Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ - Οι παραβολές (2)



Α. ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μερικές απ' τις παραβολές του Κυρίου μας δίδαξαν αλήθειες σχετικά με την προσευχή.  Σ' αυτές τις παραβολές διδασκόμαστε ότι ο Θεός απαντά στην προσευχή.  Θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα λάβουμε απ' Αυτόν επειδή μας αγαπάει και έχει υποσχεθεί ότι θα απαντήσει.  Ωστόσο, η έμφαση δίνεται στη σπουδαιότητα της επιμονής.  Επιμονή σημαίνει να ζητάς και να ικετεύεις με αγωνία και επίμονα, μέχρι να έρθει η απάντηση.  Ποτέ δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε ή να αφήνουμε την πίστη μας να μετακινείται μέχρι να λάβουμε από το Θεό.


Β. ΟΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

1. Ο φίλος που δανείζει στο μεσονύκτιο

Λουκ.ια:5-13

Η ιστορία: Ένας άνθρωπος είχε ένα επισκέπτη που έφτασε το μεσονύκτιο από ένα μακρινό ταξίδι.  Δεν είχε τίποτα στο σπίτι για φαγητό, έτσι πήγε σ' ένα φίλο του για να δανειστεί τρία καρβέλια ψωμί. Ο φίλος του δεν ήθελε να ενοχληθεί επειδή αυτός κι η οικογένειά του είχαν ήδη ξαπλώσει.  Αρνήθηκε να σηκωθεί για το φίλο του, αλλά τελικά το έκανε και του έδωσε το ψωμί, εξαιτίας της επιμονής του.

Αλήθειες που διδάσκονται απ' την παραβολή: Όταν επιμένουμε, ο Θεός θα απαντήσει στις προσευχές μας.  Στο εδάφιο 13 υπάρχει μια ιδιαίτερη υπόσχεση για όποιον ζητά επίμονα το Άγιο Πνεύμα.  Εάν οι γονείς δεν αρνούνται στα παιδιά τους, όταν αυτά ζητούν, "αγαθές δόσεις", ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ο Θεός θα δώσει το Άγιο Πνεύμα σ' αυτόν που επιμένει. Η έμφαση δίνεται στο "πόσο μάλλον".

2. Ο άδικος κριτής κι η επίμονη χήρα

Λουκ.ιη:1-8 β

Η ιστορία: Κάποιος κριτής δεν φοβόταν το Θεό, ούτε τους ανθρώπους. Μια χήρα ερχόταν συνέχεια σ' αυτόν ζητώντας να κρίνει τη δίκη της. Ο κριτής τελικά αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημά της, όχι επειδή φοβόταν το Θεό, αλλά επειδή κουράστηκε απ' τις συνεχείς επισκέψεις της.

Αλήθειες που διδάσκονται απ' την παραβολή: Εάν ένας άδικος κριτής μπορεί να ενεργήσει εξαιτίας της επιμονής μιας χήρας, πόσο μάλλον ο Θεός θα φροντίσει κάθε δίκαιο αίτημά μας.  Ωστόσο, Αυτός συνδέει την πίστη με την επιμονή. Προφανώς, το συμπέρασμα είναι ότι εάν κάποιος δεν πιστεύει στον Θεό δεν θα έχει επιμονή.  Ο Ιησούς ρωτά: "Πλην ο Υιός του ανθρώπου όταν έρθει, άραγε θέλει ευρεί την πίστιν επί της γης;"  Άρα, όταν ο Κύριος επιστρέψει θα σπανίζει η πίστη που οδηγεί σε επίμονη προσευχή.

Γ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Οι παραβολές της Βασιλείας διδάσκουν πολλές αλήθειες σχετικά με την αξία της σωτηρίας που μας τοποθετεί μέσα στη Βασιλεία του Θεού. Εδώ είναι μερικές απ' τις αλήθειες αυτές:
·     Ο Ιησούς έπρεπε να πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα για να αγοράσει την Εκκλησία.
·     Ο αμαρτωλός πρέπει να παραδοθεί πλήρως για να σωθεί.
·     Ο Ιησούς είναι ο πολύτιμος μαργαρίτης.
·  Η Εκκλησία στην αρχή της θα είναι μικρή, αλλά αργότερα θα έχει θαυμαστή αύξηση.

Δ.  ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

1.  Το σιτάρι και τα ζιζάνια

Ματθ.ιγ:24-30,36-43

Η ιστορία: Ένας άνθρωπος έσπειρε καλό σπόρο στον αγρό του.  Τη νύχτα, ενώ αυτός κοιμόταν, ο εχθρός του ήρθε κι έσπειρε ζιζάνια. Όταν ο σπόρος βλάστησε και τα φυτά μεγάλωσαν, υπήρχαν πολλά ζιζάνια ανάμεσα στα σπαρτά. Οι υπηρέτες του θέλησαν να τα ξεριζώσουν, αλλά ο κύριος είπε ότι αν το έκαναν, μπορεί να ξερίζωναν μαζί και το σιτάρι.  Έπρεπε να τα αφήσουν να μεγαλώνουν μαζί μέχρι τον θερισμό και τότε τα ζιζάνια θα μαζευτούν πρώτα για να καούν κι ο σίτος θα θεριστεί.

Αλήθειες που διδάσκονται απ' την παραβολή: Αυτή είναι μία απ' τις λίγες παραβολές που ο Ιησούς έδωσε το νόημά της. Να πώς την ερμήνευσε:

·     Ο αγρός είναι ο κόσμος.
·     Ο καλός σπόρος είναι οι υιοί της βασιλείας.
·     Τα ζιζάνια είναι οι υιοί του διαβόλου.
·     Ο θερισμός είναι το τέλος του κόσμου.
·     Οι θεριστές είναι οι άγγελοι.

Απ' αυτή την παραβολή διδασκόμαστε ότι πρέπει πάντοτε να είμαστε προσεκτικοί στο ξερίζωμα των ζιζανίων μήπως ξεριζώσουμε και λίγο σιτάρι μαζί. Άλλη μια αλήθεια είναι ότι σ' όλα δόθηκε μια ερμηνεία, εκτός από το "πυρ" που είναι κυριολεκτικό.

2.  Ο κόκκος  σινάπεως (σπόρος μουστάρδας)

Ματθ.ιγ:31-32

Η ιστορία: Ένας από τους μικρότερους σπόρους είναι ο σιναπόσπορος.  Κάποιος έσπειρε σινάπι στον αγρό του, το οποίο μεγάλωσε κι έγινε δέντρο τόσο μεγάλο ώστε τα πουλιά μπορούσαν να κάνουν φωλιά και να αναπαυτούν στα κλαδιά του.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Η Εκκλησία είχε μια πολύ μικρή αρχή, αλλά θα έχει μια τέτοια θαυμαστή αύξηση ώστε όλοι όσοι χρειάζονται προστασία κι ασφάλεια θα μπορούν να τη βρουν εκεί.

3. Το προζύμι κρυμμένο στο αλεύρι

Ματθ.ιγ:33

Η ιστορία: Μια γυναίκα έβαλε προζύμι σε τρία μέτρα αλεύρι (118,5 λίτρα) μέχρι που όλο το αλεύρι έγινε ένζυμο.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Το προζύμι είναι τύπος της ψευδοδιδασκαλίας.  Το Πάσχα έπρεπε να γιορτάζεται με άζυμο ψωμί. Το προζύμι φουσκώνει όλη τη ζύμη.  "Δεν εξεύρετε ότι ολίγη ζύμη κάνει όλο το φύραμα ένζυμο;" (Α'Κορ.ε:6). Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αντισταθούμε σε κάθε ψευδοδιδασκαλία.

4. Ο θαμμένος θησαυρός

Ματθ.ιγ:44

Η ιστορία: Κάποιος βρήκε ένα θησαυρό που ήταν κρυμμένος σ' έναν αγρό. Πούλησε όλα όσα είχε και ρευστοποίησε όλη του την περιουσία με μεγάλη χαρά για ν' αγοράσει τον αγρό.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Υπάρχει μια τριπλή ερμηνεία σ' αυτή την παραβολή:

Αυτός ο αγρός είναι ο κόσμος. Ο θησαυρός είναι η Εκκλησία. Ο άνθρωπος που πούλησε τα πάντα για να κερδίσει το θησαυρό είναι ο Ιησούς Χριστός. Πλήρωσε τα πάντα στο Γολγοθά, δίνοντας τη ζωή Του για την Εκκλησία.

Ο θησαυρός είναι η σωτηρία. Ο αμαρτωλός που έρχεται στον Ιησού πρέπει να παραδώσει τα πάντα στο θυσιαστήριο πριν ν' αποκτήσει το θησαυρό της σωτηρίας.

Ο αγρός είναι ο κόσμος. Ο θησαυρός που είναι κρυμμένος στον αγρό είναι οι ψυχές των ανδρών και των γυναικών. Αυτός που δίνει τα πάντα για να βγάλει το θησαυρό απ' τον αγρό είναι ο ευαγγελιστής που κερδίζει ψυχές. Για να το επιτύχει, πρέπει να βάλει τα πάντα πάνω στο θυσιαστήριο. Υπάρχει ένα τεράστιο τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για να γίνει κανείς αλιεύς ανθρώπων.

5. Ο πολύτιμος μαργαρίτης

Ματθ.ιγ:45-46

Η ιστορία: Ένας έμπορος βρήκε ένα μαργαριτάρι τόσο πολύτιμο, που άξιζε όλα όσα είχε. Πούλησε τα πάντα και αγόρασε αυτόν τον πολύτιμο μαργαρίτη.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Ο πολύτιμος μαργαρίτης είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.  Για να αποκτήσει τον Ιησού, ο άνθρωπος πρέπει να βάλει τα πάντα στο θυσιαστήριο και να παραδοθεί πλήρως σ' Αυτόν.

6. Το δίχτυ

Ματθ.ιγ:47-48

Η ιστορία: Ένα δίχτυ είναι ριγμένο στη θάλασσα κι όταν τραβιέται έξω έχει όλα τα είδη ψαριών μέσα, καλά και κακά.  Τα καλά ψάρια ρίχνονται στη βάρκα και τα κακά πετιούνται.

Αλήθειες που διδάσκει η παραβολή: Αυτή η παραβολή διδάσκει ότι όταν το ευαγγέλιο κηρύττεται, υπάρχουν πολλές διαφορετικές αντιδράσεις απ' τους ανθρώπους. Ωστόσο, πολλοί απ' αυτούς δεν μετανοούν ποτέ αληθινά αλλά βρίσκονται εκεί μόνο από συνήθεια. Την ημέρα της κρίσης όμως, θα γίνει ο τελικός διαχωρισμός.