Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

η οργάνωση του ψέματος

Ποικίλες διδασκαλίες λειτουργούν σαν «δούρειος ίππος» εκεί που το «μακρύ» χέρι της εκκλησιαστικής εξουσίας δεν μπορεί να φτάσει εύκολα.
Εμφανίζονται με βιβλικό μανδύα ώστε οι διδαχές τους να είναι περισσότερο εύπεπτες μέσα από μια φαινομενικά γνήσια ευαγγελιστική διάθεση. Η μεθοδολογία τους είναι οι τετριμμένες αποστροφές για το φαρισαικό εκκλησιαστικό σύστημα με στόχο να εξασφαλίσουν την αποδοχή του αναγνώστη.

Στη συνέχεια όμως τον οδηγούν σε κάποια παραλλαγή του συστήματος δι άλλης οδού,εφόσον το «ερμαφρόδιτο» είναι που αποπροσανατολίζει πιο μεθοδικά και επικίνδυνα.
Η πιο συνηθισμένη απάτη είναι η προσπάθεια αποδοχής της παράδοσης των «πατερικών» κειμένων σε βαθμό που πολλές φορές ξεπερνάει τους καθολικορθόδοξους πρώτους διδάξαντες. 
Αρχικά προτείνουν επιστολές και βιβλία πού δεν έχουν κακοδοξίες, άλλα η ανάγνωσή τους δεν προσθέτει τίποτα στο λόγο του Θεού. Ο σκοπός είναι να θεωρηθούν οι συγγραφείς τους ομότιμοι ή και εγκυρότεροι των αποστόλων

Στο επόμενο στάδιο προτείνουν βιβλία και γνώμες των ίδιων ή άλλων συγγραφέων, τα οποία όμως είτε περιλαμβάνουν διδαχές αντίθετες της Γραφής, είτε έχουν άγνωστη προέλευση και έχουν χαρακτηριστεί ψευδεπίγραφα, είτε έχουν γραφτεί μετά τον τέταρτο αιώνα και παρουσιάζονται σαν πρωτοχριστιανικά, είτε είναι κείμενα γνωστών συγγραφέων πού έχουν κακοποιηθεί βάναυσα επί χρόνια στις βιβλιοθήκες των μοναστηριών...
Ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι και αυθεντικές απόψεις εκκλησιαρχών πού όμως χαρακτηρίστηκαν αιρετικοί η σχισματικοί στην εποχή τους (Ιππόλυτος, Τερτυλιανός). 
Τα παρουσιαζόμενα σαν "πατερικά" κείμενα, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν τον απλό και καθαρό Λόγο του Θεού ,αλλά πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκα συγγράμματα που μάλλον αυτά τα ίδια έχουν ανάγκη ερμηνείας ..

Δεν έχουν γραφεί και πολλά ερμηνευτικά αναγνώσματα τους δυο πρώτους αιώνες. Ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στους διωγμούς. Η ιστορική εμπειρία όμως δείχνει το αντίθετο. Οταν μια θρησκευτική ή πολιτική ή κοινωνική ομάδα διώκεται,αυξάνει το συγγραφικό της έργο.

Επομένως ο λόγος που οι χριστιανοί απέφευγαν την συγγραφή νέων αναγνωσμάτων ήταν ακριβώς επειδή τα λόγια του Κυρίου και οι επιστολές των αποστόλων τους ήταν αρκετά.Η υπο δίωξη εκκλησία, σε αντίθεση με το μεταγενέστερο εκκλησιαστικό κυριαρχικό μόρφωμα δεν δείχνει να έχει σε εκτίμηση τους διανοούμενους και την ανθρώπινη σοφία
Ποιο ήταν το κίνητρο λοιπόν των περισσοτέρων «πατέρων»; Κυρίως η διάδοση νεωτερισμών, και προσωπικών απόψεων..Οι δογματικές διαφοροποιήσεις και η χριστολογία του Λόγου  ξεκίνησαν από εκείνους που είχαν σε χαμηλή εκτίμηση την αποστολική παράδοση. 
Σε αυτό άλλωστε φαίνεται ότι μοιάζουν στους τωρινούς «νέους πατέρες», στην αυτοπροβολή και στην φιλοδοξία.
Αφού εν τέλει το θύμα τους πελαγώσει στα δυσνόητα "πατερικά" αναγνώσματα (που αλληλοαναιρούνται), έχει ανάγκη από νέους σοφούς "πατέρες" που θα ερμηνεύσουν τα κείμενα των προηγούμενων..Ετσι δημιουργούν μια άχρηστη βιβλιογραφία για ανύπαρκτες ανάγκες, μια ερμηνευτική παράδοση βασισμένη στη φιλοσοφική εμπέδωση του ψέματος..  
Ο μοναδικός τους στόχος είναι να σε απομακρύνουν από την Γραφή. Θα τους αναγνωρίσετε από τα "επιχειρήματά" τους:
 "ΜΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ, ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ, ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΠΑΤΕΡΕΣ. ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΤΣΙ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΤΟΧΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ !.."