Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

σχέδιο για υποχρεωτική εφαρμογή της φοροκάρτας


 Αλλάζει και πάλι το μοντέλο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει την εφαρμογή συστήματος γενικευμένης παρακολούθησης των συναλλαγών και φακελώματος των προτιμήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας. 
 
Το «καθαρό» ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%.

Το σύστημα θα βασίζεται: 
  • Στην εφαρμογή του ποθεν έσχες για ολους τους πολίτες , διαδικασία γραφειοκρατικά επίπονη και φοροτεχνικά δαπανηρή για τους φτωχούς.
  • Στην ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
  • Στην υποχρεωτική χρήση της φοροκάρτας ,(αφου μόνο οι δαπάνες που θα καταγράφονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα). Σημειώνεται ότι από πολλούς το μέτρο αυτό θεωρείται προσχηματικό επειδή η χρήση της πρακτικά είναι πιο εύκολη σε τομείς του εμπορίου που δεν καταγράφεται φοροδιαφυγή. Επομένως η χρεωστική κάρτα θα έχει σαν στόχο μάλλον να καταγράφει μέσω των αγορών τις καταναλωτικές συνήθειες και τις προτιμήσεις (διατροφικές, κοινωνικές, ψυχαγωγικές, πολιτικές, θρησκευτικές κλπ) αλλά και τις μετακινήσεις των χρηστών.

Ακόμα τα μέτρα δεν είναι άσχετα με την σχεδιαζόμενη συγκρότηση των 3μερών επιτροπών ελέγχου (αποτελούμενες απο δύο δημόσιους ελεγκτές και ένα ιδιώτη) των τραπεζικών κινήσεων και των ασφαλιστηρίων για χρονικό διάστημα έως και για δέκα χρόνια πίσω.