Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ερώτηση: Πώς μπορώ να αναγνωρίσω έναν ψευδοδιδάσκαλο / ψευδοπροφήτη;





Απάντηση: Ο Ιησούς μας προειδοποίησε ότι «θέλουσιν εγερθή ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήται και θέλουσι δείξει σημεία μεγάλα και τέρατα, ώστε να πλανήσωσιν, ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς» (Ματθ.κδ:23-27, βλέπε επίσης Β’ Πέτρ.γ:3 και Ιούδα 17-18).

Η καλύτερη προστασία απέναντι στο ψεύδος και τους ψευδοδιδασκάλους είναι να ξέρεις την αλήθεια. Για να διακρίνεις ένα πλαστό πράγμα, μελέτησε το γνήσιο. Κάθε πιστός που «ορθοτομεί τον λόγο της αλήθειας» (Β’ Τιμ.β:15), και μελετάει προσεκτικά την Αγία Γραφή, μπορεί να αναγνωρίζει τις λάθος διδασκαλίες. Το «πρώτο βήμα», λοιπόν, είναι η μελέτη της Αγίας Γραφής και η σύγκριση όλων των διδασκαλιών με ό,τι λέει η Γραφή.


Ο Ιησούς είπε, «εκ του καρπού γνωρίζεται το δένδρον» (Ματθ.ιβ:33). Όταν κοιτάμε για τον «καρπό», υπάρχουν τρία συγκεκριμένα τεστ που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να καθορίσουμε την ορθότητα της διδασκαλίας:

1) Τι λέει αυτός ο δάσκαλος για τον Ιησού; Στο Ματθ.ις:15, ο Ιησούς ρωτά, «σεις τίνα με λέγετε ότι είμαι;» Ο Πέτρος απαντά, «Συ είσαι ο Χριστός ο Υιός του Θεού του ζώντος», και γι αυτή την απάντηση ο Πέτρος ονομάστηκε «Μακάριος».

Στο Β’ Ιωάν.9, διαβάζουμε, «Πας όστις παραβαίνει και δεν μένει εν τη διδαχή του Χριστού Θεόν δεν έχει· ο μένων εν τη διδαχή του Χριστού, ούτος έχει και τον Πατέρα και τον Υιόν». Με άλλα λόγια, ο Ιησούς Χριστός και το έργο της λύτρωσης είναι υψίστης σημασίας. Φυλαχτείτε από καθένα που αρνείται ότι ο Ιησούς ως προς τη θεότητά Του είναι ο Πατέρας, που υποβιβάζει τον αντικαταστατικό θάνατο του Ιησού, ή απορρίπτει την ανθρώπινη φύση Του.

Α’ Ιωάν.β:22, «Τις είναι ο ψεύστης, ειμή ο αρνούμενος ότι ο Ιησούς δεν είναι ο Χριστός; ούτος είναι ο αντίχριστος, ο αρνούμενος τον Πατέρα και τον Υιόν».

2) Κηρύττει αυτός ο δάσκαλος το ευαγγέλιο; Το ευαγγέλιο ορίζεται σαν τα καλά νέα όσον αφορά το θάνατο, την ταφή, και την ανάσταση του Ιησού σύμφωνα με τις Γραφές (Α’ Κορ.ιε:1-4). Όσο όμορφα κι αν ακούγονται τα λόγια «ο Θεός σε αγαπάει», «ο Θεός θέλει να ταΐσουμε τους πεινασμένους», και «ο Θεός θέλει να είσαι υγιής» ΔΕΝ είναι το πλήρες μήνυμα του ευαγγελίου. Όπως προειδοποιεί ο Παύλος στη Γαλ.α:7, «υπάρχουσί τινές, οι οποίοι σας ταράττουσι και θέλουσι να μετατρέψωσι το ευαγγέλιον του Χριστού».

Κανείς, ακόμα και ο μεγαλύτερος κήρυκας, δεν έχει το δικαίωμα να αλλάζει το μήνυμα που μας έδωσε ο Θεός. «Εάν τις σας κηρύττη άλλο ευαγγέλιον παρά εκείνο, το οποίον παρελάβετε, ας ήναι ανάθεμα» (Γαλ.α:9).

3) Έχει αυτός ο δάσκαλος ποιότητα χαρακτήρα που δοξάζει τον Κύριο; Μιλώντας για ψευδοδιδασκάλους, στον Ιούδα 11 λέει, «περιεπάτησαν εις την οδόν του Κάϊν, και χάριν μισθού εξεχύθησαν εις την πλάνην του Βαλαάμ, και απωλέσθησαν εις την αντιλογίαν του Κορέ». Με άλλα λόγια, ένας ψευδοδιδάσκαλος μπορεί να γνωριστεί από την υπερηφάνειά του (η απόρριψη από τον Κάιν του σχεδίου του Θεού), από την απληστία (ο Βαλαάμ προφήτευε για χρήματα), και την επαναστατικότητά του (ο Κορέ προωθούσε τον εαυτό του πιο πάνω από το Μωυσή).

Για περαιτέρω μελέτη, εξετάστε τα βιβλία εκείνα της Αγίας Γραφής που γράφτηκαν ειδικά για να πολεμήσουν τις ψεύτικες διδασκαλίες μέσα στην εκκλησία: Γαλάτες, Β’ Πέτρου, Β’ Ιωάννη, και Ιούδα.

Συχνά είναι δύσκολο να διακρίνεις έναν ψευδοδιδάσκαλο / ψευδοπροφήτη. Κι αυτό γιατί είναι «λύκος με ένδυμα προβάτου». Ο Σατανάς και οι δαίμονές του μεταμφιέζονται σε «άγγελο φωτός» (Β’ Κορ.ια:14), και οι υπηρέτες του μεταμφιέζονται σε «υπηρέτες δικαιοσύνης» (Β’ Κορ.ια:15). Μόνο αν είμαστε εξοικειωμένοι με την αλήθεια θα μπορούμε να αναγνωρίζουμε το ψεύδος.