Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Εργαζόμενη μητέρα



Αντίθετα από την ισχυρή αξίωση για τα «γυναικεία δικαιώματα», που οδήγησαν εκατομμύρια γυναίκες παγκόσμια, στο εργατικό δυναμικό, παιδιά εξακολουθούν να γεννιούνται.

Ίσως αυτό να μην είχε προβλεφθεί από όλες εκείνες που προτιμούσαν μάλλον μιαν επαγγελματική σταδιοδρομία, παρά να είναι η σπονδυλική στήλη της οικογενειακής ζωής.

Έτσι ένα μεγάλο ποσοστό μητέρων με παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών εργάζονται έξω από το σπίτι.  Εκατομμύρια παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι ανάγκη να βρουν καταφύγιο στη φροντίδα κάποιου άλλου. Αυτός μπορεί να είναι ένας συγγενής, ένας γείτονας ή κάποιος που οι γονείς πληρώνουν.


Ακόμη μπορεί να είναι κάποιος παιδικός σταθμός. Παρά πολλοί όμως από αυτούς τους σταθμούς έχουν απογοητεύσει τους γονείς. Επειδή οι υπάλληλοί τους πληρώνονται με χαμηλούς μισθούς, συχνά αλλάζουν εργασία. Επίσης εκείνοι που εργάζονται μόνο για τα χρήματα, δεν είναι καθόλου κατάλληλοι σαν υποκατάστατα της μητέρας. Συχνά ακούγονται περιπτώσεις - ευτυχώς όχι τόσο συχνά στη δική μας χώρα - κακομεταχείρισης παιδιών σε τέτοιους σταθμούς, γεγονός που προβληματίζει τους γονείς.

Πολλές μητέρες θα προτιμούσαν να μείνουν στο σπίτι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως αυτό είναι αδύνατο για τις περισσότερες επειδή διακινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους.

Ο μεγάλος αριθμός οικογενειών του ενός γονέα κάνει το πρόβλημα περισσότερο έντονο. Τα διαζύγια αφήνουν τη φροντίδα των παιδιών στον ένα ή τον άλλο γονέα, όμως και αυτός πρέπει να εργάζεται. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οικογένειες, που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ζήσουν με τον ικανοποιητικό μισθό του πατέρα μόνον, ωστόσο εξακολουθούν να εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, αφήνοντας τη φροντίδα των παιδιών τους σε άλλους. Αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος και οι Χριστιανοί πρέπει βεβαίως ν’ αντισταθούν στον πειρασμό να θυσιάσουν τη σωστή φροντίδα των παιδιών τους, προκειμένου να πλουτίσουν ή να έχουν μια καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Ίσως κάποιες γυναίκες ισχυρίζονται ότι δεν εργάζονται για τα χρήματα αλλά επειδή η δουλειά καταξιώνει τη γυναίκα σαν ολοκληρωμένα προσωπικότητα. Θα προτείναμε σ’ όλες αυτές να κάνουν τον εξής συλλογισμό: Θα ήθελαν άραγε να εργάζονται σε εθελοντικές απασχολήσεις, χωρίς μισθό, π.χ. σε νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, άσυλα ανιάτων κ.λπ. ιδρύματα - που κυριολεκτικά πάσχουν από έλλειψη προσωπικού; Ασφαλώς θα είχαν πάρα πολλά να κάνουν για τους ελάχιστους αδελφούς του Κυρίου! Θα δέχονταν λοιπόν να το κάνουν;.... Ας δώσουν την απάντηση απευθείας στον Θεό...

Οπωσδήποτε δεν μπορούμε ν’ αγνοήσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες. Αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για κάθε πιστή κοπέλα που εργάζεται, όταν σκέφτεται πως θα πρέπει να στερηθεί το μισθό της επειδή απόκτησε οικογένεια.

Όμως εδώ έχουμε μια ακόμη ευκαιρία που ο Θεός εκμεταλλεύεται για να μας δώσει χρήσιμα πνευματικά μαθήματα πίστης και εξάρτησης από Αυτόν. Αν ο άνθρωπος ήθελε να υποταχθεί πρόθυμα στις θεϊκές διευθετήσεις, δε θα μπορούσε άραγε ο Θεός να λύσει όλα αυτά τα καταπιεστικά προβλήματα;

Δυστυχώς μαθαίνουμε μόνο όταν δοκιμάσουμε τις άσχημες συνέπειες του εγωισμού και της απιστίας μας. παρόλα αυτά ο Θεός εξακολουθεί να είναι Κύριος και μπορούμε να Τον εμπιστευόμαστε ζητώντας την απαραίτητη χάρη για ν’ αντιμετωπίσουμε την κάθε δυσκολία.

Ο Κύριος Ιησούς μας λέει να μην ανησυχούμε για τη διατροφή και την ένδυση: «Πάντα ταύτα ζητούσιν οι εθνικοί, επειδή εξεύρει ο Πατήρ σας ο ουράνιος ότι έχετε χρείαν πάντων τούτων. Αλλά ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού, και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα θέλουσι σας προστεθή» (Ματθ.ς:32-34).

Μπορούσε άραγε να διατυπωθεί πιο απλά; Όταν εμείς ειλικρινά επιθυμούμε να έχουμε τις υποθέσεις του Θεού στην πρώτη θέση, - και η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, αναμφίβολα ανήκει στις υποθέσεις του Θεού - τότε μπορούμε να εξαρτόμαστε απόλυτα από το Άγιο λόγο Του, ότι κάθε μας ανάγκη θα την προμηθεύσει Εκείνος.

Αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου οι Χριστιανές μητέρες θα μπορούσαν ν’ αυξήσουν το μικρό οικογενειακό εισόδημα με κάποια εργασία στο σπίτι τους, ίσως φροντίζοντας τα παιδιά άλλων γυναικών που εργάζονται. Αυτό, πέρα από το οικονομικό όφελος, θα μπορούσε ν’ αποτελέσει μεγάλη ευλογία καθώς η αδελφή μας θα μπορούσε να έχει αληθινή στοργή γι’ αυτά τα μικρά. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη Χριστιανική τους διαπαιδαγώγηση, ενώ η καλή μαρτυρία της προς τις άλλες μητέρες μπορεί ν’ αποβεί πηγή ευλογίας και γι’ αυτές. Μ’ αυτό τον τρόπο η Χριστιανή μητέρα θα μπορεί να φροντίζει για τα δικά της παιδιά ενώ, ταυτόχρονα, έχει το προνόμιο να υπηρετεί και για άλλα.

Μα και όταν ακόμη δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, ο μεγάλος αριθμός παιδιών, που μένουν χωρίς γονική φροντίδα, μπορεί να γίνει ένας ιεραποστολικός αγρός για αδελφές που επιθυμούν να εκτελούν το έργο του Κυρίου.  Πολλοί από τους εργαζόμενους γονείς θα δέχονταν με χαρά αν κάποιος προθυμοποιούνταν να φροντίσει για κάποιες ώρες τα παιδιά τους και δεν θα είχαν αντίρρηση να τους διδάξουμε χριστιανικές ιστορίες και τραγουδάκια.

Αν και τα παιδιά μαθαίνουν τόσα κακά πράγματα από την τηλεόραση και την επαφή τους με τον υπόλοιπο κόσμο, οι τρυφερές καρδούλες τους χρειάζονται την αγάπη του Θεού, ο οποίος μπορεί να τα ελκύσει και να τα φέρει στη χάρη Του.

Έτσι, αν και η παρούσα κατάσταση της κοινωνίας μας είναι τρομερή, υπάρχει μια φωτεινή πλευρά που μπορεί να εκμεταλλευτούμε σαν Χριστιανοί. Κάθε άτομο που θ’ ανταποκρίνονταν σ’ αυτή την πρόκληση, θα ήταν ένα τρόπαιο για τη δόξα του Θεού. Αλήθεια πόση αιώνια ευφροσύνη περιμένει εκείνες τις γυναίκες που εργάζονται σ’ αυτή τη διακονία! Όταν δίνουμε στο Θεό την πρώτη θέση, οι αιώνιες ευλογίες μπορεί να προκύψουν κι από τις πιο δύσκολες συνθήκες.