψυχίατρος, υπάρχουν λίγοι επιστήμονες που έχουν απασχοληθεί με την καθαρά ιατρική φυσιολογία του εγκεφάλου ατόμων, την ώρα που βρίσκονται σε μια πνευματική κατάσταση, αλλά και με το πως οι πεποιθήσεις και τα πιστεύω τους, επηρεάζουν την υγεία και την συμπεριφορά τους.

Το κέντρο έχει πολλαπλές ειδικότητες ερευνητών, που ερευνούν τη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και της πνευματικότητας, από τις βιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και ιδεολογικές απόψεις. 

"Οι πεποιθήσεις έχουν επιπτώσεις σε κάθε μέρος της ζωής μας. Μας κάνουν αυτό που είμαστε. Είναι η ουσία της ύπαρξής μας. Η πνευματικότητα και η πεποίθηση, δεν είναι απαραίτητο να εξισώνονται με την θρησκευτική πίστη. Μπορούν να προέλθουν και από άλλες πηγές, όπως την καλλιτεχνική έκφραση, την περισυλλογή που προσέχει ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα ή που ακούει το ανακάτωμα της μουσικής'',  όπως υποστηρίζει ο Newberg.
 
Δηλαδή με απλά λόγια Η πίστη μας κάνει αυτό που είμαστε.

Με την βοήθεια της απεικονιστικής τεχνολογίας, ερεύνησαν πιστούς  που μιλούσαν  σε γλώσσες (γλωσσολαλία) και ανακάλυψαν μειωμένη λειτουργία των λοβών του μετωπικού εγκεφάλου τους, όταν μιλούσαν έτσι. Αυτή η περιοχή είναι που έχει ταυτιστεί με τον ανθρώπινο λόγο.

Με την τεχνολογία SPECT λοιπόν(ενιαία εκπομπή τομογραφικής φωτονικής απεικόνισης) με ακτίνες γάμμα, εξετάστηκαν πιστοί την ώρα που μιλούσαν σε γλώσσες, και αποδείχθηκε για πρώτη φορά, πως όντως δεν είχε τον έλεγχο της ομιλίας τους εκείνη την ώρα η περιοχή του εγκεφάλου τους που ταυτίζεται με τον λόγο..


Ετσι αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι η προσευχή σε γλώσσες δεν οφείλεται στο ίδιο το πρόσωπο, και επομένως δεν πρόκειται για αυθυποβολή, αλλά τον έλεγχο έχει κάποιος Αλλος. 

Ο Newberg υποθέτει ότι στην περίπτωση της γλωσσολαλιάς αναλαμβάνει τον έλεγχο της ομιλίας κάποιο άλλο τμήμα του εγκεφάλου..που όμως δεν το βρήκαν στην απεικονιστική τους μέθοδο. 

Αντίθετα η εξέταση Θιβετιανών(βουδιστών) και Φραγκισκανών(καθολικών) μοναχών και η σύγκριση στις γραμμές του εγκεφάλου τους στην διάρκεια της «περισυλλογής» τους, απέδειξε ότι είχαν μειωμένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου τους, που έχουν να κάνουν με την αίσθηση του προσανατολισμού πράγμα που δημιουργεί και το αίσθημα ένωσης με το πνεύμα που περιγράφουν. ποπροσανατολισμός και κατάληψη από πνεύμα - το γνώρισμα των πρακτικών του "ησυχασμού")

Ο Dr. Daniel Monti, επικεφαλής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Thomas Jefferson, υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος και το σώμα, είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος και ότι τώρα πλέον γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για τον άνθρωπο και τον κατανοούμε καλύτερα. Το κέντρο θεραπείας του Monti, εφαρμόζει την προσευχή σαν θεραπευτική μέθοδο στους ασθενείς του με χρόνια προβλήματα πόνου και με καρκίνο.

(Η έρευνα αυτή, εκδόθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2006 της έρευνας ψυχιατρικής: Neuroimaging, της επίσημης έκδοσης της διεθνούς κοινωνίας για την Neuroimaging στην ψυχιατρική).