Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ - Ο ποιμένας μου δεν μ' αφήνει να βγω ραντεβού

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Έχω βαπτιστεί με το 'Αγιο πνεύμα πριν ένα χρόνο και τώρα ένα αγόρι από την εκκλησία μας θέλει να βγούμε ραντεβού. Μου αρέσει πάρα πολύ, εδώ και τρεις μήνες ζητάει το 'Αγιο Πνεύμα. Ο ποιμένας δεν το βλέπει σωστό να βγούμε ραντεβού, παρά μονάχα με παρέα κι άλλων νεαρών αδελφών. Βλέπω τα όνειρά μου να γκρεμίζονται αφού δεν μπορούμε να βγούμε οι δυο μας και δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο αυτό. Υπακούω στον ποιμένα μου, αλλά έχω πικραθεί και απογοητευτεί. Σκέφτομαι να πάω σε κάποια άλλη εκκλησία που ο ποιμένας δεν θα είναι τόσο αυστηρός. Μπορώ να κάνω κάτι; Είμαι 16 χρονών.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις. Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις αν πραγματικά σ' ενδιαφέρει αυτός ο νεαρός, είναι να τον αφήσεις ήσυχο, έτσι ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει όλη του την προσοχή σ' αυτό που είναι ότι πιο σημαντικό γι' αυτόν τώρα, να βαπτιστεί με το 'Αγιο Πνεύμα. Η προσοχή που του δείχνεις αυτή την κρίσιμη στιγμή της ζωής του είναι περισπασμός και εμπόδιο στο να παραδοθεί πλήρως στο Θεό.

Η Γραφή λέει «'Ανθρωπος δίγνωμος είναι ακατάστατος εν πάσαις ταις οδοίς αυτού» (Ιάκ.α:8) κι ένα εδάφιο παραπάνω προειδοποιεί «Διότι ας μη νομίζη ο άνθρωπος εκείνος ότι θέλει λάβει τι παρά του Κυρίου».

Όσο καιρό εσύ «του κολλάς», τον φλερτάρεις και προσπαθείς να «τα φτιάξετε», αυτός δεν μπορεί να δοθεί ολοκληρωτικά και να εκζητήσει το Θεό, αφού προσπαθεί να κάνει δύο πράγματα την ίδια στιγμή. Γίνεται δίγνωμος και ανίκανος να υποταχθεί ολοκληρωτικά στο Θεό και να λάβει το 'Αγιο Πνεύμα. Κάνε πίσω λοιπόν και άφησε τον ήσυχο. Θα είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις γι' αυτόν τώρα!

Το δεύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να καταλάβεις ότι ο ποιμένας είναι ο καλύτερος φίλος σου κι ότι οι κανόνες της εκκλησίας σου είναι για το καλό σου. Όπως ο Κύριος είπε στον Παύλο στο δρόμο για τη Δαμασκό: «Και είπε Τις είσαι, Κύριε; Και ο Κύριος είπεν Εγώ είμαι ο Ιησούς, τον οποίον συ διώκεις σκληρόν σοι είναι να λακτίζης προς κέντρα» (Πράξ.θ:5).

Ξέρεις μέσα στην καρδιά σου ότι είναι λάθος να επαναστατείς ενάντια στον ποιμένα σου και τους κανόνες της εκκλησίας σου. Αυτή η στάση είναι καταδικαστέα και ο Θεός δεν μπορεί να σε ευλογήσει. Φέρε τα όλα πάνω στο βωμό, ακόμα και τα αισθήματά σου γι' αυτό το νεαρό και να προσεύχεσαι να βαπτιστεί με το 'Αγιο Πνεύμα. Τότε, η χαρά του Κυρίου θα έρθει μέσα σου και θα σε αποζημιώσει για ότι εσύ παραχώρησες στον Κύριο Ιησού.

Μετά, πήγαινε στον ποιμένα σου και πες του ότι εκτιμάς το ενδιαφέρον του για σένα, και τη σοφία του να βάλει κανόνες πως πρέπει να συνευρίσκονται οι νέοι ώστε να είναι σε αρμονία με το λόγο και το θέλημα του Θεού. Πες του ότι θα υπακούσεις αυτούς τους κανόνες κι ότι θέλεις να σου πει αν κάποια στιγμή τους υπερβείς. Να είσαι ειλικρινής όταν πας να πεις αυτά τα λόγια. Να θυμάσαι ότι είναι ο καλύτερος φίλος σου γιατί αυτός φροντίζει για την ψυχή σου (Εβρ.ιγ:17) και καθώς υποτάσσεσαι στην οδηγία ενός ευσεβή ποιμένα εργάζεσαι σωστά για τη σωτηρία σου.

Μην αφήσεις ποτέ το διάβολο να σπείρει μέσα στο μυαλό σου τη σκέψη να φύγεις από την εκκλησία σου. Ο κόσμος είναι γεμάτος από παραπλανητικές, σαρκικές, εύκολες, χωρίς σταυρό συναθροίσεις. Αλλά υπάρχει μόνο μία αληθινή εκκλησία και πρέπει να ευχαριστείς το Θεό κάθε φορά που αναπνέεις, που βρίσκεσαι μέσα σ' αυτήν.

Αν φύγεις, μπορεί να ξεφύγεις, αλλά η ζωή που θα ξεκινήσεις θα είναι πιο μίζερη και θα χαθείς. Μπορεί σ' αυτό το σημείο να νομίζεις ότι προσπαθώ να σε κάνω να παρατήσεις κάθε σκέψη και ελπίδα για μελλοντική σχέση μ' αυτό το νεαρό. Δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Αυτό που λέω για σένα είναι ότι σαν αναγεννημένο παιδί του Θεού, πρέπει να παραιτηθείς από κάθε σκέψη ραντεβού με κάποιον που δεν είναι αναγεννημένος.

Ακόμα κι αν ζητά το 'Αγιο Πνεύμα, δεν είναι αναγεννημένος αν δεν έχει βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού και δεν λάβει το Πνεύμα του Θεού με το σημείο της γλωσσολαλιάς. Όπως είπε και ο ποιμένας σου, δεν πρέπει να βγαίνουν ραντεβού δύο άτομα που δεν είναι και τα δύο αναγεννημένα. Η αρχή της Β΄Κορ.ς:14 είναι πολύ δυνατή. Αν αυτός ο νεαρός δεν λάβει το 'Αγιο Πνεύμα, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να είναι στο θέλημα του Θεού να τον παντρευτείς.

Αν λάβει το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος, τότε ο ποιμένας σου στον καιρό του, μπορεί να σου επιτρέψει να βγεις μαζί του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε προορισμένοι ο ένας για τον άλλο. Θα πρέπει να ζητήσεις δραστικά το πρόσωπο του κυρίου ώστε να σε οδηγήσει σ' αυτή τη σημαντική απόφαση για τη ζωή σου, αν αυτός ο νέος είναι για σένα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, προς το παρόν κάνε ότι σου είπα και ποιος ξέρει; Στο μέλλον, αυτή η άλλη ιστορία, μπορεί να είναι κι αυτή δική σου!