Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

φοροδιαφυγή απλά , ή (και) παιχνίδι εξουσίας ;


Η παγκόσμια ελίτ κρύβει 32 τρισ. δολάρια σε μυστικούς φορολογικούς παραδείσους αναφέρει έρευνα του παγκόσμιου γραφείου φορολογικής δικαιοσύνης που συντάχθηκε από τον οικονομολόγο Τζέιμς Χένρι. Το οικονομικό αυτό μέγεθος είναι ίσο με το άθροισμα της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας ! 
Η μελέτη αναφέρει ότι οι πλουσιότεροι κάτοικοι 139 χωρών συγκέντρωσαν 7,3 έως 9,3 τρισ. δολάρια «μη καταγεγραμμένου offshore πλούτου» έως το 2010. 
Ο Χένρι χρησιμοποίησε στοιχεία από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Να θυμηθούμε οτι το 2011 στελεχος της ευρωπαικής τράπεζας (αναφερόμενος στα κεφάλαια που χάθηκαν στην "τρύπα" της Ισλανδίας) εκτιμούσε οτι πόροι που το μέγεθος τους αντιστοιχεί στο 5% του παγκόσμιου προιόντος αγνοούνται και δεν επενδύονται ούτε καταναλώνονται αλλά "κρατούνται"..