Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ - Μια άλλη άποψη

ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑ ΑΓΙΟ

Ο Κορνήλιος, κάτοικος της Καισαρείας, πόλη στα παράλια της Ιουδαίας, ήταν εκατόνταρχος του Ρωμαϊκού στρατού στο λεγόμενο Ιταλικό τάγμα. Ήταν άνθρωπος θεοσεβής και δίκαιος που φοβόταν το Θεό κι έκανε πολλές ελεημοσύνες σε όσους είχαν ανάγκη. Ήταν άνθρωπος προσευχής κι είχε καλή υπόληψη ανάμεσα στους Εβραίους. Ένα πρωινό, ενώ ο Κορνήλιος νήστευε και προσευχόταν, εμφανίστηκε ένας άγγελος του Θεού, που ήξερε το όνομά του. Ο άγγελος του είπε να στείλει ανθρώπους στην Ιόππη και να προσκαλέσει τον Πέτρο που φιλοξενείται στο σπίτι του βυρσοδέψη Σίμωνα (Πραξ.ι:1-6).

Ο Κορνήλιος κάλεσε δύο υπηρέτες κι ένα στρατιώτη και τους είπε την ουράνια όραση που είχε. Σε λίγο, αυτοί οι τρεις άνδρες ταξίδευαν για την Ιόππη (Πραξ.ι:7-8).


Την επόμενη μέρα, το μεσημέρι, ο Πέτρος προσευχόταν στο δώμα του σπιτιού και πείνασε. Ενώ ετοίμαζε να φάει, έπεσε σε έκσταση και είδε τον ουρανό ν’ ανοίγει κι ένα τεράστιο σεντόνι να κατεβαίνει προς τη γη. Μέσα στο σεντόνι βρισκόταν όλων των ειδών τα ζώα, τα ερπετά και τα όρνεα. Μια φωνή διέταξε τον Πέτρο να σφάξει και να φάει. Αυτός διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι ποτέ δεν έφαγε κάτι βέβηλο ή ακάθαρτο. Η φωνή επανέλαβε ότι δεν έπρεπε να λέει βέβηλα αυτά που καθάρισε ο Θεός. Αυτή η όραση επαναλήφθηκε τρεις φορές και μετά ο Πέτρος ξύπνησε (Πραξ.ι:9-16).

Στο μεταξύ οι τρεις άντρες πλησίαζαν το σπίτι που έμενε ο Πέτρος. Το Πνεύμα τον πληροφόρησε γι’ αυτούς. Όταν έφτασαν, είπαν στον Πέτρο το σκοπό της επίσκεψης κι αυτός τους προσκάλεσε να διανυκτερεύσουν. Την άλλη μέρα το πρωί, ο Πέτρος πήρε έξι Εβραίους πιστούς, και η δεκαμελής ομάδα ξεκίνησε για την Καισάρεια (Πραξ.ι:17-23).

Ο Κορνήλιος, ενώ περίμενε να επιστρέψουν, είχε καλέσει στενούς του φίλους και συγγενείς. Όταν ο Πέτρος μπήκε μέσα στο σπίτι, ο Κορνήλιος προσπάθησε να του δώσει λατρεία. Ο Πέτρος αρνήθηκε αυτή την τιμή και σήκωσε το Ρωμαίο αξιωματικό λέγοντάς του «Και εγώ αυτός άνθρωπος είμαι». Ο Πέτρος είπε στους συγκεντρωμένους ότι ο Θεός του είπε να βρεθεί ανάμεσά τους. Μια τέτοια πράξη ήταν άγνωστη λίγο πριν, γιατί οι Εθνικοί εθεωρούντο ακάθαρτοι σύμφωνα με το νόμο κι οι Εβραίοι απαγορευόταν να τους συναναστρέφονται. Ο Κορνήλιος είπε στον Πέτρο την όραση που είδε (Πραξ.ι:24-33).

Αμέσως μετά, ο Πέτρος κήρυξε το ευαγγέλιο στους Εθνικούς. Είδε, ότι ο Θεός δέχεται ανθρώπους απ’ όλα τα έθνη. Διακήρυξε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος πάντων. Τους μίλησε για το βάπτισμα του Ιωάννη, για τη διακονία του Ιησού και τη δύναμη που ο Θεός είχε δώσει σ’ Αυτόν. Τους εξήγησε τη σταύρωση και την ανάσταση του Ιησού. Τους μίλησε ακόμα για την εντολή του Κυρίου κι ότι η άφεση των αμαρτιών είναι μόνο δια του ονόματος του Ιησού Χριστού (Πραξ.ι:34-43 & Ματθ.ις:18-19).

Καθώς ο Πέτρος κήρυττε, το Άγιο Πνεύμα «επήλθε» στους Εθνικούς. Άρχισαν να μιλάνε γλώσσες και να μεγαλύνουν το Θεό. Οι Εβραίοι που ήταν μαζί με τον Πέτρο είχαν εκπλαγεί απ’ αυτό το σημείο της ευλογίας του Θεού στα Έθνη. Ο Πέτρος τους διέταξε να βαπτιστούν στο όνομα του Ιησού Χριστού (Πραξ.ι:44-48 & ι:36).

Μετά τη βάπτιση, ο Πέτρος έμεινε για λίγες μέρες στο σπίτι του Κορνήλιου.