Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ α:9

Εγώ ο Ιωάννης, ο και αδελφός σας και συγκοινωνός εις την θλίψιν και εις την βασιλείαν και την υπομονήν του Ιησού Χριστού, ήμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω διά τον λόγον του Θεού και διά την μαρτυρίαν του Ιησού Χριστού.

Βλέπουμε ότι η βασιλεία του Χριστού δεν είναι μόνο χαρά και θρίαμβος αλλά και θλίψη που ο καθένας πρέπει να γίνει κοινωνός όπως ο Ιωάννης, ο Παύλος και όλοι οι πρώτοι Χριστιανοί Β’ Τιμ.β:11-12. Αυτή η κοινωνία της θλίψης έρχεται όταν είμαστε ΕΝ Ιησού όπως λέει και το κείμενο.


Μετά μας λέει και για την υπομονή. Υπο-μένω = μένω κάτω από κάτι. Κάτω απ’ το βάρος της ομολογίας του Χριστού, το ζυγό του Χριστού που όταν υπομένουμε θα βγούμε οπωσδήποτε νικητές. Ας είναι λοιπόν η υπομονή μας εν Ιησού. Υπομονή σε τί;
α)  Στο να περιμένουμε τον ερχομό του Κυρίου  Β’ Θεσ.γ:5

β)  Αφού έχουμε τον ίδιο τον Ιησού να κατοικεί μέσα μας, πιστεύουμε ότι Αυτός θα μας χαρίσει τη νίκη και τη δύναμη στη ζωή. Ο Παύλος μιλά για το λόγο της υπομονής των αγίων στη Ρωμ.ε:3-4 και μάλιστα λέει ότι η θλίψη εργάζεται υπομονή.

Ο Ιωάννης λοιπόν είναι συγκοινωνός στη θλίψη, στη βασιλεία και στην υπομονή. Βλέπουμε πόσο ωραία συνδέονται αυτά τα τρία νοήματα. Αν υπομένουμε όταν περνάμε θλίψη,  θ’ αξιωθούμε να μπούμε στη Βασιλεία του Θεού. 

Γινώσκοντες ότι η θλίψις εργάζεται υπομονή, η δε υπομονή δοκιμήν, η δε δοκιμήν ελπίδα, η δε ελπίς δεν καταισχύνει, διότι η αγάπη του Θεού είναι εκκεχυμένη εν ταις καρδίαις ημών δια Πνεύματος Αγίου του δοθέντος εις ημάς. Ρωμ.ε:3

Η υπομονή όμως για την οποία μας μιλά ο Ιωάννης αντλεί ζωή από τον Ιησού γιατί είναι ΕΝ ΙΗΣΟΥ, καθώς βλέπει αυτή την όραση.  

Ο Ιωάννης βρίσκεται στο κελί μιας υγρής φυλακής στην Πάτμο εξαιτίας του λόγου και της μαρτυρίας του Ιησού. Όμως παρόλα αυτά είδε ένα από τα πιο ένδοξα βιβλία της Αγίας Γραφής, την Αποκάλυψη, μέσα σ’ αυτή τη φυλακή, δια της εν Ιησού υπομονής. Έτσι πρέπει κι εμείς να γίνουμε συγκοινωνοί των θλίψεων, της βασιλείας και της υπομονής του Ιησού.

ήμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω.

Το νησί αυτό ήταν ένα βραχώδες σχεδόν έρημο μέρος κοντά στη Σάμο, Ν.Δ. των ακτών της Μ. Ασίας. Έτσι ο Ιωάννης δεν ήταν πολύ μακριά από την Έφεσο όπου υπηρετούσε το Θεό.

Ήταν Ρωμαϊκή φυλακή τον καιρό του Ιωάννη. Η έκτασή του είναι περίπου 16 επί 10 χιλιόμετρα με υψόμετρο περίπου 250 μέτρα.

Ήταν σ’ αυτό το έρημο και ξεχασμένο θα λέγαμε νησί του κόσμου που ο Θεός αποκάλυψε τον Εαυτό Του καθώς και τα επερχόμενα σ’ αυτό τον κόσμο.