Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ - Μια άλλη άποψη

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ
(1734-1783)

1. Τζόναθαν Έντουαρτς (1703-1758)

·        Ο πατέρας του ήταν εργάτης του Ευαγγελίου καθώς και η μητέρα του ήταν κόρη εργάτη του Θεού. Γεννήθηκε στο Κοννέκτικατ το 1703. Σαν παιδί ήταν πολύ έξυπνος και του άρεσαν πολύ οι σοβαρές μελέτες. Το 1727 παντρεύτηκε τη Σάρα Πίηρποντ, κοπέλα γλυκιά, πολύ ευχάριστη, αλλά και βαθιάς ευσέβειας. Έκαναν 12 παιδιά για τα οποία αισθανόταν πολύ μεγάλη στοργή και οι δύο γονείς.

·        Ο Έντουαρτς έγινε εργάτης σε μια (Congregationalist = ανεξάρτητη) εκκλησία του Νόρθχάμπτον της Μασαχουσέτης το 1727 κι έμεινε εκεί μέχρι το 1750. Ήταν σκληροπυρηνικός Καλβινιστής, και το κύριο θέμα στα κηρύγματά του ήταν «Αμαρτωλοί στα χέρια του θυμωμένου Θεού». Αισθανόταν όμορφα κάτω απ’ το δόγμα του απόλυτου προορισμού. Έλεγε ότι ο Θεός ήταν απόλυτα δίκαιος με το να σώζει κάποιον και να καταδικάζει κάποιον άλλο σύμφωνα με το θέλημά Του. Κήρυττε ότι τα μικρά παιδιά ήταν σαν φίδια δίπλα στο Θεό εκτός αν ήταν εν Χριστώ. Ματθ.ιη:1-5.


·        Με τα φλογερά κηρύγματα του Έντουαρτς, μια συνταρακτική αναζωπύρωση ξεκίνησε στη μικρή πόλη του Νόρθχάμπτον το 1734. Τριακόσια άτομα πίστεψαν και η αναζωπύρωση σκορπίστηκε και σε άλλα μέρη της Νέας Αγγλίας.

·        Ωστόσο, δυο τρία χρόνια αργότερα, υπήρξε μια αντίδραση στις ακραίες διδασκαλίες του Έντουαρτς, και πολλοί αποστάτησαν. Οι αποικίες της Νέας Αγγλίας ζούσαν την επιρροή του έργου του για πολλά χρόνια μετά. Ρωμ.γ:10-19  θ:18-24.

·        Ο Τζόναθαν Έντουαρτς αφιέρωνε τον περισσότερο απ’ το χρόνο του σε βαθιά μελέτη για τα κηρύγματά του και δεν επισκεπτόταν σχεδόν καθόλου τα μέλη της εκκλησίας του. Το όμορφο πνεύμα της γυναίκας του μερικές φορές αντιστάθμιζε αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν αποφεύχθηκε η αντίδραση μέσα στην εκκλησία. Οι άνθρωποι κουράστηκαν με τα τόσα πολλά κηρύγματα πάνω στο θέμα της διαφθοράς του κόσμου και ήθελαν κάτι που θα τους έβγαζε απ’ την κατήφεια τους. Το 1750 έγινε ψηφοφορία και με μεγάλη διαφορά ο Έντουαρτς διώχτηκε απ’ την εκκλησία.

·        Μετά έγινε ποιμένας στο Στόκμπρίτζ και ιεραπόστολος προς τους Ινδιάνους. Το πανεπιστήμιο του Πρίνσετον τον κάλεσε να γίνει πρόεδρος το 1577 αλλά αυτό γρήγορα σταμάτησε γιατί πέθανε το 1758.

·        Ο Τζόναθαν Έντουαρτς εργάστηκε λαμπρά πάνω στο έργο του Θεού με διάφορους τρόπους και χωρίς αμφιβολία με τη θέρμη των κηρυγμάτων του έπεισε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αναρωτιέται όμως κανείς, τί θα μπορούσε να είχε κάνει αν άφηνε λίγο αγάπη και συμπάθεια ν΄ αναμιχτεί με τις δυνατές διδασκαλίες του. Α’ Κορ.ιγ:1.

2. Τζώρτζ Γουίτφιλντ (1714 - 1770).

·        Ο Άγγλος Τζώρτζ Γουίτφιλντ επισκέφτηκε τις Αμερικάνικες αποικίες εφτά φορές, κηρύττοντας σε διάφορες κοινότητες, απ’ τη Γεωργία μέχρι τη Νέα Αγγλία. Αν και ήταν φίλος του Τζων Γουέσλεη, ήταν αυστηρός Καλβινιστής. Οι άποικοι τον καλοδέχτηκαν και πολλοί άνθρωποι δέχτηκαν τον Ιησού Χριστό μέσα απ’ τα κηρύγματά του.

·        Αποχωρίστηκε απ’ την Επισκοπική εκκλησία της Αγγλίας και ίδρυσε το 1743 την Καλβινιστική Μεθοδιστική Κοινωνία. Το χάρισμά του ήταν η δύναμη που απελευθερωνόταν στα κηρύγματά του. Δεν ήταν μεγάλος οργανωτής και πολλοί απ’ αυτούς που τον ακολουθούσαν ενώθηκαν με τους Μεθοδιστές του Γουέσλεη μετά το θάνατό του. Πέθανε στη Μασαχουσέτη το 1770 ενώ βρισκόταν για έβδομη φορά στην Αμερική.

·        Οι Αμερικάνικες αποικίες στασίασαν κατά της Αγγλίας το 1775 και τελικά κέρδισαν την πολιτική τους ανεξαρτησία με συνθήκη ειρήνης το 1783.