Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Αυτοπειθαρχία


Η πειθαρχία είναι χαρακτηριστικό ζητούμενο του στρατιώτη.


Β’ Τιμ.β:3 «Συ λοιπόν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού».


Είναι η ικανότητα να ελέγχεις: τον εαυτό σου, τις πράξεις σου, τη ζωή σου, το χρόνο σου, τα συναισθήματα σου, τις σκέψεις σου, σύμφωνα με τις αρχές του λόγου του Θεού.


Χωρίς ν’ αφήνεις τα συναισθήματα, τις σαρκικές επιθυμίες και τις πιέσεις του κόσμου να σε αποπροσανατολίζουν.


Πρέπει να κάνω το έργο του Θεού, ό,τι κι αν κοστίσει.



Εβρ.ι:7 «τότε είπον· Ιδού, έρχομαι, εν τω τόμω του βιβλίου είναι γεγραμμένον περί εμού, διά να κάμω, ω Θεέ, το θέλημά σου».


Να μην αφήνω πράγματα που πρέπει να γίνουν να περνάνε, έτσι…


Αν πρέπει να προσευχηθώ, να προσευχηθώ, άσχετα με το τι κάνουν οι άλλοι.


Δεν μπορώ να ζητάω συνέχεια συγνώμη.


Πολλοί έχουν καλούς στόχους, αλλά ποτέ δεν τους έφτασαν, γιατί δεν αποφάσισαν να πληρώσουν το τίμημα. Δεν μπορούν να πειθαρχήσουν τους εαυτούς τους.


Α’ Κορ.θ:24-25 «Δεν εξεύρετε ότι οι τρέχοντες εν τω σταδίω πάντες μεν τρέχουσιν, εις όμως λαμβάνει το βραβείον; ούτω τρέχετε, ώστε να λάβητε αυτό. Πας δε ο αγωνιζόμενος εις πάντα εγκρατεύεται, εκείνοι μεν διά να λάβωσι φθαρτόν στέφανον, ημείς δε άφθαρτον».


Εφες.ε:16 «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, διότι αι ημέραι είναι πονηραί».


Ο χρόνος είναι δώρο Θεού, αλλά χρειάζεται σοφία και σεβασμό γιατί τρέχει!!!


Δεν έχω χρόνο! Πάντα υπάρχει χρόνος για περισσότερα πράγματα.


Μην αναβάλεις, βάλε προτεραιότητες, αποφάσισε τι θα κρατήσεις και τι θα απορρίψεις.


Ψαλμ.90:12 «Δίδαξον ημάς να μετρώμεν ούτω τας ημέρας ημών, ώστε να προσκολλώμεν τας καρδίας ημών εις την σοφίαν».


Αν δεν προγραμματίσεις το χρόνο σου, θα το κάνει ο διάβολος.


Ματθ.κδ:45-51 «Τις λοιπόν είναι ο πιστός και φρόνιμος δούλος, τον οποίον ο κύριος αυτού κατέστησεν επί των υπηρετών αυτού, διά να δίδη εις αυτούς την τροφήν εν καιρώ; Μακάριος ο δούλος εκείνος, τον οποίον όταν έλθη ο κύριος αυτού θέλει ευρεί πράττοντα ούτως. Αληθώς σας λέγω ότι θέλει καταστήσει αυτόν επί πάντων των υπαρχόντων αυτού. Εάν δε είπη ο κακός εκείνος δούλος εν τη καρδία αυτού, Βραδύνει να έλθη ο κύριός μου, και αρχίση να δέρη τους συνδούλους, να τρώγη δε και να πίνη μετά των μεθυόντων, θέλει ελθεί ο κύριος του δούλου εκείνου καθ' ην ημέραν δεν προσμένει και καθ' ην ώραν δεν εξεύρει, και θέλει αποχωρίσει αυτόν, και το μέρος αυτού θέλει θέσει μετά των υποκριτών· εκεί θέλει είσθαι ο κλαυθμός και ο τριγμός των οδόντων».


Ματθ.κε:14 & 26 Η νύμφη δεν κοιμάται, αλλά αγρυπνεί!


Εφες.δ:1,2 «Σας παρακαλώ λοιπόν εγώ ο δέσμιος εν Κυρίω να περιπατήσητε αξίως της προσκλήσεως, καθ' ην προσεκλήθητε, μετά πάσης ταπεινοφροσύνης και πραότητος, μετά μακροθυμίας, υποφέροντες αλλήλους εν αγάπη».


Ο Θεός έχει κάτι για τον καθένα, αλλά είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε. Να καταλάβουμε ότι πλέον όλες μας οι ενέργειες πρέπει να διοικούνται από το Πνεύμα του Θεού.


Καθαριότητα, επισκευές, φυλλάδια, κήρυγμα, διδασκαλία, ευαγγελισμός, άλλες εργασίες…


Με όλη μας την καρδιά, με όλη μας τη δύναμη, ως εις τον Κύριον, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας.


Ιερεμ.μη:10 «Επικατάρατος ο ποιών το έργον του Κυρίου αμελώς…»


Ρωμ.ιβ:11 «εις την σπουδήν άοκνοι, κατά το πνεύμα ζέοντες, τον Κύριον δουλεύοντες…»


Μαλαχ.α:6 & 14 «Ο υιός τιμά τον πατέρα και ο δούλος τον κύριον αυτού· αν λοιπόν εγώ ήμαι πατήρ, που είναι η τιμή μου; και αν κύριος εγώ, που ο φόβος μου; λέγει ο Κύριος των δυνάμεων προς εσάς, ιερείς, οίτινες καταφρονείτε το όνομά μου, και λέγετε, Εις τι κατεφρονήσαμεν το όνομά σου;……….. Όθεν επικατάρατος ο απατεών, όστις έχει εν τω ποιμνίω αυτού άρσεν και κάμνει ευχήν και θυσιάζει εις τον Κύριον πράγμα διεφθαρμένον· διότι εγώ είμαι βασιλεύς μέγας, λέγει ο Κύριος των δυνάμεων, και το όνομά μου είναι τρομερόν εν τοις έθνεσι».


Ζαχ.η:2 «Ούτω λέγει ο Κύριος των δυνάμεων· είμαι ζηλότυπος διά την Σιών εν ζηλοτυπία μεγάλη και είμαι ζηλότυπος δι' αυτήν εν οργή μεγάλη».


Η τεμπελιά δεν αρέσει στο Θεό. Έβαλε τον Αδάμ να εργάζεται τον κήπο (Γέν.β:15).


Πρέπει λοιπόν να γίνουμε:

  • Υπεύθυνα άτομα (εύγε δούλε…)
  • Καλά μαθητευόμενοι (σπούδασον να….)
  • Αυξανόμενοι (καταντήσουμε στο μέτρο της ηλικίας….)

Λουκ.ιδ:28-32 «Διότι τις εξ υμών, θέλων να οικοδομήση πύργον, δεν κάθηται πρώτον και λογαριάζει την δαπάνην….».


Δεν Τον ενδιέφερε μια χαμηλού κόστους μαθητεία. Έπρεπε να λογαριάσουν το κόστος και να Τον ακολουθήσουν κανονικά.


Ο Ιησούς δεν είναι το παυσίπονο για κάθε πνευματικό ή συναισθηματικό πονοκέφαλο, αυτό είναι αναιμικό ευαγγέλιο.


Ο διάβολος κάνει εκπτώσεις για να κερδίσει τακτικούς πελάτες.


Η ερώτηση δεν είναι αν θέλουν να ακούσουν, αλλά αν χρειάζονται το ευαγγέλιο!



Πως μπορώ να αναπτύξω αυτοπειθαρχία;


Άρχισε με τα μικρά πράγματα. Άρχισε με το δωμάτιό σου. Καθάρισέ το. Μετά, διατήρησέ το καθαρό.


Όταν μερικά πράγματα δεν είναι στη θέση τους, άσκησε τον εαυτό σου να τα τοποθετείς στη θέση τους. Έπειτα κάνε το ίδιο πράγμα για όλο το σπίτι.


Να είσαι συνεπής στην ώρα σου. Αν πρέπει να είσαι κάπου σε μια ορισμένη ώρα, φρόντισε να είσαι εκεί, ακριβώς την ώρα εκείνη. Καλλιέργησε την ικανότητα να επιβάλλεσαι στις επιθυμίες σου, στις δραστηριότητές σου και στις αξιώσεις σου, έτσι που να φτάσεις στην ώρα σου.


Κάνε πρώτα τις πιο δύσκολες δουλειές. Κάνοντάς το αυτό, δεν θα σου είναι δύσκολο να τελειώσεις τις ευκολότερες όταν θα είσαι ήδη κουρασμένος.


Οργάνωσε τη ζωή σου. Κατάρτισε ένα χρονοδιάγραμμα για τις δουλειές σου και μην παρασύρεσαι από τις περιστάσεις. Χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο και κάνε μια καθημερινή λίστα με τις δουλειές που πρέπει να τελειώσεις.


Να δέχεσαι διορθώσεις. Βοηθούν στο να ασκείς περισσότερη αυτοπειθαρχία, γιατί σου δείχνουν τα πράγματα που πρέπει ν’ αποφεύγεις. Μην αποφεύγεις την κριτική, αλλά να τη δέχεσαι σαν ένα μέσο βελτίωσής σου.


Να ασκείς αυταπάρνηση. Μάθε να λες όχι στις παρορμήσεις σου. Κάπου κάπου ν’ αρνείσαι στον εαυτό σου την απόλαυση πραγμάτων που δεν είναι αυτά καθαυτά κακά, μόνο και μόνο για να γυμναστείς στην αυτοπειθαρχία. Μάθε να κάνεις αυτό που ξέρεις πως είναι σωστό έστω κι αν δεν σ’ ευχαριστεί να το κάνεις. Η άσκηση αυτοπειθαρχίας στο φυσικό τομέα θα μας βοηθήσει να πειθαρχούμε και στα πνευματικά.


Να δέχεσαι τις υπευθυνότητες. Όταν σου δοθεί ευκαιρία να κάνεις κάτι, που πρέπει να γίνει, κάνε το εθελοντικά, αν έχεις το ταλέντο γι’ αυτή τη δουλειά. Το να δέχεσαι υπευθυνότητες σε βοηθά να ασκείς τον εαυτό σου στην αυτοπειθαρχία.