Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ - Μια άλλη άποψη

ΑΛΛΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ

1. Τζωρτζ Φοξ (1624-1691)  Ιωαν.δ:23-24

Γεννήθηκε στην Αγγλία από πατέρα υφαντή. Σαν αγόρι ήταν πολύ σοβαρός κι ευαίσθητος όσο αφορά το σωστό και το λάθος. Στα 20 του χρόνια απελπίστηκε σχετικά με την πνευματική του κατάσταση κι αυτό κράτησε περίπου τρία χρόνια. Τελικά απελευθερώθηκε από μια εσωτερική φωνή που τον οδήγησε στο Χριστό, σαν τον Μόνο που θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Το 1646 σταμάτησε να παρακολουθεί την εκκλησία, αλλά συνέχισε να κηρύττει στον κόσμο κερδίζοντας πάρα πολλές ψυχές από τις χαμηλότερες τάξεις. Η βασική διδασκαλία του ήταν «το εσωτερικό φως» που πήρε απ’ το εδάφιο που λέει ότι ο Θεός είναι Πνεύμα κι ότι αυτοί που Τον λατρεύουν πρέπει να το κάνουν εν πνεύματι και αληθεία (Ιωαν.δ:24). 


Φυλακίστηκε για πρώτη φορά στο Νότικγχαμ το 1649, επειδή διέκοψε κάποιον κήρυκα μ’ ένα βίαιο τρόπο, για να πει χρησιμοποιώντας τις Γραφές, ότι το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που είναι η εξουσία κι οδηγεί. Φυλακίστηκε 8 φορές σε Αγγλικές φυλακές. Ο Φόξ και οι φίλοι του ονομάστηκαν το 1650 Κουάκεροι. Οι Κουάκεροι ή Φίλοι, διώχτηκαν πάρα πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές φορές πάνω από 1000 άτομα βρισκόταν στις φυλακές. Κάποιοι σκοτώθηκαν. Ρωμ.η:35-39
Ο Φοξ δίδαξε το βάπτισμα με Πνεύμα Άγιο, αγιασμό. Αποκήρυξε το βάπτισμα στο νερό σαν τίποτα άλλο από ένα τύπο. Φρόντισε για τους φτωχούς και υπερασπίστηκε την ελευθερία στη μόρφωση. Ήταν κατά του πολέμου και της άδικης αυστηρότητας των νόμων. Επισκέφτηκε τις δυτικές Ινδίες και την Αμερική το 1671-72. Επίσης επισκέφτηκε την Ολλανδία και τη Γερμανία με τον Γουίλιμα Πεν και άλλους, όπου τους καλοδέχτηκαν.

2. Γουίλιαμ Πεν (1644-1718)  Παρ.ιθ:17

Ήταν γιος πλούσιου Άγγλου ναυάρχου. Όταν ήταν 11 χρονών, ο Θεός τον επισκέφτηκε με δύναμη. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Ιρλανδία το 1656, όπου ο Γουίλιαμ πήρε ιδιωτική μόρφωση. Το 1660 τον έστειλαν σ’ ένα αριστοκρατικό κολέγιο της Οξφόρδης. Εκεί επηρεάστηκε από κάποιο Κουάκερο της Οξφόρδης, τον Τόμας Λω. Ο πατέρας του Γουίλιαμ τον έστειλε στο εξωτερικό προκειμένου να τον απομακρύνει απ’ αυτό τον Κουάκερο και τις ιδέες του.

Το 1664 επέστρεψε στο σπίτι του όπου εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Το 1666 ο πατέρας του τον έστειλε στην Ιρλανδία προκειμένου να διαχειριστεί τη μεγάλη περιουσία του ναυάρχου. Ο Τόμας Λω βρήκε πάλι τον Γουίλιαμ ο οποίος για άλλη μια φορά έγινε Κουάκερος, τώρα πια για όλη του τη ζωή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τον διώξουν απ’ το σπίτι του, αλλά αργότερα συνδιαλλάχθηκε με τον πατέρα του. Φυλακίστηκε αρκετές φορές κι εργάστηκε με πιστότητα για την απελευθέρωση κι άλλων Κουάκερων. Παντρεύτηκε στην ηλικία των 28 χρονών. Το 1688 ταξίδεψε στην Ολλανδία και την κοιλάδα του Ρήνου της Γερμανίας μαζί με τον Τζωρτζ Φοξ και άλλους.

Το 1681 ο Κάρολος ΙΙ παραχώρησε στον Γουίλιαμ Πεν την αποικία της Πεννσυλβάνια για να εγκατασταθεί για να ξεχρεώσει ένα μεγάλο χρέος που είχε στο ναύαρχο Πεν. Έτσι, ο Γουίλιαμ Πεν μαζί με 100 περίπου άτομα πήγε στην Αμερική το 1682. Το 1683 συναντήθηκε με διάφορες φυλές Ινδιάνων απ’ τους οποίους αγόρασε γη κι έκανε φιλικές διαπραγματεύσεις. Γρήγορα τον κάλεσαν πίσω στην Αγγλία. Χιλιάδες Άγγλοι Κουάκεροι ή Φίλοι, εγκαταστάθηκαν στην Πεννσυλβάνια. Ένας μεγάλος αριθμός ήρθε κι απ’ την κοιλάδα του Ρήνου τον 18ο αιώνα για να κατοικήσουν στην καινούρια γη της ελευθερίας.

3. Αλέξανδρος Κάμπελλ (1788-1866)     Πραξ.ια:26

Γεννήθηκε στην Ιρλανδία. Ο πατέρας του Τόμας Κάμπελλ ήταν κληρικός και δάσκαλος. Η μητέρα του ήταν Γαλλικής καταγωγής από Ουγενότους. Ο πατέρας του πήγε στην Ουάσιγκτον της Πεννσυλβάνια το 1807. Ο Αλέξανδρος κι οι υπόλοιποι της οικογένειας έφτασαν το 1809. Ο νεαρός Αλέξανδρος ετοιμάστηκε για τη διακονία κάτω απ’ τις οδηγίες του πατέρα του.

Το 1811 παντρεύτηκε τη Μάργκαρετ Μπράουν, στη Γουέστ Λίμπερτυ της Βιρτζίνια. Έμεινε στο σπίτι του πεθερού του, ο οποίος αργότερα του μεταβίβασε την κυριότητα του σπιτιού. Ο Κάμπελλ άρχισε να κάνει προσπάθειες να πολιτογραφηθεί και συγχρόνως ξεκίνησε ευαγγελιστικές περιοδείες.

Το 1812 πήρε την οδηγία να οργανώσει τους Μαθητές του Χριστού (Χριστιανική εκκλησία), που βασιζόταν πάνω στην διδασκαλία ότι η Βίβλος και ιδιαίτερα η Καινή Διαθήκη πρέπει να είναι ο μόνος κανόνας πίστης. Αποδεχόταν το βάπτισμα στο νερό με καταβύθιση σαν τον μόνο Γραφικό τρόπο βαπτίσματος. Ο πατέρας του, η μητέρα του, η γυναίκα του, η αδελφή του και άλλοι προσκολλήθηκαν σ’ αυτή την κίνηση. Ο Κάμπελλ σκόπευε ν’ αναβιώσει τον αρχέγονο χριστιανισμό γιατί έβλεπε ότι ήταν ο μόνος τρόπος να ενωθούν όλοι οι χριστιανοί. Μετά, απ’ αυτή τη βάση, θα ξεκινούσε για ν’ αλλάξει όλο τον κόσμο. Τηρούσαν το δείπνο του Κυρίου, σαν ενθύμηση, την πρώτη μέρα της εβδομάδας. Ιωαν.ιζ:20,21  Ματθ.γ:16  Κολ.β:12  Πραξ.κ:7  Α’Κορ.ια:23-26.

Οι Βαπτιστές και οι Μαθητές του Χριστού δέχτηκαν σθεναρή αντίσταση από άλλες εκκλησίες της εποχής εξαιτίας της πεποίθησής τους ότι το βάπτισμα πρέπει να γίνεται με καταβύθιση στο νερό γιατί είναι ο μόνος Γραφικός τρόπος.

4. Γουίλιαμ Μίλλερ (1782-1849)   Μαρκ.ιγ:31-37

Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη. Μορφώθηκε μόνος του διαβάζοντας βιβλία που μπορούσε ν’ αγοράζει λιανίζοντας ξύλα. Το 1803 ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες στο Βέρμοντ και μετακόμισε στο Λόου Χάμπτον της Ν.Υόρκης το 1816.Στον πόλεμο του 1812 ήταν λοχαγός σε μια ομάδα εθνοφρουρών. Στο Λόου Χάμπτον έγινε μέλλος της Βαπτιστικής εκκλησίας. Το 1818 καταπείστηκε για τη Δεύτερη Έλευση του Ιησού στη γη. Το 1831 άρχισε διαλέξεις με θέμα τη σύντομη Δεύτερη Έλευση, τοποθετώντας την ημερομηνία στο 1843 και αργότερα στο 1844. Ο καιρός έφτασε, όμως ο Ιησούς δεν εμφανίστηκε. Πολλοί απ’ τους ακολούθους του απογοητεύτηκαν και προσκολλήθηκαν σε άλλες εκκλησίες. Παρόλα αυτά περίπου 50.000 έμειναν μαζί του. Ήταν πεπεισμένοι μέσα απ’ τη Γραφή για τη σύντομη έλευση του Χριστού έστω κι αν έγινε λάθος στην ημερομηνία.

Οι Αντβεντιστές οργανώθηκαν σαν δόγμα το 1845. Σήμερα υπάρχουν 6 κλάδοι αυτής της ομολογίας. Οι πιο πολλοί είναι αυτοί της Έβδομης Ημέρας και μετά οι Χριστιανοί Αντβεντιστές ή Αντβεντιστές της Πρώτης Ημέρας. Οι Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας πιστεύουν πολύ αυστηρά στην τήρηση του Σαββάτου, ή της Έβδομης Ημέρας, υπακούν στις 10 εντολές του Μωϋσή. Αρνούνται τη φυσική αθανασία και διδάσκουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν ο Χριστός έρθει για να μαζέψει το λαό Του στο μεσουράνημα. Πιστεύουν ότι οι αμαρτωλοί θα καταστραφούν μέσα στη λίμνη του πυρός κι όχι ότι θα βασανίζονται στην αιωνιότητα. Πιστεύουν ότι η γη θα είναι έρημος για 1000 χρόνια, όσο ο Χριστός και οι άγιοι θα είναι στον ουρανό. Εξ.γ:3-17  Μαλ.δ:1  Ρωμ.ς:23  Α’Κορ.ιε:50-54.