Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

New Age



Πολύ της μόδας έγινε τον τελευταίο καιρό η λεγόμενη «New Age Movement» (Κίνηση Νέα Εποχή) όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη φτωχή μας την πατρίδα. Ξεκινώντας από την Αριζόνα των ΗΠΑ, έχει εξαπλωθεί σ’ όλο τον κόσμο δίνοντας το δικό της στίγμα μέσα σ’ όλες τις τέχνες, τη λογοτεχνία, τη γλυπτική, τη ζωγραφική και κυρίως τη μουσική.

Πτέρυγες βιβλιοπωλείων γέμισαν με συγγράμματα που παρουσιάζουν τις ιδέες της, «πνευματικά κέντρα» με παράξενα ονόματα, ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην πρωτεύουσα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα, προσφέροντας - δωρεάν ή με αδρές αμοιβές, ανάλογα με την περίπτωση -­ νέα γνώση για μια «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ», που θ' αλλάξει το πρόσωπο της γης, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους.


Ταυτόχρονα πολλά από τα λεγόμενα «οικογενειακά» περιοδικά, που τόσο εύκολα μπαίνουν στα σπίτια, δημοσιεύουν θέματα που, φανερά ή με τρόπο, μιλούν για τη νέα «πραγματικότη­τα». Αλλά τι είναι αυτή η κίνηση, που κάποιοι ήδη θεωρούν ως «τη νέα παγκόσμια θρησκεία»; Από πού μας ήρθε και πού αποβλέπει;

Οι αιώνες που πέρασαν γνώρισαν διάφορες κοσμικές δυνάμεις, όπως η Αίγυπτος, η Βαβυλωνία, η Περσία, η Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλέξανδρου και η Ρώμη. Ωστόσο, καμιά τέτοια κοσμοκρατορία δε ζήτησε να ενοποιήσει τον κόσμο μέσω μιας ιδεολογίας. Στον αιώνα μας, αντίθετα, υπήρξαν αρκετές τέτοιες προσπάθειες. Η ιδεολογία των Ναζιστών, για παράδειγμα, με τη θεωρία της ανωτερότητας της Άριας φυλής και την εξύψωση του Ουμανισμού, είναι κλασική περίπτωση. Ο Κομμουνισμός, επίσης, στην προσπάθειά του να συνενώσει τον κόσμο κάτω από την υλιστική φιλοσοφία, είναι άλλο ένα παράδειγμα. Αλλά και στον καπιταλιστικό κόσμο της Δύσης, υπάρχουν και δρουν πολλές οικουμενικές και ουμανιστικές κινήσεις, που προάγουν την ιδέα της ενότητας στην πλατύτερη έννοιά της. Πολλές από αυτές τις κινήσεις παρουσιάζονται εξωτερικά εντελώς άκακες, ενώ αρκετές δείχνουν να έχουν αξιόλογους σκοπούς και στόχους, αλλά ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) αποτελεί σήμερα το καλύτερο παράδειγμα αυτής της κίνησης προς ενότητα σε διεθνή κλίμακα. Τα κράτη, που απαρτίζουν αυτό τον οργανισμό, ήδη διαθέτουν ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν καταργήσει τους συνοριακούς και τελωνειακούς ελέγχους και προωθούν ένα σύστημα τυποποίησης που καλύπτει σχεδόν κάθε τομέα της ζωής. Υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα - ΕΥΡΩ - που αντικατέστησε τα παλιά εθνικά νομίσματα. Μάλιστα, αν και αρχικά η Ε.Ε απέβλεπε μόνο στην ένωση των χωρών της δυτικής Ευρώπης, ήδη αρκετά κράτη του ανατολικού συνασπισμού διατυπώνουν την επιθυμία τους να ενταχθούν σ' αυτήν στα επόμενα χρόνια. Η προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης είναι ήδη πραγματικό­τητα.

Ποτέ στην ιστορία δεν προηγήθηκε κάτι ανάλογο, όπου διάφορα έθνη να παραδίνονται εθελούσια σε μια κεντρική εξουσία. Αλλά γιατί το κάνουν τώρα; Διότι νομίζουν πως η ενότητα αποτελεί την καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Το πνεύμα αυτό ακολουθείται και από άλλους οργανισμούς, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, που τείνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Αλλά και στην πνευματική σφαίρα λειτουργούν ανάλογες δυνάμεις, που καλλιεργούν ένα πνεύμα «αλληλοκατανόησης, συγκρητισμού, ανοχής, προσέγγισης και αφομοίωσης» διαφόρων θρησκευτικών και φιλοσοφικών κινημάτων. Τα μηνύματα που εκπέμπονται καλούν το άτομο να στραφεί στα βάθη του, να βρει τον αληθινό εαυτό του, να τον αναγνωρίσει ως την υπέρτατη αξία και να τον λατρεύσει. Οι θρησκείες και οι αρχηγοί τους παραμερίζονται, έννοιες και αρχές που κυριάρχησαν για αιώνες, παραμερίζονται, όλα τώρα βλέπονται με διαφορετικό πρίσμα και αποκτούν διαφορετικά νοήματα. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αρχή μπορεί να βρεθεί στις διδασκαλίες μιας γυναίκας, της Έλενας Πέτροβνα Μπλαβάτσκι (Helena Petrovna Blavatsky) η οποία στα 1875 ίδρυσε στη Νέα Υόρκη τη Θεοσοφική Εταιρεία. Αυτή υποστήριζε ότι από το 1867 μέχρι το θάνατό της, στα 1891, έλαβε τηλεπαθητικές οδηγίες από «Δάσκαλους» - πνευματικά όντα εξελιγμένα σε «ανώτερα επίπεδα», όπως οι «Ιησούς, Βούδας, Μωάμεθ, Κομφούκιος» κ.λ.π. Πέρα από την εξέλιξη των δικών της διδασκαλιών, η Θεοσοφική Εταιρεία διδάσκει ότι «όλες οι θρησκείες περιέχουν κοινές αλήθειες που υπερβαίνουν τις δυναμικές διαφορές». Παρόλα αυτά, όταν η Μπλαβάτσκι έφτασε σ' αυτές τις «κοινές αλήθειες», έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση προς την ανατολική ασιατική θρησκεία και φιλοσοφία, γράφοντας: «Οι Χριστιανοί και οι επιστήμονες πρέπει να σέβονται τους Ινδούς που είναι καλύτεροι τους». Κεντρικό θέμα της κίνησης είναι ότι ο άνθρωπος αντιπροσωπεύει τη δική του σωτηρία και αυτός ο ίδιος κατέχει τη θεότητα.

Αν και η Μπλαβάτσκι είναι από δεκαετίες νεκρή, οπαδοί της υπάρχουν σε πολλές χώρες και αυξάνουν ταχύτατα σε αριθμό. Χιλιάδες ομάδες που λειτουργούν σήμερα κάτω από διάφορα ονόματα και όψεις, όλες μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία τής διαφώτισης μέσω του εαυτού και την κεντρική αντίληψη ότι «Ο Άνθρωπος είναι Θεός», προσπαθώντας να φέρουν τον κόσμο σε ενότητα κάτω από τον «Υπέρτατο», μια μεσσιανική μορφή που θα παρουσιαστεί στον κατάλληλο καιρό για να κυβερνήσει στην ουτοπία της New Age.

Μια απ΄ τις κύριες φυσιογνωμίες, που αναδείχτηκε από τη Θεοσοφία ήταν η αγγλίδα Alice A. Bailey (1880 – 1949), που μετανάστευσε στην Αμερική. Αυτή έβαλε τα θεμέλια της κίνησης της Νέας Εποχής και θεωρείται η ανώτατη ιέρεια των θεοσοφιστών. Σαν μέντιουμ που ήταν, πήρε μηνύματα από κάποιον που αποκαλείται δάσκαλος της σοφίας, το Θιβετιανό Djwal Khul.

Επιστροφή στις ρίζες! Έχοντας βιώσει τη βιομηχανική εποχή πολύ νωρίτερα και σε μεγαλύτερη ένταση απ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο, οι νέοι κυρίως Αμερικανοί στρέφονται τα τελευταία χρόνια στο παρελθόν, τις μακρινές εκείνες εποχές που η ζωή είχε άλλη ποιότητα και άλλες αξίες. Κουρασμένοι – πολύ περισσότερο από μας – από το βραχνά του ωραρίου και της βάρδιας, ενοχλημένοι από τη ρουτίνα και τη μονοτονία της σκληρής δουλειάς, αηδιασμένοι από τη συνεχώς επεκτεινόμενη μόλυνση της χώρας τους και όλου του πλανήτη μας, αφήνουν στην άκρη τον κόσμο που τους περιβάλλει και στρέφονται πια προς τα μέσα, προς τον εσωτερικό άνθρωπο. Στόχος των προσπαθειών είναι η δημιουργία μιας όσο το δυνατό περισσότερο εναλλακτικής κοινωνίας. Το ένστικτο, καταπιεσμένο επί πολλά χρόνια από τις συνθήκες της σύγχρονης εποχής, πρέπει να ξυπνήσει – κατά τους οπαδούς της Νέας Εποχής – και να μας οδηγήσει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Το σύνθημα και ο τρόπος προσέγγισης των πιστών σ’ αυτή τη φιλοσοφία είναι «αγάπη και αρμονία».

Αυτή η παράξενη συγχώνευση κοσμικών πεποιθήσεων και πνευματισμού, με επικάλυ­ψη ασιατικής θρησκευτικής φιλοσοφίας, αποτελεί το χωράφι όπου καλλιεργείται το νέο «φρούτο» της New Age, άσχετα από ονομασία και μορφή. Ακούγεται παράξενο και αντιφατικό, αλλά ο κομμουνισμός, που έφτασε σε παγκόσμια δύναμη στη Ρωσία το 1917, αν και δεν πιστεύει σε καμιά θρησκεία, παρόλα αυτά εκφράζει τον ίδιο τύπο Ουμανισμού με τη Θεοσοφία και σάρωσε τον κόσμο με την ιδεολογία του «άνθρωπου θεού», προετοιμάζοντας το έδαφος για την παραπέρα «διαφώτιση» που υπόσχεται η New Age. Το Εθνικοσοσιαλιστικό (Ναζιστικό) κόμμα της Γερμανίας δανείστηκε από τη Θεοσοφική κίνηση την ιδέα της «Ανώτερης Φυλής». Η θεωρία ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι Θεός, ταίριαζε πολύ καλά στις ναζιστικές αυταπάτες. Αν και πέρασε μισός αιώνας από την πτώση του «Τρίτου Ράιχ», η New Age που αποτελεί τη νέα ενσάρκωση της Θεοσοφικής κίνησης, βρίσκεται σήμερα σχεδόν παντού, με μυριάδες μορφές.

Μερικές ομάδες της είναι αρκετά φανερές στο πιστεύω και τους σκοπούς τους, άλλες κινούνται συγκαλυμμένα. Κάποιες είναι ενωμένες και συνωμοτικά εργάζονται για την εκπλήρωση των στόχων τους, πολλές άλλες είναι εντελώς ανεξάρτητες, ενωμένες μόνο κάτω από τις ίδιες ιδέες και σκοπούς. Επίσης, ενώ άλλες ομάδες είναι μπλεγμένες με μαγικές δραστηριότητες, άλλες παρουσιάζονται με εντελώς ανθρωπιστική όψη. Ακόμη ιδέες της New Age έχουν εισχωρήσει μεταξύ ορισμένων «χαρισματικών» κινημάτων.

Υπάρχουν επίσης ομάδες που ενθαρρύνουν λατρεία ακόμη και σε ειδωλολατρικές θεότητες, όπως τον Πάνα και τον Βισνού και τον Εωσφόρο, αλλά την ίδια στιγμή απορρίπτουν την πίστη στο Θεό των Χριστιανών ή στο πρόσωπο του Ιησού σαν κάτι περισσότερο από έναν πνευματικό «Δάσκαλο». Αυτά και μόνο θα μπορούσαν ν' αποτελέσουν απόδειξη της σατανικής επιρροής στην κίνηση New Age.

ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

Η παρουσία της New Age μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε κοινωνία στον κόσμο σήμερα, με πάρα πολλές μορφές. Μερικές φορές είναι πολύ επιδεικτικές, όπως η λατρεία Hare Krishna και η λατρεία του Rajneeshi, όμως τις περισσότερες φορές είναι πιο πανούργες και επικίνδυνες.

Η καθαρά αστρονομική εναλλαγή της εαρινής ισημερίας, η οποία περίπου κάθε δύο χρόνια περνάει δια μέσου ενός νέου αστερισμού στο ζωδιακό σύστημα, ερμηνεύεται προληπτικά από την αστρολογία ότι επηρεάζει την τύχη της γης. Στη στροφή του αιώνα η εαρινή ισημερία πέρασε  από τον αστερισμό των ιχθύων στον αστερισμό του υδροχόου.

Ο ιχθύς, ένα σύμβολο της πίστης στον Ιησού, χρησιμοποιήθηκε συχνά από τους πρώτους Χριστιανούς σαν σημείο αναγνώρισης. Λένε λοιπόν οι οπαδοί της Νέας Εποχής ότι η μετακίνηση από το ζωδιακό σημείο των ιχθύων σημαίνει ότι η εποχή του Χριστού έφτασε στο τέλος της.

Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Νέας Εποχής, ο υδροχόος θα χύσει τώρα νερό πάνω απ’ τον κόσμο για να συμβολίσει τον ερχομό ενός νέου πνεύματος. Με τη βοήθεια του διαλογισμού, της γιόγκα, της ψυχοτεχνικής κτλ. αυτό το πνεύμα θα οδηγήσει το λαό της Νέας Εποχής στη «συνειδητή εξάπλωση». Ο επιδιωκόμενος φωτισμός θα τους ικανώσει να ηγηθούν μιας ζωής χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς καμία ενόχληση.

Αστρολόγοι υποστηρίζουν ότι η γη υπέστη μια μεταμόρφωση από την εποχή του ζωδίου των Ιχθύων (που κατ' αυτούς συμβολίζουν τη Χριστιανοσύνη), στην εποχή του ζωδίου του Υδροχόου. Η εποχή των Ιχθύων, λένε, άρχισε με τη γέννηση του Ιησού, και τώρα τελείωσε. Επίσης υποστηρίζουν ότι η σταθερή ταραχή και πάλη της εποχής των Ιχθύων οφειλόταν στην Χριστιανική επιρροή, όμως τα πράγματα θα είναι περισσότερο ενωμένα και ειρηνικά στην εποχή του Υδροχόου. Ενώ αυτή η άποψη είναι ανόητη, αφού η ταραχή και πάλη διόλου δεν έλειψαν και πριν από τη χριστιανική εποχή, ωστόσο αποδείχθηκε αρκετά δημοφιλής ιδέα.

Στο βιβλίο «Η Συνωμοσία του Υδροχόου», που συχνά ονομάζεται «Βίβλος της Νέας Εποχής», η συγγραφέας Marilyn Ferguson περιγράφει τη νέα κίνηση σαν «έναν αγαθό συνασπισμό για μια νέα ανθρώπινη λειτουργία... πλατύτερη από μια μεταρρύθμιση, βαθύτερη από μια επανάσταση». Έβαλε σ' ενέργεια, λέει, την πιο γρήγορη πολιτιστική επανευθυγράμμιση στην ιστορία. Αυτή η επανευθυγράμμιση αναπαριστά «την κυριαρχία μιας καταπληκτικής κοσμοθεωρίας, που συγκεντρώνει στο σκελετό της ριζοσπαστική επιστήμη και ενόραση από αρχαιότατη αποταμιευμένη σκέψη».

Μέσω ειδικά προετοιμασμένων σκηνών σε τηλεοπτικά σήριαλ, διεγείρεται το ενδιαφέρον του κοινού για τις διδασκαλίες της New Age και τα βιβλιοπωλεία των ΗΠΑ είναι τώρα γεμάτα από βιβλία σχετικά με τη μαγεία και την Κίνηση αυτή. Όμως όχι μόνο στην Αμερική μα και σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα, υπάρχουν βιβλιοπωλεία που ειδικεύονται στην προώθηση σχετικών βιβλίων και αντικειμένων, που αγοράζονται κυρίως από νεαρά άτομα αλλά όχι μόνο.

Παιδιά και έφηβοι έχουν επηρεαστεί από τις διδασκαλίες της Νέας Εποχής μέσα από ένα μπαράζ φανταστικών παιχνιδιών, βιντεοκασετών, φιλμ, βιβλίων κόμικς και λογοτεχνίας, ατομικών και ομαδικών παιχνιδιών. Εφτά στα δέκα από τα πιο δημοφιλή φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου κατατάσσονται στις ταινίες φαντασίας. Στην κορυφή του καταλόγου είναι η ταινία «Ε.Τ.» που έδωσε ώθηση σε όλη τη νεανική φαντασίωση, με την ταινία  «Ο πόλεμος των άστρων» να έρχεται στη δεύτερη θέση.

Εκατοντάδες τίτλοι βιβλίων κυκλοφορούν σήμερα στα βιβλιοπωλεία, τα οποία, σχεδόν πάντα, παρουσιάζουν κάποιο τύπο αποκρυφισμού (επικοινωνία με τους νεκρούς, πνεύματα μαγείας, εσωτερική ενόραση, τηλεπάθεια, ιπτάμενα αντικείμενα κτλ) και μιλάνε για εξορκιστές, μάγισσες και μάγους. Μαγικές ζώνες, μαγικά ξίφη και φυλαχτά έγιναν αχώριστα αντικείμενα των νέων. Υπάρχουν βιβλία που περιέχουν σαφείς οδηγίες για το πώς ο αναγνώστης θα πετύχει υπερφυσικές δυνάμεις. Υπάρχουν «ψυχικά κέντρα» που διδάσκουν «Ταξίδια σε άλλους κόσμους» (αστρικά), φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις πόλεις και δεν διώκονται!

Η μουσική, που είναι ένα από τα συνηθέστερα μέσα επηρεασμού των μαζών, χρησιμοποιείται φυσικά από την κίνηση της Νέας Εποχής για τους σκοπούς της. Σύμφωνα με την Alice Bailey, η μουσικοθεραπεία θα ήταν μέρος της προετοιμασίας για τη Νέα Εποχή. Μουσική, ειδικά σχεδιασμένη γι’ αυτή την κίνηση, με εξωγήινους ήχους, έχει εισβάλλει στην αγορά σαν νέο είδος ψυχαγωγικής μουσικής που αυξάνει συνεχώς.

Ο μοναδικός στόχος αυτής της μουσικής είναι να περάσει άμεσες και σαφείς εντυπώσεις στον ακροατή της, να τον ηρεμήσει και να «χτυπήσει» κατευθείαν στο συναισθηματικό του κόσμο. Η διαφορά με το παρελθόν βρίσκεται στην έλλειψη κάθε περιορισμού. Ο συνθέτης της νέας μουσικής δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να αναμίξει ήχους από το περιβάλλον με ήχους συμβατικών και μη μουσικών οργάνων, σ’ ένα κράμα που η επιτυχία του εξαρτάται μονάχα από τις ικανότητες και την έμπνευσή του.

Συνθέτες τέτοιας μουσικής είναι ο Αμερικανός Φίλιπ Γκλας, ο Μάικ Όλντφηλντ, ο Ελβετός αρπίστας Αντρέας Φόλλενβάϊντερ, ο συνθέτης τζαζ μουσικής Πατ Μέθενι, οι Τάντζεριν Ντρίμ και ο δικός μας Vangelis (Παπαθανασίου). Η Λένα Πλάτωνος είναι συνθέτρια, στιχουργός και ερμηνεύτρια, στο χώρο της Ελληνικής μουσικής, που εφαρμόζει στην πράξη τη φιλοσοφία της Νέας Εποχής, γιατί έτσι νιώθει, όπως λέει η ίδια.

Στη ζωγραφική και τη γλυπτική, νέες γκαλερί έχουν ξεπηδήσει, όπου τα περίεργα, γήινα, πρωτότυπα, γεωμετρικά πολλές φορές έργα της νέας τέχνης, περίεργοι συνδυασμοί ανομοιογενών υλικών που «δένουν» το παλιό με το καινούριο, προσελκύουν πολλούς φιλότεχνους. Η έμφαση δίνεται στο περιεχόμενο και το μήνυμα που μεταδίδει το γλυπτό ή ο πίνακας είναι: «ό,τι βλέπεις, είναι ό,τι βλέπεις»!

Αξιοσημείωτος είναι ο δεσμός της Νέας Εποχής με εξέχοντες διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, η UNESKO (εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός, τμήμα του ΟΗΕ), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, η Λέσχη της Ρώμης, το Ίδρυμα Ροκφέλερ, Ίδρυμα Φόρντ, Τριμερής επιτροπή, ομάδα Bilderberg, Μασονία και ιδιαίτερα με τους Illuminati (μυστική κοινότητα που ιδρύθηκε το 1776 από τον Weishaupt με θεϊστικές και «δημοκρατικές» αρχές, οργανωμένη όπως η Μασονία).

Τα ναρκωτικά είναι ένας τρόπος για να συνδέσουν τους ανθρώπους με τη διδασκαλία της Νέας Εποχής. Ναρκωτικά που αλλάζουν τη σκέψη, όπως το LSD, προωθήθηκαν από τους πρωτεργάτες της Κίνησης στις ΗΠΑ. Σήμερα τα ναρκωτικά αναφέρονται σαν «εργαλεία για μετασχηματισμό», αν και η διαρκής χρήση τους δεν ενθαρρύνεται. Χρησιμοποιούνται απλά σαν μέσο για να αλώσουν τη σκέψη του ανθρώπου, σαν ένα πρώτο βήμα για τη μύηση και το φωτισμό.

Η αυξάνουσα κίνηση του φεμινισμού έχει στενούς δεσμούς με την πνευματικότητα της Νέας Εποχής, όπως γίνεται φανερό από την εκστρατεία κατά της υπεροχής του αντρικού φύλου. Μέρος της εκστρατείας είναι να καταργήσει το λογικό, αναλυτικό τρόπο σκέψης και να περιορίσει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων. Ο απώτερος σκοπός είναι η κυριαρχία του θηλυκού, το οποίο υποθετικά ανταποκρίνεται στο πνεύμα της εποχής του υδροχόου.

Ο φεμινισμός δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο στην απόρριψη του Θεού της Βίβλου και της δημιουργικής Του τάξης, ειδικά σε σχέση με το γάμο, την οικογενειακή ζωή και τη συγγένεια μεταξύ των φύλων.

Ενώ η φεμινιστική θεολογία προσπαθεί να παρουσιάσει το Θεό της Βίβλου συγχρόνως σαν γένους αρσενικού και θηλυκού, ή σαν απόλυτα θηλυκή θεότητα, η ριζοσπαστική φεμινιστική προφυλακή της κίνησης της Νέας Εποχής, απαιτεί την αντικατάσταση της χριστιανικής πίστης με το μύθο της θεάς Γης, της οποίας η λατρεία σήμερα ξαναζεί.

Οι σκοποί της New Age διαδίδονται από ηγετικές προσωπικότητες όπως ο Robert Muller, που με το λειτούργημά του σαν βοηθός του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ και Γραμματέα του οικονομικού και πολιτικού συμβουλίου έκανε πολλά για την επίτευξη αυτών των σκοπών.

Σύμφωνα με μυστικές οδηγίες, η Κίνηση έπρεπε να κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα μέχρι το 1975. Από κει και πέρα θα δημοσιοποιούταν και θα αποκάλυπτε την ουσία και τη φύση του «Σχεδίου» για την Τάξη του Νέου Κόσμου. Από το σημείο αυτό και έπειτα, όλα τα πρόσφορα μέσα θα χρησιμοποιούνταν, για να διαδοθούν σε όλο τον κόσμο οι αρχές της Νέας Εποχής. Αρχική τακτική ήταν να κερδισθούν πολλοί συμπαθούντες, μέσω των ειρηνιστικών, αντιπολεμικών δραστηριοτήτων. Το επόμενο βήμα ήταν να διαδοθεί «μια γεμάτη αμφισβήτηση και καταστρεπτική κριτική των θρησκειών που κηρύττουν την προσωπική αθανασία».

Τα προγράμματα της Νέας Εποχής βρήκαν τον τρόπο να συνδεθούν με επιχειρήσεις σ’ όλο τον κόσμο και με όλα τα στρώματα της κοινωνίας, περιλαμβανομένης και της χριστιανικής. Πίσω από το προσωπείο των φαινομενικά μη επιζήμιων θεμάτων, όπως υγιεινές τροφές και ηθική αξιοκρατία, οι υπεύθυνοι της Κίνησης συνήθως περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πρακτικές, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από παραλλαγές ανατολικών αποκρυφιστικών τελετών: Διαλογισμός, γιόγκα, θεραπεία με τη χαλάρωση, υπνωτισμός, ψυχική θεραπεία, ενόραση, θετική σκέψη. Οι δυο τελευταίες τεχνικές βασίζονται στην υπόθεση, ότι ο νους μέσω εισηγήσεων μπορεί να συμπληρώσει και να δημιουργήσει οτιδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει. Ιδιαίτερα η θετική σκέψη χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με αγιογραφικές παραθέσεις και αναφέρεται σαν πίστη, παρά τον αντιβιβλικό συλλογισμό ότι η «πρωταρχική δύναμη» κάθε προσώπου είναι αγαθή.

Η Κίνηση εκλαϊκεύεται με επιτυχία και έπειτα χρησιμοποιεί το ένα ενδιαφέρον μετά το άλλο, με σκοπό να διεισδύσει συστηματικά στην κοινωνία μας. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με την ολιστική εκπαίδευση, το διαλογισμό και την ψυχική άσκηση κάθε μορφής και περιγραφής, την ολιστική ιατρική, τις υγιεινές τροφές, την οικολογία, προστασία του περιβάλλοντος, δικαιώματα των ζώων, εκστρατείες για τον αφοπλισμό, σεμινάρια διοίκησης για ηγέτες στη βιομηχανία και το εμπόριο, προϊόντα για την αντιμετώπιση της πείνας και άλλα κοινωνικά ζητήματα.

Ο Εικοστός Αιώνας τελείωσε και μαζί του η Δεύτερη Χιλιετηρίδα. Όταν η Πρώτη Χιλιετηρίδα πλησίαζε στο τέλος της, διάφορες «εσχατολογικές» κινήσεις είχαν πλημμυρί­σει τις χώρες της Ευρώπης. Σήμερα παρατηρούμε παρόμοια φαινόμενα. Οι άνθρωποι ζητούν κάτι καλύτερο από το σήμερα και έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούν να νιώθουν περισσότερο ασφαλείς. Οι λαοί ψάχνουν για την αλήθεια και για απαντήσεις σε ερωτήματα που φωλιάζουν βαθιά στην ψυχή τους.

Ο γνήσιος πιστός στον Ιησού κατέχει αυτή την αλήθεια και τις απαντήσεις, όμως οι άνθρωποι του κόσμου έχουν άγνοια κι έτσι γίνονται εύκολα θύματα σε κάθε κίνηση που μοιάζει να έχει απαντήσεις. Η παρούσα στιγμή, όπου ο κόσμος νιώθει ότι μια εποχή τελειώνει για ν' αρχίσει μια καινούρια, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή στην εξάπλωση παρόμοιων κινήσεων.

Το σχέδιο που κοινοποιήθηκε στην Alice Bailey από πνεύματα, αποτελείται από μια Παγκόσμια Τάξη, από μια Παγκόσμια Κυβέρνηση και από μια Παγκόσμια θρησκεία

Ο κύριος πολιτικός σκοπός της Κίνησης είναι ο σφαιρικός έλεγχος. «Η διάλυση ή η καταστροφή των χωριστών κρατών προς το συμφέρον της ειρήνης και της διατήρησης» εκφράζεται φανερά.

Αν και μια παγκόσμια κυριαρχία είναι ο απώτερος σκοπός της Νέας Εποχής, υπάρχουν αρκετοί ενδιάμεσοι σκοποί πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής φύσης στους οποίους περιλαμβάνονται:
·        Ένα παγκόσμιο σύστημα πιστωτικής κάρτας
·        Μια παγκόσμια αρχή τροφίμων που θα ελέγχει όλα τα εφόδια
·        Ένας παγκόσμιος φόρος
·        Μια παγκόσμια επιστράτευση (παρά τις ειρηνιστικές ιδέες της Κίνησης)

Μετά τη δημοσιοποίηση της Κίνησης το 1975, φανερώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες:
·        Εγκατάσταση ενός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος
·        Αντικατάσταση της εμπορικής πίστης, που θα βασίζεται στην προσωπική ιδιοκτησία, τις μεταφορές και την κύρια παραγωγή μιας χώρας με την ιδιοκτησία ενός παγκόσμιου διευθυντηρίου.
·        Αναγνώριση του βιολογικού ελέγχου, σε παγκόσμια βάση, του πληθυσμού και των ασθενειών
·        Ένα ελάχιστο όριο ελευθερίας και κοινωνικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι για μια άμεση μεταλλαγή σε μια παγκόσμια τάξη με μια μοναδική κυβέρνηση. Οι υποστηρικτές αυτής της αλλαγής το γνωρίζουν αυτό και έχουν τις λύσεις τους. Ο Richard Gardner, μέλος του Συμβουλίου επί των Εξωτερικών Υποθέσεων και Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Παν/μιο Κολούμπια, το διατύπωσε ως εξής: «Προσπάθειες να επιτευχθεί μια στιγμιαία παγκόσμια κυβέρνηση πρέπει να αλλάξουν. Μια σιωπηλή διαβρωτική προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο, θα καταφέρει πολύ περισσότερα από τις παλιές μεθόδους τής κατά μέτωπο επίθεσης». Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται ήδη από την Ε.Ε, με αξιόλογη επιτυχία.

Μια άλλη μέθοδος είναι η λεγόμενη «Managment by Crisis» (επίτευξη του σκοπού μέσω κρίσεων), για την οποία μερικοί οπαδοί της Κίνησης New Age πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει τα γεγονότα. Αυτή περιλαμβάνει μια τριπλή τεχνική. Αρχικά ανακαλύπτουν ή δημιουργούν μια κρίση κάπου στον κόσμο. Σαν δεύτερο βήμα, φροντίζουν για την όσο γίνεται πλατύτερη γνωστοποίηση της κρίσης αυτής στο κοινό. Σαν τρίτο βήμα, όταν έχουν δημιουργήσει την επιθυμητή κινδυνολογία στα πλήθη, πάντοτε χρησιμοποιώντας δηλώσεις γνωστών επιστημόνων και ειδικών, προβάλλουν ύστερα τη δική τους λύση. Με σωστή εκμετάλλευση αυτών των «κρίσεων», η αλλαγή της διάθεσης του κοινού ή ακόμη και η αλλαγή μιας κυβέρνησης, μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μια νύχτα.

Μήπως όλα αυτά σας θυμίζουν γεγονότα από την καθημερινή ζωή; Ένα κλασικό παράδειγμα, για το πώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος, είναι η άνοδος στην εξουσία του Εθνικοσοσιαλιστικού (Ναζιστικού) κόμματος της Γερμανίας, πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κρίσεις ήταν εύκολο να βρεθούν, ο κόσμος παρασύρθηκε σε κατάσταση συναγερμού, οι Ναζί πρότειναν τις «απλές» λύσεις τους και, σαν αποτέλεσμα, ο Χίτλερ, «Ο Φίρερ», πήρε την εξουσία. Κανένας δεν πίστευε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει ένα ναζιστικό κράτος, όμως έγινε και μάλιστα με φοβερές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι κρίσεις που προβάλλονται από τα σημερινά δελτία ειδήσεων, - στη χώρα μας ζούμε ανάλογη εμπειρία «κρισεολογίας» -­ περιλαμβά­νουν το οικολογικό πρόβλημα, τους εξοπλισμούς, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, το ενδεχόμενο ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά... Οι λαοί ενδιαφέρονται γι ' αυτά τα ζητήματα και είναι πρόθυμοι να ακούσουν προσεκτικά τους «ειδικούς» όταν προτείνουν λύσεις. Αλλά τι προτείνουν οι ειδικοί; Πολλοί είναι πρόθυμοι να υποδείξουν μια Νέα Παγκόσμια Τάξη σαν τη μόνη λύση.

Συχνά ομάδες της New Age παρουσιάζονται να προωθούν τέτοιους αγαθοεργούς σκοπούς. Με τον τρόπο αυτό γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές σε «φωτισμένα» άτομα και δεν είναι σπάνιο καλοί Χριστιανοί να βρεθούν μπλεγμένοι σε κινήσεις της New Age, χωρίς να το έχουν καταλάβει. Αυτό θυμίζει την προειδοποίηση του Κυρίου, ότι στις έσχατες μέρες θα παρουσιαστούν ψευδοπροφήτες επιχειρώντας να πλανήσουν ακόμη «και τους εκλεκτούς». Είναι πολύ σπουδαίο, λοιπόν, να αποκαλυφθεί το αληθινό πρόσωπο της Κίνησης New Age πίσω από τις διάφορες ομάδες που την εκφράζουν. Αυτό δεν είναι δύσκολο αν κάποιος εξετάσει προσεκτικά τις ιδέες και τους σκοπούς τους.

ΑΛΗΘΙΝΑ «ΝΕΑ»;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα νέο στις διδασκαλίες της New Age. Όπως μαρτυρούν οι Άγιες Γραφές:, «Υπάρχει πράγμα, περί του οποίου δύναταί τις να είπη, Ιδέ, τούτο είναι νέον; Τούτο έγεινεν ήδη, εις τους αιώνας οίτινες υπήρξαν προ ημών». (Εκκλ.α:9). Οι «αιώνες οίτινες υπήρξαν προ ημών» ξεκινούν από τη δημιουργία του ανθρώπου. Τα τρία κύρια ψέματα του Σατανά συχνά επαναλαμβάνονται από τους οπαδούς της New Age: «Ο άνθρωπος είναι ως Θεός», «Η ανθρωπότητα χρειάζεται μεταμόρφωση», «Η γνώση της θειότητας του ανθρώπου είναι σωτηρία και δύναμη».

Σ' αυτά οι οπαδοί της New Age προσθέτουν και το τέταρτο μεγάλο ψέμα του Σατανά, ότι ο άνθρωπος είναι αθάνατος, με την έννοια ότι δεν πεθαίνει πραγματικά, αλλά ξαναγεννιέται χωρίς τέλος σε νέους κύκλους ζωής. Η μετενσάρκωση είναι μια αντίληψη που πηγάζει από τον Ινδουισμό και το Βουδισμό. Ο τύπος της μετενσάρκωσης βασίζεται στο πως έζησε κανείς την προηγούμενη ζωή του. Η αυτόματη πορεία του «Κάρμα» παραμένει σε ισχύ μέχρις ότου ένα πρόσωπο τελειοποιηθεί αρκετά, ώστε να μπει στη «Νιρβάνα», ένα στάδιο στο οποίο το άτομο παύει να υπάρχει.

(Γεν.γ:1-5) Στην καρδιά της πτώσης του ανθρώπου και της διαστροφής που επακολούθησε, υπάρχει η λατρεία του Εαυτού μας κρυμμένη πίσω από όρους, όπως «αυτογνωσία» και «γνώση της ανθρώπινης θειότητας». Σε πλήρη αντίθεση με όλα αυτά, ο Θεός με έμφαση διακηρύττει: «Εγώ είμαι ο Θεός, και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ» (Ησ.με).

Όλες αυτές οι ψευδοδιδασκαλίες είναι τόσο παλιές όσο και ο άνθρωπος και έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές στην ιστορία. Ωστόσο, στο γόνιμο έδαφος της σύγχρονης κοινωνίας, που κατατρώγεται από αμφισβητήσεις και σκεπτικισμό, φόβους και αβεβαιότη­τα για το μέλλον, και τη μεγάλη περηφάνια για τα ανθρώπινα επιτεύγματα, οι διδασκαλίες αυτές μέσω της Κίνησης New Age ευδοκίμησαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Σήμερα λειτουργούν πολλές σοβαρές προσπάθειες με σκοπό να ενώσουν όλο τον κόσμο κάτω από τη σημαία της ενότητας, στην «Ουτοπία της New Age». Οι σκοποί όλων αυτών των οργανώσεων - όπως είναι η ειρήνη και η ενότητα -­ ηχούν υψηλοί και ευγενείς, αν όμως λάβουμε στα σοβαρά τη Βίβλο, οι κίνδυνοι που υποκρύπτουν είναι αληθινοί και τρομακτικοί. Οι Γραφές μάς προειδοποιούν και οι Χριστιανοί πρέπει να είναι ενήμεροι τόσο για τη δική τους ακεραιότητα, μα και για να διαφωτίζουν άλλους, ανύποπτους, για τις συνέπειες που συνεπάγεται η άγνοια των θείων εντολών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο μεγάλος ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ, ο Σατανάς, επιδίδεται στις μέρες μας σε μια ακόμη προσπάθεια παραχάραξης της αλήθειας. Όπως έκανε πάντοτε, προσφέροντας στην ανθρωπότητα κάλπικα υποκατάστατα, θεούς αντί του Θεού, αντίχριστους αντί του Χριστού, ψευδαποστόλους και ψευδοπροφήτες αντί των αληθινών αποσταλμένων του Κυρίου, προετοιμάζει τώρα και την ΨΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ, προσπαθώντας να παρασύρει την προσοχή της ανθρωπότητας μακριά από την Ευλογημένη και Επικείμενη Βασιλεία του Θεού, που όλοι οι πιστοί περιμένουμε.

Το βιβλίο της Αποκάλυψης (κεφάλαιο ς), όπου περιγράφονται αλληγορικά σκηνές των έσχατων καιρών με τη μορφή τεσσάρων ιππέων, φαίνεται να αποκτά κάποιο ιδιαίτερο νόημα στο πρόσωπο της New Age. Πιο συγκεκριμένα, εκείνος ο πρώτος ιππέας, που έρχεται πάνω σε ίππο λευκό, πάρα πολύ μοιάζει με τα μηνύματα της New Age. Το λευκό γενικά συμβολίζει το καθαρό, το αγνό και το ειρηνικό! Μερικοί ερμηνευτές, παρασυρμένοι από τέτοιες σκέψεις, έφτασαν μέχρι του σημείου να θεωρούν αυτόν τον πρώτο ιππέα της Αποκάλυψης σαν τον ίδιο το Χριστό κατά τη Δεύτερη Παρουσία Του. Όμως οι συνέπειες που ακολουθούν την πορεία του, και εικονίζονται με τους τρεις άλλους ιππείς και τους ίππους τους (πόλεμος, πείνα, θάνατος), ενισχύουν την αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή εδώ εικονίζεται μια πλαστή ειρηνική εποχή, μια «καλή» περίοδος, που όμως επιβάλλεται με «τόξο» και η οποία γρήγορα θα ξεσκεπαστεί και θα μοιράσει τους πικρούς καρπούς της.

Βέβαια, δεν είναι σκοπός αυτού του άρθρου να προσεγγίσει εσχατολογικά ζητήματα. Σήμερα διαγράφεται γύρω μας ο κίνδυνος της απάτης και της πλάνης. Ίσως το τελευταίο, οπωσδήποτε ένα από τα τελευταία, χαρτιά που έχει να παίξει ο Διάβολος, στην προσπάθειά του να ματαιώσει τις βουλές του Ύψιστου. Θα βρεθούν σοβαροί άνθρωποι να τον ακολουθήσουν; Πείρα χιλιάδων ετών, βοηθά τον πατέρα του ψεύδους και τα όργανά του να χρησιμοποιήσουν τις καλλίτερες και αποτελεσματικότερες μεθόδους, διαδίδοντας ψεύτικες υποσχέσεις και «αιρέσεις απωλείας» (Β’ Πέτρ.β:1).

Χρειάζεται σοβαρότητα και αγρύπνια για να μπορέσει κάποιος να διακρίνει αμέσως τις πονηρές αυτές αποκλίσεις από την αλήθεια του Ευαγγελίου. Σίγουρα η ασφαλέστερη στάση των πιστών είναι η αποχή από κάθε τι που μολύνει. Δεν είναι έργο μας να παρακολουθούμε τους απολυμένους και να διερευνούμε τους δρόμους τους. Ας είμαστε μόνο πληροφορημένοι για να μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιο άτομο καλής θέλησης που ίσως αποτελεί υποψήφιο θύμα του αρχαίου ανθρωποκτόνου εχθρού. Στο κείμενο που ακολουθεί, παρουσιάζονται σημεία αναγνώρισης της New Age για εύκολη ανακάλυψη των φορέων της.

ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ NEW AGE

Η κίνηση New Age θα είναι η κυρίαρχη άποψη ζωής στα επόμενα χρόνια. Συνδυάζοντας στοιχεία ανατολίτικου μυστικισμού, πραγματισμού, ευσεβισμού και εμπειρισμού, είναι ραμμένη στα μέτρα της εποχής που έρχεται.

Όμως δεν πρόκειται όλοι οι θεσμοί, οι θρησκευτικές οργανώσεις, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της Νέας Εποχής να παρουσιαστούν με την επιγραφή «New Age» φανερή στην κοινή θέα. Πώς λοιπόν θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από μια κίνηση που συχνά εκφράζεται τόσο έξυπνα μέσα από τη λαϊκή κουλτούρα; Εδώ παρουσιάζονται 10 αναγνωριστικά σημεία που θα πρέπει να μας κάνουν προσεκτικούς.

1.ΟΝΟΜΑTA

Η κίνηση της New Age παρουσιάζεται πίσω από διάφορες ονομασίες, όπως Συνασπισμός του Υδροχόου, Νέα Συνείδηση, Νέα Ανατολικολογία, Ουμανισμός, Κοσμική Συνείδηση, Μυστικός Ουμανισμός, Κίνηση της Ανθρώπινης Δυναμικής, και Αγιαστική Κίνηση Υγείας, για να αναφέρουμε μερικά.

2. ΥΠΟΒΛΗΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Ανάμεσα στις πιο αγαπημένες λέξεις της Νέας Εποχής περιλαμβάνονται όροι όπως αφύπνιση, επικέντρωση, συνειδητότητα, κοσμική ενέργεια, διαφωτισμός, δύναμη της ζωής, κοσμικό χωριό, αγιαστικός, ανθρώπινο δυναμικό, δικτύωση, πλανητική όραση, διαστημόπλοιο γη, συνεργητικός, υπερφυσικός, μεταμορφωτικός και υπερπροσωπικός.

Βέβαια δε σημαίνει πως καθένας που χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις είναι οπωσδήποτε οπαδός της New Age, όμως η συχνή χρήση τους από αυτούς είναι ισχυρό ενδεικτικό σημάδι.

3. ΣΥΜΒΟΛΑ

Στα σύμβολα που χρησιμοποιεί η New Age περιλαμβάνονται το ουράνιο τόξο, η πυραμίδα, το τρίγωνο, ένα μάτι μέσα σε τρίγωνο, ο Πήγασος, ομόκεντροι κύκλοι, ακτίνες φωτός, ο αγκυλωτός σταυρός (σβάστικα), το γιν και γιανγκ (τα γνωστό ανατολίτικα σύμβολα του φωτός και σκότους που περιβάλλονται σ' ένα κύκλο) και ο μονόκερως. Και εδώ θα πούμε πως η χρήση αυτών των συμβόλων δεν αποδεικνύει υποχρεωτική σύνδεση με τη New Age όπως και όταν κάποιος κρεμά ένα σταυρό στο λαιμό του δε σημαίνει ότι είναι Χριστιανός. Είναι μάλιστα ατυχές ότι μερικά από αυτά τα γνωστά σύμβολα, όπως το ουράνιο τόξο, άλλοτε είχαν χρησιμοποιηθεί και σαν χριστιανικά. Κρύσταλλοι - σε ποικίλα μεγέθη και χρώματα, που πωλούνται σε διάφορα καταστήματα -­ είναι ίσως τα πιο κοινά σύμβολα της Νέας Εποχής. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να σύρει κανείς μια γραμμή ανάμεσα στις διδασκαλίες της και του μυστικισμού. Σε πολλά σημεία αλληλοεπικαλύπτονται. Έτσι αρκετά σύμβολα, - όπως το κεφάλι του τράγου και η πεντάλφα, για παράδειγμα -­ είναι κοινά στις δύο κινήσεις.
                            
4. ΑΠΡΟΣΩΠΗ ΔΥΝΑΜΗ

Όταν ο Θεός αναφέρεται σαν ένα απρόσωπο Όν (που κατά οποιοδήποτε τρόπο μπορεί να ταυτίζεται με τον κόσμο ή την ενέργεια) ή ως ένα δυναμικό άπειρο, ένας συνεχώς μεταλλασσόμενος Θεός, τότε πιθανόν να έχετε μπροστά σας έδαφος της New Age. (Λυπηρό να το πει κανείς, όμως πολλοί αποκαλούμενοι «χριστιανοί», μεταξύ τους και κάποιοι εκτιμώμενοι κήρυκες, μιλούν για το Θεό με παρόμοιο τρόπο).

5. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Ίσως πρέπει να προσεχτεί πόσο πολλές ταινίες, τραγούδια, διαλέξεις, φιλολογία, ακόμη και επαγγελματικά σεμινάρια, υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος κατέχει «απεριόρι­στο δυναμικό». Αυτό, με κατάλληλη λογική επεξεργασία, έρχεται να υποστηρίξει την άποψη ότι ο άνθρωπος είναι θείος.

6. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ

Το σκεπτικό της New Age είναι βασικό μια μορφή ουμανισμού. Οι οπαδοί της πιστεύουν στη βασική καλοσύνη του ανθρώπου μέχρι του σημείου της θεότητας. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε διδαχή που δίνει έμφαση στην καλοσύνη του ανθρώπου ή αγνοεί την πραγματικότητα και τη σημασία της αμαρτίας.

7. ΜΑΓΕΙΑ

Δάσκαλοι και βιβλία που μιλούν για τη δυναμική του ανθρώπου, υποκρύπτουν σύγχρονες μορφές μαγείας. Η μαγεία μπορεί να οριστεί ως η προσπάθεια κάποιων να χειρίζονται και να επηρεάζουν αντικείμενα, πρόσωπα ή γεγονότα μέσω της θέλησης ή της σκέψης τους. Το να «οραματίζεται» και να «φαντάζεται» κάποιος ένα γεγονός που επιθυμεί να συμβεί, είναι βασική πρακτική στη μαγεία. (Αυτό δε σημαίνει, φυσικά, ότι το να προσεύχεται και να προσδοκά κάποιος μια έκβαση, είναι μαγεία).

8. ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ

Γενικά, όταν οι οπαδοί της New Age (και πολλοί φιλελεύθεροι χριστιανοί) μιλούν για το Χριστό, δεν αναφέρονται στον ιστορικό Ιησού, που περιγράφει η Καινή Διαθήκη. Όταν αντίθετα μιλούν για τον ιστορικό Ιησού, συνήθως αναφέρονται σ' Αυτόν μόνο σαν μία από τις πολλές «μεσσιανικές» μορφές της ιστορίας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί κάθε φορά που κάποιος αναφέρεται στον Ιησού Χριστό σαν «πνεύμα Χριστού» ή «συνείδηση Χριστού».

9. ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η σκέψη της New Age τονίζει τη χρήση συναισθημάτων για τον προσδιορισμό της αλήθειας. Η ηθοποιός Shirley Mac Laine, που είναι από τις κυριότερες προπαγανδί­στριες της, παραδέχτηκε πως η ίδια δεν είχε καμιά απόδειξη μετεμψύχωσης, όμως ένιωθε ότι πρόκειται για αλήθεια. Ο μυστικισμός είναι προσφιλής σ' εκείνους που θέλουν να αγνοούν τις λογικές τους λειτουργίες. Οι οπαδοί της New Age ζητούν να παραμερίσουμε τη λογική, ενώ αντίθετα ο Θεός μας ενθαρρύνει να Τον αγαπούμε με όλη μας την καρδιά, την ψυχή και τη διάνοια. (Ματθ.κβ:37-38).

10. ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η κίνηση της New Age πιστεύει στην ενότητα όλων των θρησκειών και τη συνεργασία όλων των κυβερνήσεων. Με τον τρόπο αυτό οι οπαδοί της αποτελούν ισχυρή δύναμη πίσω από τις ειρηνιστικές και τις οικουμενικές κινήσεις.