Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Αναζητώντας την αλήθεια - 028




ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ



Α. Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ 400 ΧΡΟΝΩΝ

Το προηγούμενο μάθημα τελείωσε με την αποκατάσταση του υπόλοιπου της Ιερουσαλήμ και ακολούθησαν 400 χρόνια σιωπής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν ακούστηκαν προφήτες ούτε γράφτηκε κάτι θεόπνευστο. Πολλές αλλαγές συνέβησαν στα ήθη και έθιμα και τις θρησκευτικές αντιλήψεις των Εβραίων αυτό το διάστημα. Ο βασανισμός τους κάτω από την ξένη κυριαρχία δυνάμωναν μέσα τους την ελπίδα για τον αναμενόμενο Μεσσία. Το σχέδιο του Θεού για τους Εβραίους να αποτελέσουν ένα έθνος - μοντέλο και ένα παράδειγμα για τους ειδωλολατρικούς λαούς που ζούσαν γύρω τους διαφοροποιήθηκε ώστε να τους χρησιμοποιήσει για να προετοιμάσει τον δρόμο για τον Γιο Του, τον Ιησού Χριστό.


Το επίκεντρο της κυριαρχίας του κόσμου μετατοπίστηκε, επίσης, αυτή την περίοδο. Όταν ο Ιούδας φέρθηκε αιχμάλωτος στην Βαβυλώνα, αυτοί που κυριαρχούσαν στον κόσμο ήταν οι Βαβυλώνιοι. Στη διάρκεια της εβδομηντάχρονης αιχμαλωσίας η παγκόσμια εξουσία πέρασε στους Μήδους και τους Πέρσες. Η κυριαρχία τους κράτησε μέχρι το 331 π.Χ. και μετά η Ελλάδα έγινε η κυρίαρχη δύναμη. 100 χρόνια περίπου μετά την πτώση της Ελλάδας υπήρχε ένα ανεξάρτητο Εβραϊκό κράτος με βασιλείς τους Μακκαβαίους, οι οποίοι ήταν μια ιερατική οικογένεια που ασκούσε την εξουσία. Το 63 π.Χ. πήραν την εξουσία οι Ρωμαίοι και ο Ιούλιος Καίσαρας αναγορεύθηκε αυτοκράτορας της Ρώμης. Μετά το θάνατό του, ο Ηρώδης ο Μέγας έγινε βασιλιάς των Ιουδαίων. Με σκοπό να προσελκύσει τους Εβραίους έκτισε πολλά δημόσια κτίρια κι ανάμεσά τους ένα καινούριο Ναό, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε την εποχή του Ιησού.

Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο ίδιος που δολοφόνησε όλα τα αρσενικά μωρά στη Βηθλεέμ μετά τη γέννηση του Ιησού. Υπήρξαν πέντε άνδρες στην Ηρωδιανή οικογένεια.

Β.  ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ

Παρόλο που ο Μαλαχίας, ο τελευταίος προφήτης της Π. Διαθήκης, είχε προφητεύσει για έναν απεσταλμένο που θα σταλεί να ετοιμάσει την οδό για τον ερχόμενο Λυτρωτή και ο Ησαίας είχε επίσης προφητεύσει ότι θα ακουγόταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» για να ετοιμαστεί η οδός για τον Κύριο, ωστόσο οι Εβραίοι δεν ήξεραν σχεδόν τίποτε για την μεγάλη αποστολή που εκπλήρωσε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Διάβ. Ησ:μ:3 και Μαλ.γ:1 Όπως ο Ιωάννης στάλθηκε να προετοιμάσει την οδό για την πρώτη έλευση του Ιησού Χριστού, έτσι και σήμερα στην εποχή μας, αγγελιοφόροι στέλνονται μέσα στα σπίτια των ανθρώπων να διακηρύξουν ότι ο Ιησούς Χριστός επιστρέφει σύντομα για να πάρει την εκκλησία Του.

Η γέννηση του Ιωάννη του Βαπτιστή αναγγέλθηκε στον ηλικιωμένο πατέρα του τον Ζαχαρία, ο οποίος ήταν ιερέας από έναν άγγελο, ενώ υπηρετούσε μέσα στο Ναό. «Και η γυνή σου Ελισάβετ θέλει γεννήση υιόν εις σε και θέλεις καλέση το όνομα αυτού Ιωάννην... και πολλοί θέλουσι χαρή δια την γέννηση αυτού». Έξι μήνες αργότερα, ο ίδιος άγγελος, ο Γαβριήλ εμφανίστηκε σε μια παρθένο που την έλεγαν Μαρία στην πόλη της Ναζαρέτ για να αναγγείλει τη γέννηση του Μεσσία.

Από τη στιγμή που ο Ιωάννης ήταν σε θέση να καταλαβαίνει, διδάχτηκε να αρνείται τον εαυτό του. Ο άγγελος είχε δώσει οδηγίες στον πατέρα του ότι ο γιος του δεν θα πιει κρασί, ούτε άλλο δυνατό ποτό αλλά θα πληρωθεί με το Άγιο Πνεύμα από την κοιλιά της μητέρας του. Τα τραχιά ρούχα του από δέρματα ζώων και τρίχες καμήλας και η τροφή του, που ήταν ακρίδες και άγριο μέλι δεν είναι τα στοιχεία που έκαναν μεγάλο τον Ιωάννη, αλλά αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η πολυτέλεια και η εντρύφηση σε απολαύσεις δεν είχαν θέση στην προετοιμασία του άνδρα τον οποίο ο Χριστός αποκάλεσε «τον μεγαλύτερο από τους υιούς των ανθρώπων». Αυτός που καταδικάζει τον κόσμο δεν πρέπει να δεσμεύεται από πράγματα αυτού του κόσμου. Συχνά μιλάμε για την ανάγκη να υπάρχει ένα καλό περιβάλλον για τα παιδιά και τους νέους μας και εννοούμε «όλες τις ευκαιρίες που μπορούν τα χρήματα να προσφέρουν, μικρές ευθύνες και καθόλου αυτοπειθαρχία». Αυτό, σίγουρα, δεν ήταν το περιβάλλον του Ιωάννη.

Γ.  ΤΙ ΚΗΡΥΞΕ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ

Ποτέ δεν υπήρξε θαυμαστή ζωή και μεγάλη μαρτυρία κάποιου χωρίς να υπάρχει και μεγάλη όραση σ’ αυτόν τον άνθρωπο. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής έσεισε τον κόσμο με την πίστη του. Η έλλειψη όρασης απειλεί να νεκρώσει το λόγο που ακούγεται από τους άμβωνές μας σήμερα. Ο Ιωάννης κήρυξε ότι η Βασιλεία του Θεού πλησιάζει, ότι οι άνθρωποι έπρεπε να μετανοήσουν από τις αμαρτίες τους και να βαπτιστούν και ότι ο Χριστός θα ερχόταν σύντομα. Διάβ. Μαρκ:α:4-8 

Το κήρυγμα του Ιωάννη του Βαπτιστή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο σχέδιο της σωτηρίας. Κήρυττε τη μετάνοια και το βάπτισμα στο νερό και μιλούσε γι’ Αυτόν που θα ερχόταν μετά απ’ τον ίδιο ο οποίος θα τους βάπτιζε με Πνεύμα Άγιο και φωτιά, τον Ιησού Χριστό. Το σχέδιο του Θεού από την δημιουργία του κόσμου δόθηκε στον άνθρωπο λίγο πιο καθαρά. Τα πλήθη μαζεύονταν ν’ ακούσουν τον Ιωάννη, αλλά στον καθένα τους έλεγε: «Μετανοείτε, γιατί πλησίασε η Βασιλεία των ουρανών». Οι πολιτικοί, οι δικηγόροι, οι γραμματείς, οι Φαρισαίοι, οι οποίοι ήταν αυστηροί θρησκευτικοί ηγέτες, οι στρατιώτες ακόμα και ο ίδιος ο βασιλιάς άκουγαν όλοι τους το ίδιο μήνυμα για μετάνοια και ότι έπρεπε να φέρουν καρπούς άξιους της μετάνοιας. Το κήρυγμα στον Ηρώδη και τη γυναίκα του κόστισε στον Ιωάννη τη ζωή του. Όταν τους είπε ότι δεν ήταν νόμιμο να είναι γυναίκα του Ηρώδη και ότι ο Θεός θα τους κρίνει τον έριξαν στη φυλακή και αργότερα τον αποκεφάλισαν.