Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Όρια για γονείς και πεθερικά



Όταν ο σύζυγος δεν είναι αφοσιωμένος στην σύζυγο του, και αντίστροφα, αυτό μπορεί να δημιουργείται επειδή δεν έχει «αφήσει» το σπίτι που μεγάλωσε. Δηλαδή δεν έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο από τους γονείς του. Έτσι η συμπεριφορά του δηλώνει ότι έχει μεγάλη ανάγκη αποδοχής ή σεβασμού  από τους γονείς, φόβο να τους αντιμετωπίσει, συναισθηματική στήριξη, οικονομική εξάρτηση από αυτούς, ή ακόμα να νιώθει υπεύθυνος για το πώς αισθάνονται οι γονείς του.


Προβλήματα που συνήθως εμφανίζονται

Προτιμήσεις
Όταν οι γονείς με την συμπεριφορά τους εκδηλώνουν την ιδιαίτερη συμπάθεια και αγάπη προς το παιδί τους καθώς αδιαφορούν για το σύζυγό του. Αυτό δημιουργεί απόσταση από τον γαμπρό ή την νύφη και η απόρριψη για τα πεθερικά είναι αναπόφευκτη.
Αδιακρισία
Όταν οι γονείς επεμβαίνουν στη ζωή του ζευγαριού ή τους επισκέπτονται απροσκάλεστα και σε ακατάλληλες ώρες. Έτσι ταλαιπωρούν το ζευγάρι δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη σχέση τους και εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας φυσιολογικής σχέσης.
Υπερπροστασία
Αυτό σχετίζεται με την αδιακρισία. Μερικά πεθερικά δεν μπορούν να αφήσουν τον ρόλο του γονιού όταν παντρευτούν τα παιδιά τους. Συχνά προσφέρουν συμβουλές που δεν τους έχουν ζητηθεί, κριτική που πληγώνει και απόρριψη όταν το ζευγάρι διαφωνεί μαζί τους.
Απόλυτη απόσταση
Όταν οι γονείς είναι κρύοι και απόμακροι σε σημείο αδιαφορίας ώστε το ζευγάρι να αισθάνεται ότι τους αγνοούν. Ανεξάρτητα για τον λόγο που συμβαίνει αυτό (πικρίες από κάτι που έγινε, ή απλά η ψυχοσύνθεση των γονιών να είναι τέτοια που δεν θέλουν επαφή) το ζευγάρι μπορεί να υποφέρει από την κατάσταση αυτή.
Εξάρτηση
Η διδασκαλία του απ. Παύλου στο Α’ Τιμ.ε:4, είναι να φροντίζουν τα παιδιά τους γονείς όταν υπάρχει ανάγκη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι γονείς θα στηρίζονται στα παιδιά τους για κάθε ανάγκη και πρόβλημα που θα δημιουργηθεί.
Όπως: τα παντρεμένα παιδιά να φροντίζουν τους γονείς οι οποίοι έχουν διχόνοια μεταξύ τους, όταν απαιτούν το νέο ζευγάρι να λύσει το πρόβλημα που έχει ο μικρότερος γιος τους με τα ναρκωτικά, όταν κάνουν κακή διαχείριση των οικονομικών και ζητάνε βοήθεια από το ζευγάρι κτλ.

Άλλαξε εσύ
Όταν το ζευγάρι αντιμετωπίζει κάποια από τα παραπάνω προβλήματα ή οποιοδήποτε άλλο με τους γονείς ή τα πεθερικά είναι απαραίτητο να πάρει τη σωστή θέση έγκαιρα ώστε να αλλάξει η κατάσταση. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές αρχές που θα βοηθήσουν για τη λύση:

Εξέτασε το ζήτημα ρεαλιστικά
Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα ή είναι απλά μια άποψη του ζευγαριού. Μερικές φορές αντιδρούμε στους άλλους βασισμένοι στις εμπειρίες και έτσι θολώνει η κρίση μας. Ένας εσωστρεφής μπορεί να παρερμηνεύσει την εξωστρέφεια των πεθερικών του σαν αδιακρισία. Για μια αντικειμενική άποψη ρωτήστε κάποιον φίλο να παρακολουθήσει την περίπτωση που σας προβληματίζει και να σας δώσει την δική του γνώμη.
Κάνε μια αυτοεξέταση
Μετά που εντοπίσετε μια κατάσταση αναρωτηθείτε πως μπορεί κι εσείς να συμβάλλετε στο πρόβλημα. Η Βίβλος διδάσκει στο Ματθ.ζ:1-5 να χειριστούμε πρώτα τα δικά μας ζητήματα πριν ασχοληθούμε με τους άλλους. Μήπως υπάρχει αρνητική διάθεση, γκρίνια, έλλειψη επικοινωνίας ή ακόμα προσπάθεια α δικαιολογήσετε τα δικά σας λάθη. Όταν μιλάμε την αλήθεια με αγάπη (Εφ.δ:13), ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την θεραπεία των σχέσεων.
Να είσαι ευθύς
Καλό είναι να αντιμετωπίζεις τους γονείς ή τα πεθερικά σας με ευθύτητα και σαφήνεια. Δείξε τους το πώς αισθάνεστε για την συμπεριφορά τους που σας ενοχλεί. Μπορεί να αντιδράσουν με οργή, με απομάκρυνση ή ακόμα να πληγωθούν. Μπορεί όμως να τους διαφωτίσετε με αυτά που θέλετε να τους πείτε και να σας ευχαριστήσουν που τους ενημερώσατε για κάτι που δεν είχαν καταλάβει.
Επιλέξτε τις μάχες σας
Επιλέξτε να τελειώσετε κάποιο ζήτημα βάζοντας καινούρια όρια ή απλά ενώ προσαρμόζεστε σ’ αυτό. Αν  το θέμα αξίζει 5 ευρώ δεν συμφέρει να ασχολείστε. Αν όμως είναι των 500 ευρώ τότε χρειάζεται να το συζητήσετε σα ζευγάρι για να δώσετε μια λύση, π.χ. αν οι γονείς σας ενοχλούν απλά επειδή δεν τους τηλεφωνήσατε την περασμένη εβδομάδα μην το κάνετε μεγάλο θέμα. Υποσχεθείτε ότι θα είστε πιο συνεπείς και προχωρήστε. Αν όμως σας ταπεινώσουν μπροστά σε τρίτους τότε χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε δυναμικά και αποφασιστικά, που αυτό μπορεί να σημαίνει να μην τους βλέπετε συχνά.
Ενδυναμώστε τη σχέση σας
Ένα πρόβλημα με τα πεθερικά μπορεί να γίνει πρόβλημα στο γάμο μας. Όταν ο σύντροφος δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με το ζήτημα που δημιουργούν οι γονείς του ο άλλος αισθάνεται παραγκωνισμένος, απογοητευμένος και οργισμένος. Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάτε τους γονείς σας η πρώτη σας αφοσίωση είναι ο ένας στον άλλο και όχι στους γονείς σας. Να θυμάστε ότι το αφήνω (Γεν.β:24) σημαίνει ακριβώς αυτό, ο σύντροφος σου έχει προτεραιότητα στη ζωή σου από τη στιγμή που παντρεύεσαι. Ούτε οι γονείς, ούτε τα παιδιά, ούτε κανένας άλλος άνθρωπος, όσο αγαπητός και αν είναι μπορεί να πάρει την πρώτη θέση δίχως να αναπτυχθούν σοβαρά προβλήματα στο γάμο.

Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για τα όρια
Μύθος πρώτος:         Είναι εγωισμός να θέσω όρια
Μύθος δεύτερος:      Τα όρια είναι σημάδι ανυπακοής
Μύθος τρίτος:           Αν βάλω όρια, οι άλλοι θα με πληγώσουν
Μύθος τέταρτος:      Αν βάλω όρια, κάποιους θα πληγώσω
Μύθος πέμπτος:       Τα όρια σημαίνουν ότι έχω θυμώδη χαρακτήρα
Μύθος έκτος:            Αν οι άλλοι βάλλουν όρια, αυτό θα με πληγώσει
Μύθος έβδομος:       Τα όρια προκαλούν αισθήματα ενοχής
Μύθος όγδοος:      Αν τα όρια είναι κάτι που δεν ανακαλούνται, φοβάμαι μήπως γκρεμίσω τις γέφυρες επαφή γύρω μου