Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΕΞΟΔΟΣ - Μελέτη στη Σκηνή του Μαρτυρίου (7)



ΟΙ ΜΟΧΛΟΙ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Ι. ΟΙ ΜΟΧΛΟΙ ΣΑΝ ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ  (Έξ.κς:26-29).

Οι σανίδες συγκρατιόταν στη θέση τους από 5 ξύλινους μοχλούς καλυμμένους με χρυσάφι, κατά μήκος των πλευρών της σκηνής. Οι σανίδες έπρεπε να είναι στερεωμένες με ασφάλεια ώστε ο σκελετός να μην πέσει κάτω από δυνατό άνεμο γιατί αν συνέβαινε αυτό, τότε και όλα τα παραπετάσματα της σκηνής θα σωριαζόταν σαν μια άμορφη μάζα.

Αν η θεότητα του Ιησού μπορούσε να ανατραπεί, τότε οποιαδήποτε άλλη χριστιανική διδασκαλία θα μπορούσε να αμφισβητηθεί. Η Γραφή όμως διακηρύττει ότι ο Ιησούς θα «θέση πάντας τους εχθρούς υπό τους πόδας αυτού» (Α΄Κορ.ιε:25). Αν δεν εδραιωθεί η θεότητα του Ιησού, αν στην πραγματικότητα δεν αναστήθηκε από τους νεκρούς, κάτι που μόνο σαν ο Θεός μπορούσε να κάνει, τότε ο Παύλος λέει: «αλλ’ εάν ο Χριστός δεν ανέστη ματαία η πίστις σας έτι είσθε εν ταις αμαρτίαις υμών» και «οι κοιμηθέντες εν Χριστώ απωλέσθησαν» (Α΄ Κορινθίους ιε:17-20). Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τόσες επιθέσεις ενάντια στη θεότητα του Ιησού Χριστού, τη φανέρωση του Θεού εν σαρκί, την παρθενική γέννηση του Χριστού, τη σωματική Του ανάληψη κτλ.


Όπως οι σανίδες δεν ήταν ασφαλείς μέχρι να «δεθούν» με τους μοχλούς, έτσι και ο κόσμος δεν θα βρει ασφάλεια μέχρι να συγκεφαλαιωθούν τα πάντα κάτω από την εξουσία του Χριστού (Εφες.α:10 & Εβρ.β:8-9). Στην οικονομία του πληρώματος των καιρών «να συγκεφαλαιώση τα πάντα εν τω Χριστώ και τα εν τοις ουρανοίς και τα επί τής γής». Όταν ο Ιησούς αναλάβει τη διακυβέρνηση του κόσμου, θα εδραιωθεί μια βασιλεία που θα είναι αιώνια.

ΙΙ. ΟΙ ΜΟΧΛΟΙ ΣΑΝ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ας προσέξουμε το γεγονός, ότι ο Θεός έχει δώσει 5 χαρίσματα διακονίας για να κρατηθεί η εκκλησία ενωμένη και τα μέλη της να τελειοποιηθούν. Στην Εφεσ.δ:11,12 διαβάζουμε: «Και αυτός έδωκεν άλλους μεν αποστόλους άλλους δε προφήτας άλλους δε ευαγγελιστάς άλλους δε ποιμένας και διδασκάλους προς την τελειοποίησιν των αγίων δια το έργον τής διακονίας δια την οικοδομήν τού σώματος τού Χριστού». Χωρίς εργάτες γεμάτους με το Πνεύμα του Θεού που θα κατέχουν αυτές τις θέσεις, οι άνεμοι των ψευδοδιδασκαλιών θα εργαστούν καταστροφικά ανάμεσα στα μέλη της εκκλησίας. Πολλοί απ’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ανάγκη από ποιμένα ή από κάποιον που θα τους διδάξει, έχουν εκτραπεί απ’ το στόχο τους, φέρνοντας μεγάλη μομφή στην υπόθεση του Χριστού.

ΙΙΙ. Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ  (Ψαλμ.πδ:10)

Η Αυλή είναι σύμβολο της σταθερής και αμετάβλητης θέσης μας εν Χριστώ, ή το «μαντρί» στο οποίο βοσκός είναι ο Χριστός (Ψαλμ.ξε:4  92:13  ρ:4). Η Σκηνή περικλειόταν με ένα φράχτη από άσπρο λινό.

Υπήρχε μόνο μία Πύλη ή είσοδος στη σκηνή. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένα απολυτρωτικό σχέδιο και μόνο μία είσοδος για τη βασιλεία των ουρανών (Ιωάν.ι:7,9  Ψαλμ.ριη:20  Ιωάν. ιδ:6). Κατά τον ίδιο τρόπο, υπήρχε μόνο μία είσοδος στην Κιβωτό του Νώε που κι αυτή είναι τύπος της βασιλείας (Γεν.ς:16). Κάθε αυτοσχεδιασμός για να μπει κανείς στη βασιλεία του Θεού θα αντιμετωπίσει την απογοήτευση.

Ο Ιησούς έδωσε στον Πέτρο τα κλειδιά της βασιλείας (Ματθ.ις:19). Ο Πέτρος χρησιμοποίησε αυτά τα κλειδιά την ημέρα της Πεντηκοστής, όταν ο Κύριος τον έχρισε για να μιλήσει. Στις Πράξ.β:38-39 έδωσε οδηγίες στα πλήθη να μετανοήσουν, να βαπτιστούν στο όνομα του Ιησού και να λάβουν το Άγιο Πνεύμα. Πρέπει να χρησιμοποίησε το σωστό κλειδί, γιατί η πόρτα άνοιξε διάπλατα ώστε να επιτρέψει σε 3.000 ψυχές να μπουν (Πράξ.β:41). Το μήνυμα του Πέτρου εναρμονίζεται με το κήρυγμα των υπόλοιπων απόστόλων (Πράξ.η:16-17  ι:44-48  ιθ:5-6).